Arapgir Sinikli Köyü Alabalık Üretim Merkezi Oldu
Haber, 05 Ağustos 2023 13:57Malatya’nın Arapgir ilçesinin Sinikli mahallesinde bulunan Keban Barajı alanında alabalık ve somon balığı üreten balıkçılar, Arapgir’e ulaşımı sağlayan karayolunun yapılmasını istediler. Tam bir Balıkçılık üretim merkezi olan Sinikli'de yurt dışına ihracat da yapılıyor.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve Arapgir Belediye Başkanı Halük Cömertoğlu, Sinikli mahallesine giderek Balıkçılarla görüştüler. Önemlibir balıkçılık merkezi olan Sinikli ve Elazığ köyleri arasındaki baraj alanında 37 firma Alabalık ve Somon Balığı üretiyor.
Yüzlerce balıkçı kafesinde üretilen balıklar, Sinikli mahallesinden Arapgir üzerinden Karadeniz başta olmak üzere yurt dışına ihraç ediliyor.
750 KİŞİ ÇALIŞYOR
Tam bir Alabalık Üretim Merkezi olan Arapgir Sinikli ve Elazığ köylerindeki işletmelerde 750 kişi istihdam ediliyor. Temiz, serin ve oksijen yönünden zengin sulara sahip baraj alanında yetişen alabalıklar lezzetiyle hem yurt içinde hem de yurt dışında talep görüyor. Balıklar Almanya, Hollanda ve Belçika gibi bir çok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.
AĞBABA: YOLLARIN ONARILMASI GEREKİYOR
Arapgir Sinikli’de ki Balık üretim tesislerinin ziyaret eden Malatya Milletvekili Veli Ağbaba “Arapgir-Sinikli arasındaki 5 kilometrelik yolun onarılması gerekiyor. Bu konuyu Malatya Büyükşehir’e ileteceğiz. 37 Firma yüzlerce kafes de balık üretiyor. Burası tam bir alabalık üretim merkezi. Yavru balık üretimi de yapılarak diğer bölgelere götürülüyor. Dolayısıyla burada en az 10 bin kişi ekmek yiyor” dedi.
CÖMERTOĞLU: BALIKÇILIK MERKEZİ OLDU
Arapgir Beleidye Başkanı Halük Cömertoğlu’da Sinikli’nin Alabalık ve Somon Balığı üretim merkezi olduğunu belirterek “2012 Yılında 5 Kilometrelik yol için dağ yarıldı ve yol yapılınca Sinikli’de balıkçılık başladı. Şimdi tam bir balıkçılık köyü oldu. Yüzlerce kafes de balık üretiliyor. Yağışlar nedeniyle yollar bozuldu. Balık sevkiyatı nedeniyle burada bir yoğunluk var. Yolların onarılması gerekiyor bunu bekliyoruz” diye konuştu.
BİRLİK BAŞKANI DOĞAN: YOLLAR ÜRETİMİ AKSATIYOR
Elazığ Su Ürünleri Birlik Başkanı Yücel Doğan ise üretilen balığın yüzde 90’nının yurt dışına ihraç edildiğini belirterek “37 Firma 750 kişi istihdam ederek balık üretmektedir. Yollarımız onarılırsa burada üretimi iki katına çıkarırız. Malatya ve Elazığ’a balık gönderiyoruz. Yavruları burada üretip diğer kara sulardaki balıkçılara gönderiyoruz. Önemli bir gelir sağlanmaktadır, lütfen yollarımızı yapsınlar” diye belirtti.
SİNİKLİ MUHTARI HÜSEYİN YAĞMUR: 10 YILDIR BALIKÇILIK VAR
Arapgir Sinikli Muhtarı Hüseyin Yağmur’da yolların yapılmasıyla Sinikli’de 10 yıldır balıkçılık yapıldığını belirterek “Balıkçılık geliştiği için burada yoğunluk var ama yolların acil yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
BİR BESİN DEĞERİ OLARAK ALABALIK
Alabalık, insan vücudunun vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayan çok yararlı bir balık türü. Alabalık ayrıca en lezzetli balık türleri arasında yer almakta. Zengin vitamin içeriği ve güçlü besin değeri bakımından hem yetişkinlerin hem de çocukların düzenli olarak tüketmesi gereken başlıca besin kaynaklarından biri.Yaşadığı suyun içeriğine ve mevsimine göre değişmekle birlikte, özellikle kış aylarında taze ve çok çeşitli olan alabalık, haftada en az 2-3 gün sofralarda bulundurulmalı.
ALABALIK TÜKETMENİN FAYDALARI
Omega 3 deposu olan alabalık, hasarlı dokuları onarmasıyla ön plana çıkıyor. Bağışıklık sistemi ve kalp dostu olan alabalık, zekâ gelişimine de fayda sağlıyor, kemikleri güçlendiriyor.
Hücrelerin onarılmasını sağlayarak Alzheimer riskini de azaltan alabalık, eklem ağrılarına faydalı. Göz sağlığını destekliyor, bağırsak sağlığını koruyor, özellikle gençlerde diyabet riskini azaltıyor, çocukların algılama ve dikkat yetisini artırıyor, hücreleri yeniliyor, cildinizi güzelleştiriyor ve ayrıca saçlarınızın canlanmasını da sağlıyor. Sadece bedensel değil, ruh sağlığını da koruyan alabalık sık sık tüketilmesi öneriliyor.
Haber, 05 Ağustos 2023 13:57
Yorumlar (0)