Keskin,"Devlet 6 ay ödesin"
Ekonomi, 20 Mart 2020 15:07Malatya Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı (MESOB) Şevket Keskin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kapatılan işletmelerde ekonomik mağduriyetlerin oluşmaması için, sigorta primi ve vergi borçlarının devlet tarafından ödenmesini istedi.

MESOB Başkanı Şevket Keskin, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle koronavirüs önlemleri kapsamında bazı işletmelerin faaliyetlerinin geçici süreyle durdurulmasına ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.
Virüsü hafife almayın
İçişleri Bakanlığı genelgesiyle koronavirüs önlemleri kapsamında bazı işletmelerin faaliyetlerinin geçici süreyle durdurulmasını yerinde bulduklarını belirten Başkan Keskin, “Esnafımıza şunu söyledik, camlarınızı açık bırakın, kapı kollarını sürekli olarak dezenfekte edin. Hijyen bakımında vatandaşa destek olmamız gerekiyor. Ama söylediğim gibi virüsü hafife almamamız ve panik yapmamamız çok önemli. Memuru, amiri, işçisi de tüm vatandaşlar olarak tabii ki sıkıntı çekeceğiz. İnşallah bunu hafif ve az atlatırız ve can kaybımız az olur” şeklinde konuştu.
Hijyene dikkat etmeliyiz
Koronavirüsün dünyayı sarsan bir kriz olduğunu hatırlatan Keskin, "Bu krizde de panik yapmamalı ayrıca da bunu hafife almamamız gerekir. Özellikle hijyen konusuna çok dikkat etmek lazım. Sadece toplumsal açıdan dezenfekteye değil, birey olarak ta dezenfekte hususuna çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Onun için esnaf ve sanatkâr camiasına buradan sesleniyorum, evet tabi ki bugünlerde sıkışığız. Birçok işyerimiz kapalı, kiralarımız var, borcumuz var varda var. Ama her şeyden önce insanlar çok önemli. İşte bugün bu virüsü İtalya hafife aldı diyorlar, İngiltere hafife aldı diyorlar. Ama Singapur bu işi dikkate aldılar diyorlar ve az bir vaka söz konusu deniliyor" dedi.
Dikkat etmemiz gerekiyor
Vali Beyin çay ocakları üzerinde bir talimatı varmış, çay ocaklarının açılması konusunda esnafa mesaj gitmiş iddiaları söz konusu bu gerçek midir? Sorusuna cevap veren Keskin, "Doğrudur görüşmemiz oldu. Çay ocakları sadece etrafındaki esnafa çay dağıtacak, içeride oturma yok. Ama çay ocağı açık olduğu zaman bizim vatandaş oturur. Bunu nasıl önleyeceğiz bilemiyorum. Hijyen bakımı çok önemli. Yarın Allah göstermesin orada bir virüs kapsa bunun hesabını nasıl vereceğiz. Vatandaş gidip çay ocağında oturuyor. Oturduğu zaman 'hadi kalk git ben sana çay vermem' deme lüksün yok. Burada vatandaş bilinçli olmalı. Vatandaş, sadece kendini değil, toplumu da düşünmeli. Bir kişi beş kişiye, beş kişi yirmi beş kişiye bulaştırabilir. Sağlık Bakanlığı gerçekten çok ciddi bir çalışma sergiledi. Çin'de ilk çıktığı zaman ders çıkartıldı. Ama toplum olarak sadece ders çıkarmakta değil, uygulamakta lazım. En büyük sıkıntı vatandaşın 'bana bir şey olmaz' demesi. Burada birey olarak çok dikkat etmemiz gerekiyor. Ben oda başkanımıza söyledim, kesinlikle bir tane dahi kürsü koymayacaksınız. Ama adam gelip kapıda duruyor 'bana çay ver' diyor. Ne yapacaksın? Yarın Cuma namazı var, namaza gitmeyecekler mi? Gidecekler. Mescitlerin çoğu açık olacak ve gidecek. Ama az önce de dediğim gibi toplumu düşünmek lazım. Çocuğumuz, geleceğimiz, ülkemiz için çok dikkat etmemiz gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Hep esnafa yüklenmek olmaz
Ülke genelinde birçok işletme tedbir amaçlı kapatıldı. Siz buna destek veriyor musunuz? En çok virüsün bulaştığı yer AVM'ler olduğu söyleniyor ama AVM'ler ile ilgili herhangi bir şey yok. Bununla ilgili ne söylersiniz? Sorusuyla ilgili konuşan Başkan Keskin, "Ben bunu dün Vali Beye de söyledim. AVM'lerin üstündeki kapalı yerlerde bulunan lokantalar açık. Dışarıda Abdullah Gül parkında dört tarafı havadar olan kafeteryalarımız kapalı. Yani bu ne lahana bu ne turşu. Yapılacaksa herkese yapılması lazım. Bir tarafta açacaksınız, bir tarafta kapatacaksınız. Bazı restoranlara gidin ağzına kadar dolu. Sen kalmışsın her tarafı, etrafı açık bir pastaneyi kapatıyorsun. Herkese yapsınlar, herkes kapatsın ama herkes yapsın. Buraları kapatıyorsun, şuraları kapatıyorsun fabrikaları, fabrika servis araçlarını ne yapacaksın? Oraya geldiği zaman ayrı, esnafa geldiği zaman ayrımı olacak? Malatya'da caddeleri gezin çoğu esnaf kapalı değil mi? Buraların kirası var, faturaları var. Belediye başkanına söyledim, su paralarında esnafa yüzde 25 bir indirim yap. Herkes yapıyor sende yapacaksın. Bugün elektrik kurumu yaptı yüzde 11 civarında, bir yıl boyunca da gelecek bir şeyden etkilenmeyecek. Bunu onlar yaptı ama belediye yapmadı açık söyleyeyim. Sizlerde biraz elinizi taşın altına koyun. Hep esnafa yüklenmek olmaz" dedi.
Devlet 6 ay ödesin
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan, "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketini değerlendiren Keskin, “Pakette 3 ay öteleme var. Malatya bildiğiniz üzere deprem bölgesi olduğu için bir yıl öteleme var. Erteleme çok bir şey ifade etmiyor. En azından devletin 6 ay ödemesi lazım. Belediyenin güdümünde olan iş yerlerinde alınmaması lazım. Belediyelerden, su faturalarına en az yüzde 20-25 indirim yapılmasını bekliyoruz. Diğer büyükşehir belediyeleri yaptı. Malatya Büyükşehir Belediyesi yapmadı. En azından 6 ay su paraları alınmasın" ifadesini kullandı.
Ekonomi, 20 Mart 2020 15:07
Yorumlar (0)

