ALZHEİMER BAŞUCU KİTABI ÇIKTI
Haber, 28 Kasım 2022 15:08Alzheimer Demans Parkinson Hasta Ve Yakınları Derneği Başkanı Hakan Berktaş tarafından hazırlanan "Alzheimer Başucu" Kitabı Çıktı.
Alzheimer Demans Parkinson Hasta Ve Yakınları Derneği Başkanı Hakan Berktaş yaptığı açıklamada: Alzheimer hastalığını değerlendirdiğimiz de kartopu gibi büyüyerek gelen büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Bundan dolayı bu hastalık ve beraberinde getirdiği diğer problemleri bilmek bu konuda bilinçlenmek gerekmektedir. Hastalık konusunda farkındalığın gelişmesi gerekmektedir. Bu kitabımızda çözüm yolları konusunda da rehberlik yapmaktayız.Çok yakın bir gelecekte ki bu en fazla 5 yıllık bir sürede daha çok bakım ihtiyacı başta olmak üzere birçok sorun artacak bunun için devletimizin hükümetimizin de önlemler alınması gerekmektedir" dedi.
Alzheimer, Demans Parkinson hastalıklarının tek başına bir sağlık sorunu olmadığını belirteren Berktaş "Alzheimer hastalığı ortalama 10-12 yıl süren bir süreçtir. Alzheimer hastalığı bir depremse beraberinde getirdiği sorunlar artçı depremdir. Bakım sorunu, ekonomik sorun, hukuki sorunlar, sağlık desteği sorunu, sosyal güvenlik(SGK) sorunu, hastanın güvenliğinin sağlanması sorunu(hastanın kendisinden ve karşıdakinden korunması), aile içi iletişim sorunları, psiko-sosyal sorunlar, bakan kişilerde ortaya çıkan sağlık sorunları,…vb sorunlar ortaya çıkmaktadır ve çözümlenmesi gerekmektedir.Bu konularda kitabımızda bilgilendirici ve yol gösterici olduk. Alzheimer Demans Parkinson Hasta Ve Yakınları Derneği olarak birçok faaliyetlerde bulunduk" diye konuştu.
"Neler mi yaptık?" diye soran Alzheimer Demans Parkinson Hasta Ve Yakınları Derneği Başkanı Hakan Berktaş şunları söyledi:
İnsanların sağlık ve bakım desteği konularında rehberlik hizmeti sağlamak için Sosyal Rehberlik Merkezini kurduk. Telefon, mail, watsapp gibi iletişim kanallarıyla ücretsizz rehberlik hizmeti verilmeye başlanmıştır.
Bu konuyla ilgili Bakım Sigortası Kanun Tasarısı taslağımızla TBMM’ye başvurduk. Ailelere kısa eğitimler verdik. Yapmış olduğumuz basın toplantılarıyla ve basın açıklamalarıyla Alzheimer konusunu anlatmaya çalıştık.
Alzheimer hastalığı konusunda hizmet veren Huzurevleri Engelli Bakım Merkezleri Platformunu kurduk.
Bu alanda farkındalığın ve bilgilendirmenin artması için multidisipliner bir anlayışla hazırlamış olduğum bu kitapta konuk yazar olarak 9 tane kendi alanında uzman hocalarımızın katkıları bulunmaktadır. Alzheimer alanında ihtiyaç duyulan her türlü bilgiyi bu kitapta bulabileceklerdir.
Kitabımızda; Alzheimer, Demansın nedenleri ve belirtileri, evreleri, tedavisi konularında bilgilendirme yapılırken. Hastayla iletişim yöntemleri, yakınlarının aile içi çatışmalar nelerdir ve nasıl engellenebilir? Bu hastalara gündüzlü bakım evi uygun mu? Alzheimer hastasına bakanlarda ortaya çıkan sorunlar. Hasta yakınlarında logo terapi? Acil servisler ve Alzheimer hastaların karşılaştığı sorunlar, hastalarda ilaç kullanımı, yatak yaraları, fizik tedavi ve egzersizlerin önemi, kandaki şeker, tansiyon, kolesterol ve magnezyumun Alzheimere etkisi, Alzheimer hastalığında besinlerin rolü ne? Hastalarda beslenme nasıl olmalı? Covid 19 Alzheimer’i tetikledi mi? Hasta öyküleri, Alzheimer hasta yakınlarının sosyal hakları, hasta ve yakınlarının hukuki sorunları, Hastalığa bağlı psiko-sağlık ve sosyo-sağlık nedir? Sosyal rehberlik merkezi nedir? Bakım sigortası kanun tasarısı ve neler kazandıracak konularında bilgilendirici konulardan bahsettik.
Hastalık konusunda karşılaşacağınız her türlü sorun ve çözüm yolları hakkında bilgilendirici bir başucu kitabı olarak eksik etmeyeceğiniz bir kitap hazırladık.
Haber, 28 Kasım 2022 15:08
Yorumlar (0)