Karaciğer Nakli Enstitüsü Diğer Ülkelere de Işık Yayıyor
Sağlık, 13 Ekim 2022 05:25İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) ve Karaciğer Nakil Enstitüsü başarılarından sıkça bahsettiriyor. Malatya'da şimdiye kadar 3 bin 500’e yakın karaciğer nakli gerçekleştirdiklerini dile getiren Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, TÖTM’in bilim anlamında diğer ülkelere de ışık yayan bir eğitim kurumu olduğunu söyledi.

Karaciğer nakli ile ilgili İNÜHABER’e konuşan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, karaciğer naklinin hastalıklı karaciğerin çıkarılıp yerine sağlıklı karaciğerin konulması anlamına geldiğini, ölülerden karaciğerin tümü ya da sağlıklı kişilerden karaciğerin yarısının alınarak naklin gerçekleştirildiğini belirtti.
Prof. Dr. Sezai Yılmaz “Karaciğer nakli gerektiren hastalıklardan, doğuştan yani genetiksel bir karaciğer hastalığı olabilir, karaciğer tümörleri yani kanserler, bir takım viral hastalıklar nedeniyle gelişen karaciğer sirozu zemininde gelişebilir. Bunların hepsinin geldiği son nokta karaciğer hastalıkları diye adlandırılır ve karaciğerin iflası gibi bir tablo karşımızda vardır. Bu durumdaki hastaların tedavisi maalesef ilaçlarla çok da söz konusu değildir. Bu hastalara yapılacak tek şey bu hastalıklı karaciğerin çıkarılıp yerine sağlıklı bir karaciğerin konulmasıdır.” dedi.
Pek çok karaciğer hastalığının olduğunu dile getiren Sezai Yılmaz, Hepatit B, Hepatit C, siroz, fazla alkol tüketimi ve karaciğer yağlanmasının son dönem karaciğer hastalığını tetikleyebilecek başlıca unsurlar arasında yer aldığını, ayrıca kilo almanın karaciğer açısından son derece tehlikeli bir durum olduğunu ifade etti.
“Gönülden, Kalpten Bir Organ Bağışı Söz Konusu”
Yılmaz, karaciğer nakillerinin yaklaşık dörtte birinin kadavradan, dörtte üçünün ise canlı vericiliden gerçekleştiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Alıcı ve verici arasında yasalarımız gereği dördüncü dereceye kadar akrabalık olması lazım. Alıcı ve verici arasında dördüncü dereceden daha ileri derecede bir akrabalık varsa veya hiç akrabalık yoksa il etik kurulundan onay alınması zorunludur. Yani organ alıcı ve vericisi arasında herhangi bir parasal ilişkinin olmaması gerekir. Eğer böyle bir ilişki varsa, biz buna ‘organ trafiği’ diyoruz. Herhangi bir ticari anlaşma olmamış yani organını satmayan, gönülden, kalpten bir organ bağışı elbette ki akraba olamayan kişiler arasında da söz konusu olabilir.”
Nakil sırasında alıcı ve verici arasında kan uyumunun, anatomik uygunluğun son derece önemli olduğunun altını çizen Sezai Yılmaz, sağlıklı bireyden karaciğerin bir parçası alınmadan önce vericinin karaciğerini verdikten sonra hayatına sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için gereken incelemeleri detaylı bir şekilde yaptıklarını vurguladı. Yılmaz, binde bir oranında vericilerin kaybedilme riskinin olduğunu ve yüzde 5-10 kadar da safra yolları problemlerinin ortaya çıkabilme ihtimalinin olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Sezai Yılmaz, karaciğer nakliyle ilgili işlemlerin Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Daire Başkanlığı vasıtasıyla organize edildiğini, yapılan organ nakillerinin de Ulusal Koordinasyon Merkezi (UKM) ve Bilim Kurulları tarafından denetlendiğini ifade etti.
Karaciğer naklinin dünyada yapılan en zor ameliyat olduğunu belirten Yılmaz “Karaciğer nakli zordur. Canlı vericili karaciğer nakli daha da zordur. Saatlerinizi alır. Elbette ki çok zorlandığımız ameliyatlar oldu ama zor da olsa İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü ameliyatların üstesinden gelebilecek bir konumdadır.” dedi.
2019 yılında dünyada ilk kez aynı anda 5 canlıdan 5 canlıya nakil gerçekleştirerek bir “Dünya Rekoru’na” imza atan Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve ekibi, “sağlıkta rekor olmaz” diyerek bu konuda da mütevaziliği elden bırakmadı, ancak bunu bilimsel yayına çevirdiklerini ve bu şekilde tüm dünyaya duyurduklarını kaydetti.
Karaciğer Nakli Enstitüsü Dünya Çapında Bir İlke İmza Attı
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Karaciğer Nakli Enstitüsü Temmuz 2022’de aynı anda dörtlü çapraz karaciğer nakli gerçekleştirerek dünya çapında bir başarıya imza attı. Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, dörtlü çapraz karaciğer naklinin dünya çapında ilk defa Karaciğer Nakli Enstitüsü’nde yapıldığını dile getirdi.
Prof. Dr. Yılmaz “Dünyada sayısı 10’u aşmayan merkezde sınırlı sayıda ikili çapraz ameliyatları yapılmıştır. Biz dörtlü çapraz naklini gerçekleştirdik. Bu dünyada hiç yapılmamış bir şeydir. Bu dörtlü çapraz nakli dünyada ilk olarak yapılan bir ameliyattır. Dünyada ‘en iyiyim’ diyen yerlerde bile ikinin üzerine çıkamamıştır. Biz değil üçlü, dörtlü yaptık. Bu çok büyük bir olay. Amerika’dan iki matematik profesörü ile birlikte biz bunu gerçekleştirdik. Aslında bunu daha sonra çok geniş bir şekilde de basınla ve bilimsel çevrelerle paylaşacağız, ama bunu ilk olarak sizinle paylaşmış oluyorum.” şeklinde konuştu.
Karaciğer naklinde Avrupa ve Türkiye’de ilk sırada bulunan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi ve Karaciğer Nakli Enstitüsü’nde yılda ortalama 250-300 naklin gerçekleştirildiğini dile getiren Yılmaz “Malatya'da şimdiye kadar 3 bin 500’e yakın karaciğer nakli gerçekleştirdik. Bunun yüzde 80’i canlı vericili karaciğer nakli, yüzde 20’si ise kadavradan karaciğer nakli. Amacımız kadavra karaciğer naklini daha yüksek seviyelere, daha yüksek oranlara çıkarabilmektir. Ülkemizde organ bağışı ile alakalı birtakım sorunlar var. Bu sorunları çözmek biraz yıllara yayılacak gibi. Ümit ediyorum ki yıllar geçtikçe, genç nesiller daha çok söz sahibi oldukça organ bağışı da artacaktır.” ifadelerini kullandı.
“Bütün Dünyada Bilim Paylaşılınca Güzel”
Karaciğer Nakli Enstitüsü’nün bilim anlamında sadece Türkiye’ye değil diğer ülkelere de ışık yayan bir eğitim kurumu olduğunu kaydeden Sezai Yılmaz, şimdiye kadar Turgut Özal Tıp Merkezi’nde 30’un üzerinde ülke bilim adamlarına karaciğer nakli eğitimi verildiğini belirtti. Yılmaz “Bütün dünyada karaciğer nakli konusunda eğitim veren bir merkez olduk. Bütün dünyada bilim paylaşılınca güzel, bilim yayılınca güzel! Türkiye'de karaciğer nakli yapan hemen hemen tüm merkezlere buradan eğitim alan kişiler gitti ve o merkezleri kurdu.”
Karaciğer Nakil Enstitüsü’nün dünyada örneği olmayan bir enstitü olduğunu ve karaciğer nakli ile ilgili halkı bilinçlendirmek ve teşvik etmek için Karaciğer Nakil Enstitüsü olarak çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Prof. Dr. Sezai Yılmaz “Eğitim, bilim ve hastalara hizmet her zaman devam edecek. Hiçbir zaman durmayacak.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Haber: Habibe Culum- Marah Süleyman- Leylanur Çelik
Sağlık, 13 Ekim 2022 05:25
Yorumlar (0)

