Vali Şahin Depremi Değerlendirdi: HEPİMİZ SUÇLUYUZ
Haber, 13 Haziran 2023 01:22Malatya Valisi Hulusi Şahin, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde şehir merkezinde 6 bin binanın yıkıldığını belirterek, "200 Yıllık Malatya 2 dakikada depremde yıkıldı, ağır hasarlı 36 bin binanın yıkımı ile uğraşıyoruz. Bu durumdan hepimiz sorumluyuz” dedi.
BU ÇALIŞTAYDAN HABERİMİZ OLMADI
Malatya Kent Konseyi'nce bir otelde düzenlenen "Deprem Sonrası Malatya'nın Geleceği Çalıştayı"n da konuşan Vali Şahin, “Böyle bir Çalıştaydan Valiliğimizin bilgilendirilmemesi doğru değil. Haberimiz olsaydı bizde burada organize eden kuruluşlar arasında yer alırdık. 6 Şubat depremlerinde, Hollanda büyüklüğünde bir alan depremden etkilendi.4 Şehrimiz bu depremden ağır şekilde etkilendi. Malatya'nın her bir vatandaşı, az ya da çok bu büyük yıkımdan nasibini almıştır. 'Bu niye bizim başımıza geldi, neyi hatalı yaptık ve bundan sonra neyi doğru yapmalıyız', bunu konuşmalıyız. Bundan sonra inşa edeceğimiz şehri daha sağlam ve daha sağlıklı yapmalıyız." Diye konuştu.
MALATYA’DA HER 3 BİNADAN BİRİ KULLANILAMAZ HALE GELDİ
Malatya’da her 3 binadan birinin kullanılamaz hale geldiğini açıklayan Vali Hulusi Şahin şöyle devam etti:
"6 Şubat’ın ardından biz yıkılan 6 bin bina ile mücadele ettik. Bugün ise ağır hasarlı 36 bin binanın yıkımı ile uğraşıyoruz. Açık söyleyeyim bu durumdan Hepimiz sorumluyuz, Malatya'nın her bir vatandaşı, az ya da çok bu büyük yıkımdan nasibini almalıdır. Orta hasarlı yapıları hafif hasarlıya çevirmek için uğraşıldığını görüyoruz. Depremden sonra can pazarı bitmiş millet mal peşine düşmüş, tekrar binaları kurtarmanın telaşı var. Lütfen böyle bir ucuzluğa düşmeyelim. Tekrar aynı acıları yaşamayalım. Kararlı olacağız, önerilecek acı reçeteyi içeceğiz ki vücut iyileşsin" dedi.
KONTEYNIRLARDA 70 BİN DEPREMZEDE BARINIYOR
Vali Şahin, konteyner kentlerde şu anda yaklaşık 70 bin depremzedenin barındığını, 15-20 gün içerisinde bu sayının 120 bine çıkacağını, 3 bin 500 de konteyner iş yeri kurduklarını anlatarak “4 aydır 400 bin kişiye üç öğün yemek veriyoruz. Tablo gerçekten çok ağır ama biz buna rağmen bir mücadele veriyoruz, 200 yıllık Malatya’yı 2 yılda ayağa kaldırmak için uğraşıyoruz.” Diye tamamladı.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Vahap Erdem de şehri kendi kültürüyle yeniden ayağa kaldırmak için tüm imkan ve kaynakları kullandıklarını söyledi.
İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz ise dağ eteğindeki düzlükler üzerinde kurulan Malatya'nın zemin açısından sorunlu olduğunu ifade etti.
Türkiye'de 500'e yakın diri fay hattı olduğuna işaret eden Boyraz, henüz tespit edilememiş yer kırıkları olduğunu, Anadolu'nun değişik yerlerinde literatür de olmayan depremlerle karşı karşıya geldiklerini söyledi.
PROF DR KELEŞOĞLU: DEMİRCİLER VE DUVARCILARDA SORUMLU
Çalıştay’da konuşan Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesinden Prof.Dr. Ömer Keleşoğlu “Malatya’da ve Elazığ’da çok binayı inceledim, Demirci demiri iyi bağlamamış, duvarcılar da öyle bu binalardan demirciler ve duvarcıları da sorumlu tutmak lazım. Malatya’da bu binalar yapılırken bu kontroller nasıl yapılmış, örneğin Elazığ’da bunlara izin verilmez, bu binalar iyi incelenmelidir” diye belirti.
Haber, 13 Haziran 2023 01:22
Yorumlar (0)