Fikri Demirtaş
[email protected]
HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 15:04Bugün bizim memleketin cevizden bahsetmek istiyorum. Hikayesi bol bir ağaç ceviz. Tarihi de eski. Önce kısaca tarihçesine göz atalım.
Bildiğimiz cevizin bilimsel adı Juglans regia, yavaş büyüyen bir ağaç .
"Ceviz Orta Asya sıradağlarının doğal bitkisi olup; buradan Sincan’a (Doğu Türkistan), Kazakistan’ın bir kısmına, Özbekistan’a, Kırgızistan’ın güneyine, buradan Nepal dağlarına, Tibet’e, Hindistan’ın kuzeyine ve Pakistan üzerinden Afganistan’a, Tacikistan’a, Türkmenistan’a, İran’a, Irak’a, Azerbaycan’ın bir kısmına, Ermenistan’a, Gürcistan’a, Türkiye’nin doğusuna ve giderek Türkiye’nin tamamına yayılmıştır. Ceviz aynı zamanda Bulgaristan, eski Yugoslavya, Romanya ve Yunanistan’ın da doğal bitki örtüsü içinde yer almaktadır . Çok eski ve köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olan Anadolu coğrafyası, birçok meyve türünün olduğu gibi cevizin de anavatanları arasındadır. Arkeolojik araştırmalarda Anadolu’da yaşayan insanların en az 3000 yıldır cevizi tanıdıkları ve ürünlerinden yararlandıklarına dair izlere rastlanmıştır ." alıntı
Türkiye, birçok meyve türünde olduğu gibi cevizin de yetiştirilebildiği uygun ekolojilere sahiptir. Dünya ceviz üretiminde ABD ve Çin’den sonra üçüncü sıradayız. Üçüncü sırada olmamıza rağmen üretim iç talebi bile karşılayamıyor.
Cevizde iç piyasanın süresi yaklaşık 2 aydır. Ceviz onuncu ayda çıkıyor en fazla birinci ayda bitiyor, yerli ceviz yeterli değil. Amerikan cevizi sürekli var. Sonra Şili ve Ukrayna'dan ürün geliyor. 12 ay boyunca ceviz var ama yüzde 70-80'i ithal. Yerli ceviz diye piyasaya sürülüyor...
Ceviz yaprağı, meyvesi ve kerestesinin sanayinin değişik alanlarında kullanıldığı bilinmektedir. Yeşil meyveler kabuk sertleşmeden önce gıda ve ilaç sanayinde, yaprakları, kabukları ve kökleri tanen ve boya sanayinde kullanılırken, ceviz yağı hem teknolojide hem de resim sanatında aranan kıymetli bir yağdır. Ayrıca ceviz ağacı mobilyacılıkta önemli bir hammadde kaynağıdır .
Bununla birlikte dünya genelinde cevizin asıl yetiştirilme nedeni meyvelerinin besin içeriğidir. Cevizin zor kırılanı 'çetin ceviz' olarak deyim haline gelmiş.
Ceviz ağacından düşenin iflah olmadığı, ceviz ağacının altında oturanın ise dallarından aşağıya doğru yayılan sülfür gazı nedeniyle dibine çöken gazın insanı rahatsızlaştırması dolayısıyla insanın kendisini iyi hissedemeyeceği bilinen, ceviz ağacından yapılma mobilyalar hala en pahalı ürünler grubu içindedir.
***
Hekimhan cevizi ve fidan üretimi
Türkiye'de ceviz üretilen önemli yerleşim yerleri arasında yer alan , ince kabuğu, yağ oranı, tadı ve aromasıyla diğer cevizlerden ayrılan Malatya'nın tescilli "Hekimhan cevizi" hasat dönemi başladı.
İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri yaklaşık 5 bin dönüm alanda 50 bin ceviz ağacının bulunduğu, bu yıl beklenen 200 ton rekolteden 7 milyon lira gelir elde etmeyi hedeflendiğini söylenmektadir.
Yetkililer dünyada yağ oranı en az olan cevizin Hekimhan cevizi olduğunu ifade etmektedir; “Hekimhan cevizinin en önemli özelliği keten gömlek olması ve yağ oranının yüzde 63 olmasıdır. Dünyada hiçbir cevizin yağ oranı %63 değildir. Sadece Hekimhan cevizinin yağ oranı %63’tür " diye yetkililerden duyuyoruz...
Cevizlerin toplanma zamanı, yağmurlar yağdıktan sonra cevizler yarılmaya başlar. Cevizler yarıldıktan sonra çiftçilerimizde hasada başlar. Eski usul sırıkla ceviz dökme işlemleri var. Şimdi bir de sallama makineleri/ traktörler ile sallanıyor. Ama traktör her bölgeye, her ağacın altına gitmediği için genelde sırıkla ceviz dökme işlemi yapılıyor.