İnek Pınarı Erken Coştu

İYİ Parti Bayramlaşma Töreni Düzenledi

Hekimhanlılar Ankara'da Bayramlaştı

Dilek'in Kanalizasyonu İçin 130 Dönüm İstimlak Kararı

Yıldız: 'Toplum Olarak Huzurlu Bayramlara Hasret Kaldık'

Malatya'da İlk Kez Bir Uyuşturucu Madde Ele Geçirildi

Hekimhan Belediyesi Evi Yanan Vatandaşa Evini Yapacak

Malatya’da 10 yıla hükümlü firari yakalandı

Ölmeztoprak'tan Bayram'da Hastalara Ziyaret

Barınma sorunu derinleşiyor: Kira artışına çözüm bekleyen öğrenciler çaresiz

Yoksulluğun gelecek karartan yükünü kız çocukları çekiyor

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin görünmeyen hali: Dijital şiddet

Kuzeyin Oğlu Volkan Konak hayatını kaybetti

AĞBABA: Türkiye ekonomisine vurulmuş bir darbedir

AK Parti Bayramlaşma Töreni Düzenledi

Başkan Geçit: Bayramlar, Birlik ve Beraberliğimizin Simgesidir

Malatya Protokolü Bayram'da Bir Araya Geldi

Hekimhan Belediyesi Karayolunu Ağaçlandırıyor

Beş Parasız Yeni Malatyaspor Mağlup: 0-2

Ağbaba: Dostluğun yaygınlaştığı, bayram tadında günlerin özlemi içindeyiz

TÜRKİYE-DANİMARKA MİLLİ MAÇI MALATYA’DA OYNANACAK

Malatya'da Bir Kamyon Makaron Ele Geçirildi

Ölmeztoprak: Bayramlar, bizi biz yapan değerlerin yeniden hatırlandığı günlerdir

Bakan: Sağduyu, aklıselim ve sabırla hareket edeceğiz

BATTALGAZİ BELEDİYESİ'NDEN TEMİZLİK VE DENETİM

MASKİ İÇMESUYU TESİSLERİNİ YENİLİYOR

Büyükşehir Belediyesi Bayram Tedbirlerini Açıkladı

Malatya’da İmamoğlu’na destek mitingi düzenlendi

Milletvekili Ağbaba, Malatya'ya Hızlı Treni Sordu...

1. Yılında En Başarılı Belediye Başkanları

1. Yılında Başarı Oranı En Yüksek İlçe Belediye Başkanları

Doğanşehir deki Kazada 3 Kişi Yaralandı

Malatya Polis Evinde İlk İftar Verildi

Malatya Valiliği Alınan Bayram Tedbirlerini Açıkladı

Uluslararası Sıfır Atık Günü Etkinliği Düzenlendi

Abdulvahap Gazi Türbesi Etrafına Ağaç Dikildi

Vali Eşi Yavuz, MİAD Çocuk Evlerini Ziyaret Etti

Yazıhan'da Nevruz Bayramı Kutlandı

Şampiyon Kuaför Demrezede Çocukları Tıraş Etti
