YASSI KADAYIFA COĞRAFİ İŞARET BELGESİ ALINDI
Ekonomi, 03 Ekim 2022 14:50Yeşilyurt Belediyesi ile Yeşilyurt Kent Konseyinin ortak girişimi neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumundan Coğrafi İşaret Tescil Belgesine kavuşan Malatya Yassı Kadayıfının tescil belgesi Akpınar’daki tatlıcı esnafına dağıtıldı.
Doğu Anadolu Bölgesinde en fazla Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan yerel yönetim olan Yeşilyurt Belediyesi, Yeşilyurt Kent Konseyiyle ortaklaşa yürüttüğü çalışmalarla Malatya sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinin Coğrafi İşaret Tescil Belgelerini teker teker Malatya’ya kazandırıyor.
Bugüne kadar yapılan çalışmalarla Yeşilyurt Dalbastı Kirazı, Banazı Karası Üzümü, Kiraz Yaprağı Sarması, Malatya İçli Köftesi, Malatya Analı Kızlı / Tiritli Köfte, Malatya Tandır Ekmeği, Malatya Kurabiyesi, Malatya Tevek Yaprağı Sarması, Malatya Erik Ekşisi, Malatya Bilik Ekmeği, Malatya Tarhanası ve Malatya Pidesinin Coğrafi İşaret Tescil Belgesini alan Yeşilyurt Belediyesi, özellikle Ramazan Aylarında sofraların vazgeçilmez tatlarından olan Malatya Yassı Kadayıfı’nın da Coğrafi İşaret Tescil Belgesini alarak bu alandaki başarılarına bir yenisini daha ekledi.
Malatya’da tatlı sektörünün kalbi durumunda bulunan ve Malatya Yassı Kadayıfının yanı sıra çok sayıda tatlı çeşidinin satışının yapıldığı Akpınar’da Yassı Kadayıf imalathanesi işleten esnaflara, düzenlenen programla Malatya Yassı Kadayıfı’nın Coğrafi İşaret Tescil Belgesi takdim edildi.
Programa katılan esnafların yanı sıra Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi ile Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, Malatya’nın yöresel lezzetlerinin Coğrafi İşaret Tescil Belgesine kavuşmasında büyük bir çaba sarf eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’a teşekkürlerini sundular.
AK Parti Yeşilyurt İlçe Başkanı Muhammed Emin Yalçınkaya ile MHP Yeşilyurt İlçe Başkanı Süleyman Emre’de yaptıkları açıklamalarda, Malatya yöresel lezzetlerinin korunması ve sahiplenilmesi noktasında yapılan çalışmaları büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını söylerken, Yeşilyurt Belediyesi ile Yeşilyurt Kent Konseyini tebrik ettiler.
Türk Patent ve Marka Kurumundan aldıkları ‘Malatya Yassı Kadayıfı’ Coğrafi İşaret Tescil Belgesinin hâyırlı olmasını temenni eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise, “ Malatya’da ticaretin kalbi ve beyni durumunda olan Akpınar’daki tatlıcı esnafıyla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Malatya mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan Malatya Yassı Kadayıfının Coğrafi İşaret Tescil Belgesini esnaflarımızla paylaşıyoruz. 2019 yılından bugüne kadar Malatya ve Yeşilyurt’un zengin yemek mutfağında öne çıkan yöresel yemekleri, tatlıları ve tarımsal ürünlerinin kimliklendirilmesi ve tescillendirilmesine yönelik çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Yeşilyurt Kent Konseyimizle ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde yöresel lezzetlerimizin tescil belgelerini teker teker alıyoruz. Malatya mutfağının vezgeçilmez lezzetleri arasında yer alan, özellikle de Ramazan aylarında sofraların başköşesinde bulunan, damaklarda farklı bir lezzet bırakan Malatya Yassı Kadayıfı, kentimizin en özel ürünleri arasında yer almaktadır. Bu özel lezzetimizi korumak, sahip çıkmak, ticari payını yükseltip tanıtımını daha güçlü şekilde yapmak içinde bu belgenin alınması önemliydi. Malatya Yassı Kadayıfını artık daha fazla öne çıkartacağız, daha fazla tanıtacağız ve hak ettiği değere kavuşması içinde esnaflarımızla ve ilgili kurumlarla ortaklaşa çalışmalar yapacağız..” şeklinde konuştu.
“Esnaflara verdiğimiz bu belgeler bu ürünün kimliği demektir.” sözleriyle konuşmasına devam eden Başkan Çınar, “ Gaziantep’in ünlü baklavasını Yunan’lıların, Malatya Kayısısını Ermenilerin, kentimize ait farklı ürünlerin başka ülkeler tarafından sahiplendiğine yönelik çeşitli duyumlar alıyoruz. Bizim hep birlikte el ele vererek bu ürünlere sahip çıkmamız gerekiyor ve bu noktada ticari olarak geliştirilmeleri içinde tescil süreçleri büyük önem taşıyor. Yeşilyurt Kent Konseyimizle işbirliği halinde yaptığımız bu çalışmalarla yemek, tatlı veya farklı ürünler satarak kentimizin ekonomisine ve gastronomisine katkı sunan esnaflarımıza da bu anlamda yardımcı oluyoruz. Nasıl ki Kahramanmaraş’a gidenler dondurma, Gaziantep’e gidenler tatlı ve fıstıkla dönüyorsa bizlerde Malatya’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin buradan giderken yanlarında Malatya Kayısısı başta olmak üzere Malatya Tandırını, Malatya Peynirini, Malatya Yassı Kadayıfını, yöresel lezzetlerimizi, tatlılarımızı, yaş ve kuru tarımsal ürünlerimizi satın alarak gitsinler istiyoruz. Yöresel lezzetlerimizi daha nitelikli hale getirip, uzun süre dayanabilecek ambalajlarda daha geniş kesimlere ulaştırmayı, ticari potansiyelinin daha güçlü hale getirilmesini ve esnaflarımızın daha fazla kazanmasını hedefliyoruz. Şu anda küçük bir yerde bu işi yapan tatlıcı esnaflarımızın işlerini büyütmesini, daha büyük alanlarda bu işi yapması içinde bizlerde bu şekilde destek sunuyoruz. Katma değeri yüksek ürünlerimizin ekonomimize katkısını artırmak için çaba sarf ediyoruz. Ürünlerimizin tescil sürecinde bizleri destekleyen bütün esnaflarımıza teşekkür ediyorum ve hâyırlı kazançlar diliyorum.” diye konuştu.
Ekonomi, 03 Ekim 2022 14:50
Yorumlar (0)