Ceviz indirme ekimin ilk haftasında başlar 15 Ekim'e kadar devam eder. Rakımı düşük yerlerde erken başlar. Çiftçilerimiz cevizleri dallarından indirdikten sonra kabuğundan ayıracak, güneşe bırakacak, tekrar kurutmaya geçecek. 10 gün gibi bir sürede de kuruyacak. Ondan sonra satışa sunulacak.
Hekimhan'da ürettilen cevizin 1 tenekesi 200 – 250 TL'dir . Kilosu 35 ile 40 TL arasında alıcı buluyor. İnce kabuğu ve lezzetiyle ünlü Hekimhan cevizinin piyasada kısa sürede tükendiğini, bazı ithal ceviz türlerinin Hekimhan cevizi diye satıldığı görüyoruz
***
Hekimhan Cevizi aşılı Fidanı,Şeyh Hamit Akyüz
Hekimhan Kaymakamlığı, ilçede yetişen ve iç oranı %78’lere varan ‘Hekimhan cevizi’nin dünyanın en iyi cevizi olduğunu kanıtlamak için
bir komisyon oluşturulmuş bu komisyonda İlçe Tarım Müdürlünden görevli üç Ziraat Mühendisi ve projenin uygulayıcısı olarak İlçemizin çiftçilerinden Şeyh Hamit AKYÜZ yer almıştır.
Özellikle Güçlü köyünden seçilen Cevizin %65 iç oranı, Kabuk kalınlığı, kırılma, renk ve yağ oranı olarak Dünyanın en güzel cevizi olduğu belirtilmekte , 2007 yılında bu cevizden yeterli aşı kalemi sağlandığında 5000 adet aşılı fidan üretilecek bu fidanlar öncelikle İlçemizin ihtiyacında kullanılacaktır.
Kaymakamlığın yaptığı projeyi Hekimhanlı çiftçi, doğasever, şair, siyasetçi, 6 Şubat 2012 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını 62 yaşında kaybeden rahmetli Şeyhamit Akyüz Kesiköprüdeki arazisinde Hekimhan cevizi aşılı fidan üretimi yapmıştı yürütmüştü.
***
Malatya'nın Hekimhan ilçesinin meşhur cevizine, Türk Patent Enstitüsü tarafından patent verilmiştir.
Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Dr.Talip YİĞİT Hekimhan cevizinin tescili Kozdere (Hekimhan) cevizi ismiyle kurumumuz tarafından yapıldı. Şu anda Tarım Orman Bakanlığının milli çeşit listesinde bu isimle geçiyor. "Bu çeşit özellikle 1200-1700 rakımlı yerlere tavsiye edebiliriz. Özellikle çeşidimizin iç randımanı çok yüksek, ince kabuklu ve iç rengi beyazdır." açıklamasını yaptı.
***
İyi ceviz aşağıdaki özelliklerde olmalıdır;
-İnce kabuklu olmalıdır.
-Kabuktan ziyade iç cevize sahip olandır %48,50 iç ceviz oranını tuturmalıdır.
-Yüksek protein ve yağ oranına sahip olmalıdır.
-Ağızda bıraktığı aroması, tatta acılaşma olmamalı.
-Yüzeyi açık renklidir, oldukça iridir. Üstelik güzel kurutulmuş, küflenmemiş, nemsizdir.
-Kabuğundan kolayca açılan çevizdir.
-Cevizin içinin rengi %90 oranında beyazdır.
-Kalteli olan cevizin kabuğunu kırdığınızda içinden bütün olarak çıkar.
Yalnızca kabuklu değil, iç ceviz alırken de tüketicinin gözü her zaman bütünlüğünü koruyan cevizlere gidiyor. Kabuktan tek parça halinde çıkmayı başaran cevizin üstüne yok. Tek parça halinde iç cevizlerin bir de lakabı var: Horoz. Yarım haldeki ceviz içine ise şeklinden ilham alınarak “kelebek” deniyor.
-En iyi cins cevizin şekli ovaldir.
-Lezzetlidir ve tabi ki "yerlidir." Bu kalitedeki yerli cevizi Türkiye'nin en güzel cevizlerinden birini de Malatya - Hekimhan'da bulabilirsiniz.
***
Ceviz ağaçlarının satılması
Ceviz ağacı açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişen rengi, sert yapısı, özellikle desenli dokusu onu mobilya endüstrisinde çok değerli bir hammadde haline getirdi.Silah endüstrisinde son yıllara kadar dipçik, kabza yapımında, çeşitli endüstri dallarında, makina aksamlarının çeşitli yerlerinde hep ceviz odunu kullanıldı. Mobilya endüstrisindeki yeri ise halen 'doldurulamaz'dır.
Bu nedenle Avrupa, 'simsar'lar aracılığı ile yıllarca Anadolu'dan ceviz kütüğü topladı. Simsarlar Anadolu'nun ücra köşelerine kadar ulaşarak, yoksulluk içinde kıvranan insanlarımıza parayı bastırarak hemen hemen asırlık ceviz ağaçlarını acımadan kesip tomruk haline getirerek yurtdışına ihraç edilmiştir...
