AĞBABA: BU ZAMLARLA ESNAF AYAKTA KALAMAZ
Ekonomi, 26 Ocak 2022 15:32CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Kahveciler Odasını ziyaret ederek oda başkanlığına tekrar seçilen Hacı Karanfil ve yönetim kurulu üyelerine başarılar diledi.

“Esnafın ekonomik kriz şartlarında ayakta kalamayacağını” ifade eden Ağbaba, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Depremin üzerinden 2 yıl geçti, sorunlar hala çözülebilmiş değil
24 Ocak Malatya ve Elazığ depreminin yıl dönümüne ilişkin konuşan Ağbaba, “Deprem sadece Sivrice’deymiş gibi Türkiye’ye yansıdı ama aslında Malatya’nın da genelini etkiledi. Başta Pütürge, Doğanyol, Kale, Battalgazi, Yeşilyurt olmak üzere birçok ilçemizi doğrudan etkiledi. O dönemde Türkiye büyük bir dayanışma gösterdi. Hem bizim belediyelerimiz, hem çeşitli kuruluşlar olabildiğince yardım etmeye çalıştılar. Biz de burada hem gıda anlamında, çadır anlamında, hayvan yemi anlamında elimizden geldiği kadarıyla destek olduk. Yine o süreçte yaklaşık 1 hafta boyunca köylerdeki eksikler tespit edildi. Elazığ’dan konutlar yapılmaya başlandı. Mağduriyetler hala devam ediyor. Maalesef depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen sorunlar çözülebilmiş değil. Umarım kısa sürede bu sorunlar çözülür. Özellikle köylerde insanlara konut yapılmıyor. ‘Taşıt gitmiyor, grayder gitmiyor’ gibi çeşitli sebepler üretiliyor. Devletin görevi tabi bu sorunları çözmek. Ayrıca siz Doğanyol, Pütürge, Kale’nin köylerinde kendi köylerinde hayvancılık yapan, tarımla uğraşan insanları şehre yönlendirirseniz, şehrin yükü artacak hem de işsizlik artacak. Oralarda üretim yapılmayacak, tarım yapılmayacak. Böyle bir tehlike ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla köydeki insanların şehre yönlendirilmesi kadar yanlış bir şey yok. Mutlaka herkesin kendi bulunduğu yerde konutları yapılmalı” dedi.
Nutuklar atılıyor ama Hekimhan ve Kuluncak’ta konutlar teslim edilemedi
“Hekimhan ve Kuluncak depreminin de 6. yılı. Türkiye’de en mağdur olan yerlerden biri Hekimhan ve Kuluncak’tır. Ne yazık ki halen bir çivi çakılabilmiş değil. Hala nutuklar atılıyor, hala laflar söyleniyor ama maalesef konutlar teslim edilebilmiş değil. Orada Hekimhan ve Kuluncak’ın mağduriyeti de devam ediyor. Sanki Hekimhan, Kuluncak Türkiye’nin ilçesi değil de başka bir ülkenin ilçesi gibi muamele görüyor. Biliyorsunuz Türkiye’de birçok felaket yaşandı. Hem yangın, hem sel felaketleri yaşandı. Onların bir kısmı çözüldü, çeşitli destekler verildi. Malatya afet bölgesi ilan edilmediği gibi maalesef sorunlarımız çözülemedi ve çözülmek için beklemeye devam ediyor.”
Bu zamlarla esnafın ayakta kalabilmesi mümkün değil
“Pandemide esnafımız çok etkilendi. Bunların başında kahve işletmeleri, çay ocakları, kafeler geliyor. Biliyorsunuz önce tamamen kapatıldı. Maalesef bu esnaflarımızda çok da destek olunamadı. Kahvehaneler, kafeler, düğün salonları çok büyük mağduriyetler yaşadı. Sosyal devlet olma sorumluluğunu Türkiye yerine getiremedi. Şimdi pandemi hızla devam ediyor. Bence geçmişten çok daha yüksek rakamlarla karşı karşıyayız. Bir kapanma söz konusu değil. Ama şimdi de bir doğal kapanma ile karşı karşıyayız. Gelen zamlara baktığımız zaman esnafın ayakta kalabilmesi mümkün değil. Geçtiğimiz 1055 TL ödenen BAĞKUR primi şimdi 1700 lira seviyesine yükseldi. Elektrik geçtiğimiz yıllarla bu yıl arasında 2 kat fark var, en az 2 kat fark var. Doğalgaz 2 kattan fazla. BAĞKUR primi yüzde 66’larda zamlanmış. Bir esnafın dükkanı açması Aralık ayı, yada Kasım ayına göre maliyetler açısında 2,5 kat fark var. Bu nedenle esnaf doğal bir kapanmayla karşı karşıya. Esnafa eğer destek verilmese, kademeli elektriğe geçen bir esnaf nasıl şalterini kapatacak. Esnafı geziyoruz birçok esnaf lambasını kapatmış durumda. Suyu unuttuk Malatya’da su yüzde 35 arttı.”
Esnaflar toplu kapatmalarla karşı karşıya kalabilir
“Türkiye’de enflasyon yüzde 36,8 görünüyor ama Şubat ayında enflasyon yüzde 50’ler seviyesinde olacak. Ülkeyi yönetenler ‘enflasyon tek haneye düşecek’ diyorlar ya büyük bir yalan. Alım gücümüz hızla düşüyor. Diğer taraftan insanların temel kullanması gereken elektriği, doğalgazı, suyunun maliyeti artıyor. Türkiye hızlı bir yoksullaşma ile karşı karşıya. Esnaflar toplu kapatmalarla karşı karşıya kalabilir. Şu anda memleket bahar havasını yaşıyor. Bu elektrik, doğalgaz faturalarının etkisini 1-2 ay içerisinde hissedecek. Ayrıca en düşük emekli maaşı 1500’den 2 bin 500 TL’ye yükseltildi. 1500 mü, 2500 mü daha büyük? Derseniz matematik kuralları alt üst oldu 1500 daha büyük. Alım gücü arasında yüzde 30 fark var. Aynı şekilde asgari ücrette öyle eridi. Türkiye fakirleşiyor, yoksullaşıyor. Dolar Kasım ayından bugüne 8’den 13,5 liraya yükselmiş. Bizim Malatyalılar ne yapıyor sağ olsunlar, Dolar 18,33’den düştü diye davul zurna çalıyorlar. O davul zurna çalanlar var ya doların düğünlerde sadece sahtesini görmüşlerdir. Dolar’ın 8’den 13 liraya sanki Bay Kemal çıkardı. 2018’de dolar 4,7 iken 3 kat artmış davul zurna çalıyorlar. Bir algı ile karşı karşıyayız.”
Karanfil: Her şey ateş pahası
Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil ise “Genel kurulumuzu yaptık. Sayın vekilimiz bu anlamda hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Yönetim kurulum adına kendilerine hoş geldiniz diyor ve teşekkür ediyorum. Esnaf ziyaretlerini yapıyorsunuz, görüyorsunuz her şey ateş pahası maalesef. Elektrik ve doğalgaz aldı başını gitti. Birde işsizlik var malumunuz. 24 Ocak depremiyle Malatyamızda deprem korkusuyla içeriye kimse girmedi ve kahvelerimiz boştu. Ondan sonra ise pandemiden dolayı da kapandık. Bayağı bir sıkıntımız oldu. En fazla mağdur olan odamızın üyesi” dedi.
Ekonomi, 26 Ocak 2022 15:32
Yorumlar (0)

