Malatya'da İşsiz Gençler Eğitilerek İstihdam Edilecek
Ekonomi, 29 Ocak 2022 04:55Malatyada Dezavantajlı Kişilerin İş Gücü Piyasasına Sürdürülebilir Entegrasyonu Operasyonu Konferansı Düzenlendi. İşsiz gençlerin eğitilerek istihdam edileceği belirtildi.
Malatya Valisi Aydın Baruş, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi, Fırat Kalkınma Ajansı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının koordinesinde bir otelde düzenlenen “TRB1 Bölgesindeki Dezavantajlı Kişilerin İş Gücü Piyasasına Sürdürülebilir Entegrasyonu Operasyonu” açılış konferansına katıldı.
TRB1 Malatya alt bölgesi kapsamında yer alan Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerindeki yoksulluk içinde veya yoksulluk riski altında olan kadın ve gençlerin işgücü piyasasına entegrasyonlarının sağlanmasının amaçlandığı konferans da konuşma yapan Vali Baruş, “Ajansımızca hazırlanan ve Avrupa Birliği’nin desteklediği TRB1 Bölgesindeki Dezavantajlı Kişilerin İşgücü Piyasasına Sürdürülebilir Entegrasyonu Operasyonu kapsamında; Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerimizdeki yoksul ve yoksulluk riski altında bulunan kadın ve gencimizin mesleki ve teknik eğitimler alarak istihdam edilmesi amaçlanmaktadır. Katılımcılara verilecek eğitimler, illerimizde gerçekleştirilmekte olan ihtiyaç analizleri çerçevesinde belirlenecek olup, sanayi ve hizmet sektöründe talep edilen meslekler başta olmak üzere, KOBİ muhasebeciliği, dış ticaret uzmanlığı, ar-ge mühendisliği yetiştirme, dijital pazarlama ve arayüz tasarımcılığı gibi çağın dinamiklerine uygun alanlar arasından seçilerek kadın ve gençlerimizin istihdam edilmesine doğrudan katkı sağlayacaktır. Yaklaşık 4 milyon Avro bütçesi olan operasyonun %85’i Avrupa Birliği tarafından karşılanacak, kalan kısmı ise Ajansımız tarafından finanse edilecektir.
TRB1 Bölgesi'ndeki gelir düzeyi az olan kadın ve gençler arasından seçilecek katılımcıların işgücü piyasasına dâhil edilmesini teşvik edecek operasyon aracılığı ile işsizliğin ve buna bağlı olarak oluşan yoksulluğun önüne geçilmeye çalışılacaktır.
Malumlarınız üzere kadın ve gençlerimizin istihdamı ile ilgili yapılan çalışmalar son yıllarda artmış olup gerek uluslararası belgelerde gerekse de ulusal planlarımızda konunun önemi vurgulanmaktadır. Bu kapsamda, yürütülecek operasyon sürdürülebilir kalkınma için belirlenen küresel amaçlara katkı sağlaması ve 11. Kalkınma Planımız çerçevesinde belirlenen hedeflere ulaşılması açısından da önem arz etmektedir.
Operasyon kapsamında verilecek mesleki eğitimler dışında; bölgemizdeki paydaşların kurumsal kapasitelerinin artırılmasına yönelik çalışmalar da gerçekleştirilecektir. Kurum ve kuruluşlarımız bu süreçte alacağı eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile dijitalleşen dünyanın getirdiği yeni yaklaşımlara entegre olacaktır. Buna bağlı olarak özellikle istihdama katılım noktasında vatandaşımıza sunulan hizmetlerin kalitesinde ve çeşitliliğinde de artış olacağını ifade etmek isterim.
Bu tür projelerdeki en önemli hususun sürdürülebilirlik olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu noktada, operasyonun sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için bizlere de çok önemli görevler düşüyor. Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarımız, operasyondan edinilen kazanımlar çerçevesinde, etkin yapılar inşa ederek, önümüzdeki dönemde kadın ve gençlerin istihdama kazandırılmasına yönelik iş birliği faaliyetlerini devam ettirmelidir.
Sözlerimi noktalarken; bu operasyonun hayata geçirilmesinde rol alan Ajansımıza, bölgemizdeki paydaşlara, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’na katkılarından dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.
TRB1 Bölgesi’nde yoksulluk içinde olan veya yoksulluk riski altında olan kadın ve gençleri mesleki becerilerini geliştirmeye teşvik etmek hedefiyle gerçekleştirilen olan konferansta, İzgören Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şerif İzgören “Fark oluşturmak” konusunda bir konuşma yaptı.
Konferansın son bölümünde ise Kariyer Uzmanı ve Eğitmen Umur Çalıkoğlu’nun moderatörlüğünde Kadın ve Genç İşgücünü İstihdama Dahil Etmek: Geleceğin İş Dünyası Nasıl Olacak? konulu bir panel düzenlendi.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla yürütülen ve TRB1 Bölgesinde 24 ay süresince uygulanacak olan Operasyonun Açılış Konferansına Vali Aydın Baruş, Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve Bülent Tüfenkci, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AB Delegasyonu üyeleri, ilçe belediye başkanları, kurum ve kuruluşların müdürleri ayrıca Tunceli, Elazığ, Bingöl illerinden Vali Yardımcıları, Belediye Başkanlık yetkileri, TSO temsilcileri katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, AB Türkiye Delegasyonu Ekonomi ve Sosyal Kalkınma Bölümü Başkanı Angel Gutierrez Hidalgo de Quintana ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı Daire Başkanı Osman Murat Çetin de Konferansa çevrim içi olarak bağlanıp birer konuşma yaptılar.
Ekonomi, 29 Ocak 2022 04:55
Yorumlar (0)