Atatürk'ün Malatya'ya Gelişinin 91. Yıl Dönümü Kutlandı
Gündem, 14 Şubat 2022 04:53Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürkün 13 Şubat 1931 yılında Malatyaya yaptığı ilk ziyaretin 91. Yıldönümü Malatyada törenle kutlandı. Malatya Büyükşehir Beleidye Başkanı Selahattin Gürkan, "Zaman zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili değişik zamanlarda değişik spekülasyonlar yapılmıştır. Esasında akıl ve mantık çok önemlidir. Bilimin ışığında hadiseleri değerlendirmemiz çok önemlidir" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 13 Şubat 1931 yılında Malatya’ya yaptığı ilk ziyaretin 91. yıldönümü Malatya’da gerçekleştirilen Çelenk Töreni, Atatürk Evi Ziyaret, Battalgazi Şehit Oğuzhan Günaydın Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan törenle kutlandı. Mustafa Kemal Atatürk’ün Malatya’ya yaptığı ilk ziyaretinin 91. yıldönümü programı Çelenk Sunumu, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Çelenk Sunumu, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Anıt Şeref defterini imzalayarak bir konuşma yaptı.
Başkan Gürkan yaptığı konuşmada; “Cumhuriyetimizin Banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Malatya’mızın güneyden Anadolu demiryolları ağına bağlanması münasebetiyle ilimize teşriflerinizin 91. yıldönümünde Zat-ı Alilerinizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum. Gerek devlet, gerek siyaset hayatınızda bulunduğunuz dönemin çok daha ilerisini sezebilen bir dünya lideri olarak Milli Mücadele yıllarında olduğu gibi akabinde de yapmış olduğunuz yurt gezileri, kurmuş olduğunuz Cumhuriyetin yurt içi ve yurt dışında çok daha iyi anlaşılmasına ve benimsenmesine yol açmıştır. Yurt gezileriniz ile halkın içine girmenin önemini bugün çok daha iyi anlamış oluyoruz. Devletimiz, son yıllarda milletimizden aldığı güçle hergün yeni bir buluşun, yeni bir keşfin haberini paylaşmaktadır. Savunma Sanayinden, Uzay Teknolojisine, Yeraltı Enerji Kaynaklarından, İlaç Sanayine kadar bugün artık devletimiz bulunduğu bölgenin en güçlü devletlerinden biri haline gelmiş ve dışa bağımlılığımız giderek azalmıştır. Bizler de yerel yönetimler olarak halkımızın talep ve ihtiyaçlarını karşılamak, onlara hizmetin en iyisini sunmak için istişareye büyük önem veriyor ve şehrimizi ortak akıl ile yönetme noktasında gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz. İnsanlık medeniyetinin başladığı Anadolu’yu anayurt yapan destan şehrimiz Malatya’mızı sizlerden miras aldığımız misyon ve vizyonla muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma hedefi doğrultusunda, yarınlara hazırlamanın heyecanı ile bütün hemşerilerim adına bir kez daha saygılarımı sunuyorum. Ruhun şad olsun Aziz Atatürk…” ifadelerini kullandı.
GÜRKAN: “GAZİ MUSTAFA KEMAL ZEKÂSIYLA VE BAŞARILARIYLA DİKKAT ÇEKMİŞTİR”
Atatürk Anıtı’ndaki törenin ardından protokol üyeleri Atatürk Evi’ni ziyaret etti. Ziyaretin ardından Battalgazi Şehit Oğuzhan Günaydın Halk Eğitim Merkezi’nde bir program düzenledi. Buradaki programda da bir konuşma yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Atatürk’ü anlamak ve onun ilkeleri, onun gösterdiği hedeflere ulaşmak hepimizin en temel en öncelikle vazifesi olmalıdır. Zaman zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili değişik zamanlarda değişik spekülasyonlar yapılmıştır. Esasında akıl ve mantık çok önemlidir. Bilimin ışığında hadiseleri değerlendirmemiz çok önemlidir. Bilimin ve belgelerin ışığında hadiseleri değerlendirirken sosyolojik empati yapmamız gerekir. Yani her şeyi kendi zamanı içerisinde düşünüp değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluğuna bakıyorsunuz hakikaten hayat tecrübesinin her safhasını her aşamasını içine sindire sindire yaşamış. Yani milli mücadelemiz ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadeleyi başlatması kolay bir süreç ve kolay bir tecrübenin sonucu değildir. Çok büyük tecrübelerin sonucudur.