Gazeteci Yazar Hayrettin Abacı'yı Rahmetle Anıyoruz
Bir Zamanlar Malatya, 01 Mart 2022 20:26Malatya Basınına önemli hizmetler veren ve İnönü Üniversitesinin kurulmasına öncülük eden Avukat, Gazeteci ve Yazar Hayrettin Abacı'yı vefatının 5. Yıl dönümünde rahmetle anıyoruz.
1929 Yılında doğan ve 1 Mart 2017'de vefat eden Gazeteci Hayrettin Abacı yaşamı boyunca binlerce yazısı gazetelerde yayınlandı. Malatya'ya bir üniversite kurulması için 1961 Yılının Şubat ayında yazı yazan Abacı, Üniversite kuurlması içinde 1975 yılına kadar aralıksız yazılar yazarak İnönü Üniversitesinin kuruluşuna imzasını atan önemli bir kalem oldu. Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, Gazeteci Yazar Hayrettin Abacı'ının Malatya basın tarihine adını altın harflerle yazdırdığını belirterek "Malatya'ya yazılarıyla bir Üniversite kazandıran, Kayısı Araştırma Enstitüsünün kurulmasını sağlayan iz biırakan çok değerlibir üstedımızdır. Onu rahmetle ve minnetle anıyoruz" dedi.
Bakınız Gazeteci Hayrattin Abacı 1961 Yılında "MALATYA'YA ÜNİVERSİTE KURULMALIDIR" diye manşet ataarak şunları yazmıştır:
Av. Hayrettin Abacı'nın oğlu Sahir Abacı şunları yazdı:
Hayrettin Abacı, 1950'lerden başlayarak 2010'lara dek yaklaşık 60 yıl boyunca Malatya yerel gazetelerinde yayınlanan çok sayıda yazı kaleme aldı. (1960'lı yıllarda, Tanin, Öncü, Akşam gibi ulusal gazetelerde de yazıları yayınlandı.)
Üç bin civarında olduğunu tahmin ettiğimiz bütün yazılarını bir araya getirmek için, Hayrettin Abacı'nın kendi arşivinde olanları tasnif etme ve tarama, olmayanlar için de gazete arşivlerinde, kişisel arşivlerde ve kütüphanelerde yoğun bir araştırma ve derleme çalışmalarını sürdürmekteyiz. Bu çalışma sonunda tüm yazıları içeriklerine göre ayrı kitaplar halinde, 2020 sonbahar aylarında yayınlanacak.
Bir fikir ve siyaset adamı olarak, düşünceleri doğrultusunda genel politika yazıları ve yazıldıkları dönemin siyasi gündemine, siyasetin güncel yansımalarına ilişkin yazılarının yanı sıra, altmış yıl hiç bıkmadan, sürekli dile getirdiği, Malatya için olmazsa olmaz gördüğü bazı konularda da sayısız yazı kaleme almış. Malatya'da bir üniversite kurulması için yazdıkları, üniversite kurulduktan sonra büyümesi, geliştirilmesi için yazdıkları... Kayısı üzerine, kayısının değerlenmesi, kayısıcılığın bilimsel yöntemlerle geliştirilmesine öncülük etmek üzere, ısrarla bir "Kayısı Araştırma Enstitüsü" kurulması için yazdıkları... Kentteki Halk Kütüphanesinin özgün bir binaya kavuşturulması, geliştirilmesi için yazdıkları... Şehircilik, hava kirliliği, deprem gibi kent sorunları için yazdıkları... Çevre, yeşil ve tarım alanlarının korunması için yazdıkları... Eğitim, bilim, kültür üzerine yazdıkları...
Bu yazılar, "Kendisi için hiç bir şey istemeyen" bir aydının, kentin altmış yıllık bir dönemine ilişkin görüşleri, dilekleri, hasletleri...
Bir Zamanlar Malatya, 01 Mart 2022 20:26
Yorumlar (0)