2 Bin Çölyak Hastası ekmek bekliyor
Gündem, 10 Mart 2020 03:39Çölyak Hastaları Derneği Malatya'da 2 bin çölyaklı hasta olduğunu belirterek glutensiz ekmek için destek beklediklerini söylediler.
Malatya Çölyak Hastaler Derneği Başkanı Serpil Karslıoğlu, Yönetim Kurulu üyeleri Derya Kayabaş ve Taner Öğüt Malatya Gazeteciler Cemiyetini ziyaret ederek Cemiyet Başkanı Vahap Güner ve Genel Sekreter Ali Aladağ'a çölyak hastalarının sorunlarını anlattılar. Dernek Başkanı Karslıoğlu, Malatya'da 2 bin kayıtlı çölyak hastası olduğunu belirterek glutensiz ekmek ihtiyaçlarını İstanbul'dan karşıladıklarını belirterek "Malatya'da 2 bin çölyaklı hastamız var ve enbüyük sorun glutensiz ekmek almak. Gulutensiz makarna bulmak. Hastalarımız ekmek ihtiyaçlarını glutensiz ekmekleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek'ten kargo ile getirerek karşılıyoruz. Nakliyesini dahi ödüyoruz. Oysa Malatya'da bunu yapmak mümkün olduğu halde Belediyeler ve resmi kurumlarımız un ve fırın konusunda yardımcı olmadıklarını görüyoruz. 2 Bin Hastaya ekmek üretecek bir tesise ihtiyaç var" dedi.
Çölyak Hastaları Derneği Yönetim Kurulu üyes Tan er Öğüt ise, her insanın bir gün çölyak hastası olabileceğini belirterek "çölyak hastalığının tedavisi yok. Ömür boyu glutensiz ekmek yemek zorundalar. Bu nedenle bu hastalara yardımcı olmak gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi Megsaş Ekmek Fabrikası bu ekmeği üretebilir ve hastalara verebilir. Çevre illerde bulunan Çölyak hastalarına da bu ekmeği satabilir. Ekmek pahalı hastalar ekmeğe ulaşamıyor, makarnayı alamıyor.Bir paket glutensiz makarna 20 lira, Belediyemiz kuruluşu Megsaş'dan destek bekliyoruz." diye konuştu.
Çölyak Hastaları Derneği Başkanı Serpil Karslıoğlu, ziyaret dolayısıyla Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner'e üretimleri olan işlemeli seramik tabak hediye etti.
Çölyak hastalığı nedir?
Çölyak hastalığı, her geçen gün görülme sıklığı artan yaygın bir hastalıktır. Dünyadaki çoğu ülkede her 70 ila 200 kişiden birinde çölyak hastalığı bulunur. Gluten sensitif enteropati olarak da adlandırılan hastalık vücut bağışıklık sistemi ile ilişkili nedenlerle ortaya çıkar. Birçok tahılda bulunan gluten adı verilen proteine yanlış yönlendirilmiş bir bağışıklık tepkisi ile tetiklenir. Bazı hastalarda gluteni parçalayan enzime karşı da bağışıklık cevabı vardır. Çölyak hastalığı, ince bağırsakta iltihaplanma ortaya çıkması neticesinde belirti verir. Bağışıklık sistemi glutene karşı anormal bir tepki vererek iltihabi süreci başlatır.
Bağırsak mukozası normal olarak villus adı verilen ve besin emilimini sağlayan eldiven parmağı şeklinde küçük çıkıntılar içerir. Villuslar bağırsak emilim yüzeyini artırarak besinlerin kana geçişini kolaylaştırır. Çölyak hastalığında gelişen iltihabı süreç sonucunda vücut kendi dokularına zarar veren antikorlar oluşturur. Bu otoantikorlar ince bağırsak iç yüzeyinde yer alan bu çıkıntıları yok eder ve villuslar düzleşir. Bunlar hasar gördüğünde hastalar ne kadar çok yerse yesin, tam emilim olmadığı için vücuda yeteri kadar besin maddesi almak mümkün olmaz.
Uzmanlar çölyak hastalığının alerjik ya da otoimmün bir hastalık olup olmadığı konusunda araştırmalara devam etmektedir. Son verilere göre hastalığın hem alerjik hem de otoimmün unsurlar içerdiği düşünülmektedir. Alerji, bağışıklık sisteminin aslında vücuda zararsız olan maddelere aşırı reaksiyon göstermesidir. Bu, çölyak hastalığında da olan durumdur, çünkü bağışıklık sistemi zararsız glutene aşırı bağışıklık tepkisi ile cevap verir. Öte yandan, bağışıklık sistemi aynı zamanda vücudun kendi enzimi olan doku transglutaminazına karşı antikorlar oluşturur.
Gündem, 10 Mart 2020 03:39
Yorumlar (0)