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk o dönemin şartlarında ve imkânsızlığında 1931 yılında Malatya’ya gelip ve Malatya demiryolunun açılışını gerçekleştirmiş. Yani sanayide bir inkişaf etme gerek mensucat fabrikaları o dönemin sanayisinin geliştirilmesinde de büyük gayret gösterilmiş. Gazi Mustafa Kemal Atatürk yurt gezilerini mutat zaman aralıklarında sürekli yapmıştır. Ege gezisiyle, Güneydoğu gezisiyle ve 1937 yılında Irak-İran demiryolunun temelini atmak için Malatya’ya uğramış oradan da Diyarbakır’da İran – Irak demiryolları temeli atılmıştır. Bir taraftan ekonomik kalkınma noktasında çalışırken değer taraftan da eğitim formasyonunda, eğitim kurumlarının gelişmesine büyük önem vermiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Malatya’ya gelip demiryollarını açmış, daha sonra Ortadoğu’ya uzanacak devam eden Çin’e kadar giden demiryollarının devamının temelini atmış ve demir ağlarla Anadolu’nun her tarafı örülmüştür. O dönemin şartlarında en üst sekmentte bir demiryolu ağı kurulmuştur. O dönemin şartlarında Malatya’da Sümerbanklar, Tekel ve ondan sonra şeker fabrikaları kurulmuştur. Malatya sanayisinin omurgası o dönemde oluşmuş ve bugün Malatya’da tekstil sektörü Türkiye’de üst sekmentte ve dünyaya ihraç edilen bir konumdaysa o dönemdeki Sümerbank’ın sayesindedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Malatya’ya gelişinin 91. Yıl dönümünde Aziz Atatürk’ü rahmetle, minnetle, şükranla yad ediyorum” şeklinde konuştu
Malatya Valisi Aydın Baruş ise program sırasında yaptığı konuşmada, “Hayatını Türk Milletinin bağımsızlığına ve Türkiye Cumhuriyetini muasır medeniyetlerin seviyesine ulaştırmaya adayan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, güzel şehrimiz Malatya’yı 13 Şubat 1931 tarihinde ziyaretleriyle şereflendirmiştir. Bu onuru 91 yıldır yüreğinde taşıyan Malatya insanının, atasına olan gönül borcunu bir kez daha ifade etmek üzere bir araya geldik. Malumlarınız olduğu üzere Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Kahraman Milletimizin İstiklal Mücadelesi zaferle sonuçlanmış, Yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurularak bu zafer adeta taçlandırılmıştır. Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra, Atatürk’ün liderliğinde, uzun harp yıllarında harap ve bitap düşmüş memleketimizin yeniden inşası ve ihyası için her alanda çok önemli atılımlar başlatılmıştır. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında demir yolları Türkiye’nin savunması ve kalkınması için en önemli alanlardan biri olarak görülmüş ve konu büyük bir ciddiyetle ele alınmıştır. Atatürk’ün ilkeleri ve fikirleri ile beslenen Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal ve iktisadi politikaları doğrultusunda, etkili ve güvenilir ulaşımı sağlamak ve milli ekonomiyi canlandırmak için modern ulaşım şekli olan demiryollarının inşa işlerinin hızlandırılması öncelik olarak belirlenmiştir. Demiryolu Ağının geliştirilmesine büyük ehemmiyet veren Atatürk, demiryollarının memleket için tüfekten toptan daha mühim bir emniyet silahı olduğunu ifade etmiş, "Türk Milleti'nin servet, refah, medeniyet yollarında yürümesi ve Türkiye’de iktisat hayatının yüksek inkişafları bu demir yollarda olacaktır" buyurmuştur. Malatya Halkının Atatürk'ü misafir etmesine vesile olan şey de demiryolu olmuştur. Malatya’nın kadirşinas insanı, bir taraftan çok merak ettiği Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı yakından görmenin heyecanını, diğer taraftan da ilk defa demiryolu ile tanışmanın sevincini birlikte yaşamıştır. Bu nedenle Malatya insanı, o günden beri 13 Şubat tarihine ayrı bir önem vermiştir. Atatürk, 13 Şubat 1931 tarihinde Malatya Gar’ında Malatya halkı tarafından büyük coşku ve sevgi gösterileri ile karşılanmıştır. Yıllarca devam eden Milli Mücadele döneminde yüzlerce şehit verme pahasına Milletini ve Atasını yalnız bırakmayan Malatya halkı Cumhuriyet döneminde de aynı hassasiyeti göstermiştir. Büyük Önderin bizlere bıraktığı eşsiz fikir mirası ve ilkeleri bu mücadelede bizlere daima rehber olmaya devam edecektir. İlimizi teşriflerinin 91. yıldönümünde Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü saygıyla yâd ediyor, O'na, kahraman silah arkadaşlarına, aziz şehitlerimize ve ebediyete intikal eden şanlı gazilerimize Yüce Allah'tan rahmet diliyorum” dedi.
Battalgazi Şehit Oğuzhan Günaydın Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen programda okunan şiirler sunumların ardından program sona erdi.
Gündem, 14 Şubat 2022 04:53
Yorumlar (0)