Arguvan Belediyesi Bir Yılda Kar'a Geçti

Prof. Dr. İbrahim Atalay: Kayısıyı Çeşitlendirmeliyiz

Malatya'da Film gibi Bilezik Dolandırıcılığı

Yıldız: Rahmetli Özal’ı saygıyla anıyoruz

Ağbaba: Malatya Adeta İkinci Depremi Yaşıyor!

Başkan Sami Er, Özal ve Fendoğlu’yu Andı

Geçit: Özal ve Hamido'nun Fikirleri Yolumuzu Aydınlatıyor

Vali Yavuz: Merhum Turgut Özal’ı Rahmetle Anıyoruz

Malatya'nın İlk Kabzımalı

8. Cumhurbaşkanımız Özal'ı Rahmetle Anıyoruz

Taşkın: Özal ve Hamido'yu Rahmetle Anıyoruz

Sadıkoğlu, Tarım Bakanına Don Hasar dosyası sundu

YÖK Başkanı Özvar, Turgut Özal Üniversitesini Ziyaret Etti

Fendoğlu: Malatya'da tüm ürünler büyük zarar gördü

Tarım Bakanı Yapılacak Don Desteklerini Anlattı

Engelli Bireylerin Yaşam Mücadelesine Dikkat Çekildi

İnönü Üniversitesi'nin 50. Yılı Beyzadeler Konseri

Badminton Bölgesel Lig ve Süper Lig Türkiye Şampiyonası Sona Erdi

İnönü Üniversitesi 50. Yaşını Kutluyor

Başkan Er, Erdoğan'a Zirai Don Hasarını Anlattı

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FAALİYET RAPORU KABUL EDİLDİ

Bakan: Malatya'nın Afet bölgesi ilan edilmesini istedik

Tüfenkci: Kayısımızın Tamamı Zarar Gördü

Ölmeztoprak: Tüm zirai don mağdurlarının sözcüsü olduk

Malatyalı firma Vesta A.Ş., İngiliz gıda devini satın aldı

Don Hasarından Sonra Yapılması Gereken İşlemler

MTÜ: Don zararının belirlenmesi için beklemek gerekiyor

İnönü Üniversitesinde Rektörler Paneli

Ölmeztoprak: Bakanlık'ta Zirai Don Toplantısı Yapılacak

Kocaelispor – Yeni Malatyaspor: 7-1

Başkan Er: Üreticilerin zararları imkânlar ölçüsünde karşılanacak

Yeşilyurt Belediye Meclisi 'Güçlendirme'yi Görüştü

Jandarmadan Uyuşturucu Operasyonu

Malatya'da Etil Alkol ve Kaçak Sigara Ele Geçirildi

Ak Oğuz Kışlasına Bin 740 Konut Yapılacak

'Şampiyon Kim?' Bilgi Yarışması Başladı

Malatya'dan 59 Bin 976 Yolcu Uçtu

Ağbaba: Zirai Don Nedeniyle Meclise Araştırması İsteyeceğiz

İnönü Üniversitesinde 'İnönü Ailesi' Söyleşisi Yapılacak
