
Malatya'da 1930'larda kamu hizmeti amacıyla yapılmış ve sayıları fazla olmayan erken dönem yapıları depremi az hasarla atlatmış görünüyor. Kuşkusuz yitirilmiş binlerce canın acısı yanında buna fazla sevinecek halimiz yok. Ancak, yapıların özenle ve kuralına uygun biçimde yapılmış olmasının önemi, can güvenliği konusundan bağımsız değil.
1944 yılında yanan lise binasının yerine yapılan lise binası da (şimdiki Atatürk Ortaokulu) ayakta. Babam ile annemin de öğrenim görmüş oldukları bu lisenin ortaokul bölümünde ben de okumuştum. Ortaokulu bitidiğimizde, lise bir kaysı bahçesi üzerinde yapılan yeni binasına taşınıp Turan Emeksiz Lisesi olunca, onun ilk öğrencileri olmuştuk.
Ortaokul son sınıfı, ana caddenin karşısında yer alan ve o sıralar "ek bina" olarak anılan, 1930'larda Türkocağı binası olarak yapılan, sonradan Halkevi binası olarak kullanılan binada okumuştuk. Binanın her tarafı, bakımsızlıktan dökülüyordu. Bizim okuduğumuz sınıf arkada ve bodrumdaydı, burada bir taşın yerinden çıkması sonucu oluşmuş, bahçenin göründüğü bir delik vardı. Okulun muzip öğrencileri, ders sırasında o delikten bağırıp kaçarlardı. Depremde, o hali hatırlayıp, şimdilerde Atatürk Müzesi olarak kullanılan binanın da yıkılmış olduğu endişesi yaşadım. Yerinde duruyormuş.
Onun karşısındaki, Lise binasına komşu Gazi İlkokulu da, erken cumhuriyet dönemi yapılarından. Malatya'nın en karakteristik yapılarından biriydi. O depremi atlatmış ama hükümet binası epey hasarlı görünüyor. Osmanlı son dönemi yapısı "Teze Cami" daha da kötü durumda. Osmanlı dönemi yapılarından, yakınlarda kubbesi yenilenen Taşhoron Kilisesi de az hasarlıymış. Yine erken dönem yapılarından olan, ortaya çıkışı şehrin tarihinde bir dönüm noktası sayılan, sayısız anılarımızı barındıran gar binası da sağlamlar arasında.
Malatya "tarihi bina" açısından biraz talihsiz sayılabilir. Şehir merkezi 19. yüzyıl başlarında yer değiştirince, yeni şehirde kamu binası fazla yapılmamış, eski şehirdeki (şimdiki Battalgazi) Selçuklu'dan beri gelen kamu binaları ve dini yapılar ise bakımsız kalmış. Bunlara ancak yakın yıllarda el atılabildi. Bir de insan eliyle yıkım var. Bunun tipik örneği de, "üstünde savaş olmayan yer tarihi eser sayılmaz" gerekçesiyle yok edilen taş yapı eski kapalıçarşı olmuştu.
Haber, 04 Mart 2023 03:58
Yorumlar (0)

İnek Pınarı Erken Coştu

İYİ Parti Bayramlaşma Töreni Düzenledi

Hekimhanlılar Ankara'da Bayramlaştı

Dilek'in Kanalizasyonu İçin 130 Dönüm İstimlak Kararı

Yıldız: 'Toplum Olarak Huzurlu Bayramlara Hasret Kaldık'

Malatya'da İlk Kez Bir Uyuşturucu Madde Ele Geçirildi

Hekimhan Belediyesi Evi Yanan Vatandaşa Evini Yapacak

Malatya’da 10 yıla hükümlü firari yakalandı

Ölmeztoprak'tan Bayram'da Hastalara Ziyaret

Barınma sorunu derinleşiyor: Kira artışına çözüm bekleyen öğrenciler çaresiz

Yoksulluğun gelecek karartan yükünü kız çocukları çekiyor

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin görünmeyen hali: Dijital şiddet

Kuzeyin Oğlu Volkan Konak hayatını kaybetti

AĞBABA: Türkiye ekonomisine vurulmuş bir darbedir

AK Parti Bayramlaşma Töreni Düzenledi

Başkan Geçit: Bayramlar, Birlik ve Beraberliğimizin Simgesidir

Malatya Protokolü Bayram'da Bir Araya Geldi

Hekimhan Belediyesi Karayolunu Ağaçlandırıyor

Beş Parasız Yeni Malatyaspor Mağlup: 0-2

Ağbaba: Dostluğun yaygınlaştığı, bayram tadında günlerin özlemi içindeyiz

TÜRKİYE-DANİMARKA MİLLİ MAÇI MALATYA’DA OYNANACAK

Malatya'da Bir Kamyon Makaron Ele Geçirildi

Ölmeztoprak: Bayramlar, bizi biz yapan değerlerin yeniden hatırlandığı günlerdir

Bakan: Sağduyu, aklıselim ve sabırla hareket edeceğiz

BATTALGAZİ BELEDİYESİ'NDEN TEMİZLİK VE DENETİM

MASKİ İÇMESUYU TESİSLERİNİ YENİLİYOR

Büyükşehir Belediyesi Bayram Tedbirlerini Açıkladı

Malatya’da İmamoğlu’na destek mitingi düzenlendi

Milletvekili Ağbaba, Malatya'ya Hızlı Treni Sordu...

1. Yılında En Başarılı Belediye Başkanları

1. Yılında Başarı Oranı En Yüksek İlçe Belediye Başkanları

Doğanşehir deki Kazada 3 Kişi Yaralandı

Malatya Polis Evinde İlk İftar Verildi

Malatya Valiliği Alınan Bayram Tedbirlerini Açıkladı

Uluslararası Sıfır Atık Günü Etkinliği Düzenlendi

Abdulvahap Gazi Türbesi Etrafına Ağaç Dikildi

Vali Eşi Yavuz, MİAD Çocuk Evlerini Ziyaret Etti

Yazıhan'da Nevruz Bayramı Kutlandı

Şampiyon Kuaför Demrezede Çocukları Tıraş Etti