90 yaşına merdiven dayayan kayınvalidem İsmihan Soğukpınar''ın anlattığına göre Hekimhan'ın köylerinde bizim köyümüz ,Karamahmut, Cizüngüt'te ( Güzelyurt)asırlık ulu ceviz ağaçları vardı.Cevizlerin boyu 30, 40 metre yükseklikte, bedenine büyük dört-beş adam el ele verse ancak kavuşurdu. Çevizleri sirkelemk toplamak günlerce sürürdü. Ceviz soymakta ellerimiz simsiyah ceviz kınası yakmış gibi olurduk. Bazı yıllar iyi geçen hasat da zamanı yüzelli( 150) teneke ceviz veren ağaçlar olurdu. Bir teneke sekiz on ( 8- 10)kg ceviz alır. Bahsedilen teneke gaz yağı tenekesidir..." diye anlattı.
Ceviz ağaçlarının satılmasını sorduğumda " Ceviz ağaçlarının satılmasını bu gün gibi hatırlıyorum .1950'li yıllarda Karadereli Karamanoğlu lagablı bir adam ceviz ağaçlarını toplamak için simsarlık yapmış, aracı olmuştu. Tüccarlar kimi köylüyü kandırarak ve cazip paralar teklif ederek o asırlık cevizlerin çoğunu kestiler talan ettiler.Alıcılar cevizin bedenini burguyla sağlam olup olmadığını kontrol edip alıyorlardı. 1957 yılında bizde akrabalarımız da üç dört kişi ağacın bedenine el ele tutsa ancak kavuşan asırlık ceviz ağaçlarımızı sattık. Şimdi belki kıyıda köşede kalan asırlık cevizler kalmıştır" diye anlattı.
***
Çocukların Ceviz Oyunu
Her yörenin kendine has çeşitli ceviz oyunları vardır. Bizim yörede oynanan bir ceviz oyunundan bahsedeyim;
Ceviz oynayacak çocuklar eşit sayıdaki cevizi yan yana dizerler. Daha sonra 5-6 metre uzaktaki diğer çizgiye cevizlerini atarlar. Çizgiye en yakın cevizi atan ilk vuruş hakkını kazanır. Cevizin çizgiye yakınlığına göre herkesin sıralaması belli olur. Herkes çizgiye dizilir. Sıraya dizilmiş cevizlere doğru oyuncular ellerinde ki bir cevizle atış yaparlar. Oyuncu attığı cevizi vuramazsa atış sırası diğer oyuncuya geçer. Oyun bu şekilde cevizi vuruncaya kadar devam eder. Cevizi vuran kişi tüm cevizleri alır. Oyun bu şekilde devam eder.
***
Dünya dönmeye devam ettikçe ağaçlar her zaman insanoğlunun dostu olacak; bazen gölgesinde bizi serinletecek;bazen ilacımız, ekmeğimiz olacak, bazen bir nefes soluklandıracak ...
Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 15:04
Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 15:04
Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 15:04
Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 15:04
Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 15:04
MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 15:04
Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 15:04
GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 15:04
KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 15:04
ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 15:04
HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 15:04
HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 15:04
BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 15:04
Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 15:04
Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 15:04
VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 15:04
TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 15:04
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 15:04
Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 15:04
BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 15:04
Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 15:04
DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 15:04
GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 15:04
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 15:04
ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 15:04
MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 15:04
MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 15:04
MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 15:04
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 15:04
ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 15:04
ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 15:04
Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 15:04
HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 15:04
RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 15:04
MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 15:04
Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 15:04
Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 15:04
TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 15:04
Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 15:04
Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 15:04
Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 15:04
CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 15:04
MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 15:04
SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 15:04
MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 15:04
Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 15:04
ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 15:04
Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 15:04
MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 15:04
MELİTA
10 Mayıs 2022 15:04
YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 15:04
KARAGÜL
30 Nisan 2022 15:04
TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 15:04
NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 15:04
MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 15:04
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 15:04
Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 15:04
ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 15:04
Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 15:04
GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 15:04
Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 15:04
Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 15:04
KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 15:04
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 15:04
Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 15:04
Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 15:04
DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 15:04
MALATYADA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 15:04
Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 1955)
22 Kasım 2021 15:04
Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 15:04
Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 15:04
ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 15:04
HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 15:04
Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 15:04
HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 15:04
SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 15:04
ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 15:04
Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 15:04
Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 15:04
MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 15:04
Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 15:04
MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 15:04
ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 15:04
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 15:04
BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 15:04
Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 15:04
Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 15:04
Malatyada sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 15:04
Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 15:04
Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 15:04
YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 15:04
SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 15:04
TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 15:04
KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 15:04
AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 15:04
MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 15:04
ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 15:04
ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 15:04
MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 15:04
Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 15:04
TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 15:04
ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 15:04
UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 15:04
HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 15:04
HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 15:04
Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 15:04
ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 15:04
İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 15:04
HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 15:04
Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 15:04
MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 15:04
MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 15:04
Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 15:04
Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 15:04
Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 15:04
DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 15:04
12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 15:04
SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 15:04
MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 15:04
Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 15:04
HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 15:04
FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 15:04
MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 15:04
Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 15:04
MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 15:04
IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 15:04
370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 15:04
MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 15:04