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ni Mimsan Isıtacak

Battalgazi'de Kırsal Mahallelerin Yolu Yapılıyor

AĞBABA: ÜRETİM OLMAZSA İNSANLAR NEYLE GEÇİNECEK?

23 Nisan Kapalı Spor Salonunda Kutlanacak

Yeni Malatyaspor 0-4 Adanaspor

Malatya Yeşilyurt Spor 3. Lig'e yükseldi

Malatya'nın İl Oluşunun 101. Yılı

12.Arguvan Türkü Günleri 22 Nisan'da

Malatya Karması Suriye'de

Malatya'da Uyuşturucu ve Sigara Operasyonu

Malatya'da İşsiz Sayısı 22 Bin 783’e Geriledi

Malatya'da Kaçakçılıkla Mücadelede Devam Ediyor

Erkenek Tünelinde Kömür Yüklü Tır Alev Aldı

Bayraktar: Kayısı da Yüzde Yüze Varan Zarar Var

GEÇİT: KANSERLE MÜCADELEDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

AKRA Gran Fondo’da pedallar dostluk için döndü

Arguvan Belediyesi Bir Yılda Kar'a Geçti

Prof. Dr. İbrahim Atalay: Kayısıyı Çeşitlendirmeliyiz

Malatya'da Film gibi Bilezik Dolandırıcılığı

Yıldız: Rahmetli Özal’ı saygıyla anıyoruz

Ağbaba: Malatya Adeta İkinci Depremi Yaşıyor!

Başkan Sami Er, Özal ve Fendoğlu’yu Andı

Geçit: Özal ve Hamido'nun Fikirleri Yolumuzu Aydınlatıyor

Vali Yavuz: Merhum Turgut Özal’ı Rahmetle Anıyoruz

Malatya'nın İlk Kabzımalı

8. Cumhurbaşkanımız Özal'ı Rahmetle Anıyoruz

Taşkın: Özal ve Hamido'yu Rahmetle Anıyoruz

Sadıkoğlu, Tarım Bakanına Don Hasar dosyası sundu

YÖK Başkanı Özvar, Turgut Özal Üniversitesini Ziyaret Etti

Fendoğlu: Malatya'da tüm ürünler büyük zarar gördü

Tarım Bakanı Yapılacak Don Desteklerini Anlattı

Engelli Bireylerin Yaşam Mücadelesine Dikkat Çekildi

İnönü Üniversitesi'nin 50. Yılı Beyzadeler Konseri

Badminton Bölgesel Lig ve Süper Lig Türkiye Şampiyonası Sona Erdi

İnönü Üniversitesi 50. Yaşını Kutluyor

Başkan Er, Erdoğan'a Zirai Don Hasarını Anlattı

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FAALİYET RAPORU KABUL EDİLDİ

Bakan: Malatya'nın Afet bölgesi ilan edilmesini istedik

Tüfenkci: Kayısımızın Tamamı Zarar Gördü
