Fikri Demirtaş
[email protected]
HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 15:13Türkiye'nin kültürel zenginliğinin izini sürmek için rotamızda "kahverengi yol levhaları" oluyordu. Bu sefer yolumuz 2019 Kasım ayında kahverengi yol levhası olmayan Hekimhan ilçe merkezinde Surp Pırgiç ( Aziz Kurtarıcı) Ermeni Kilisesine (eski cezaevi) gidişimizin yol hikayesi.
Hekimhan; Malatya'dan Sivas'a giden demir yolu ve kara yolu üzerinde etrafı dağlarla çevrili bir vadide bulunuyor. Malatya Hekimhan arası 78 km. Bölünmüş yol asfalt süre 50-60 dakika. Trenle tahminen bir saat 15 dakika sürüyor...
Sekiz bin yıllık insanlık tarihine ve medeniyetine ışık tutan, Orduzu-Aslantepe höyüğüne sahip
Malatya'dan, Hekimhan’a doğru güneşli serin bir havada üç arkadaş yola koyulduk.
Malatya sonbaharı yaşıyordu ve bahçeler muhteşemdi. Barguzu (Bostanbaşı), Kileyik (Yakınca) bağ köylerinin imara açılmayan bahçelerinde bulunan armut, elma, hurma, dut, kayısı, ayva, kızılcık gibi meyve ağaçları. Yol kenarlarında söğütler, kavaklar, sonbaharın kızıl, sarı, turuncu, kahverengi giysilerini giymişlerdi... Özellikle kayısı bahçeleri yazın bereketli altın sarısı meyvesinin rengi, güzün ise altın rengi yaprakları ile görsel şov sunuyordu.
Sonbaharda rüzgârla beraber ayrılık türkülerinin sesleri geliyordu dalların arasından. Yerlere serilmiş gazellerin üzerinde yürürken çıkan hışırtılar çocukluğumuza alıp götürüyordu.
Bu güzelliklerin fotoğraflarını çekerek yolumuza devam ettik...
Uzaktan orman gibi görünen bu bağlarda bahçelerde, tarlalarda yetişen ürünler satıldığında, üreticilere binlerce lira kazanmaktadır. Sözü edilen bağlar bahçeler Malatya ekonomisinin temelini oluşturmaktadır.
Yazıhan'a varmadan Karakaya barajı göl uzantısının tohma çayının üstünden geçen demiryolu ve karayolu köprüsü var. Bu köprünün bitişiğine yeni bir köprü yapılmaktadır.
Sivas Malatya karayolunu bağlayan Tohma çayı üzerindeki tarihi Kırkgöz köprüsü Karakaya barajı yapılınca 1985 yılında su altında kaldı.
Yüzyıllar boyu kimler geldi kimler geçti bu köprünün üzerinden nelere şahit oldu kim bilir... 1983 yılında, sınıf öğretmeni Suzan Soğukpınar’la evlendiğimde, düğün konvoyu ile Hekimhan’dan - Malatya'ya giderken Kırkgöz köprüsünden geçmiştik...
Yazıhan ovasının bitiminden Kuruçay'a doğru yol alıyoruz. Tarlalarda öbek öbek yığılmış tepeler görülüyordu. Yanına yaklaşınca pancar yığınları olduğunu gördük. Tarlalarda pancar sökme makineleri, traktörler, pancar taşıyan kamyonlar çalışıyordu.
Yazıhan ovası bittikten sonra Kuruçay doğru inerken tepelerin yamacında bir tünelden çıkan yük treni yılan gibi kıvrılarak gidiyordu. Sarsap tüneli Yağça deresi köprüsünü geçtikten sonra
tepelere doğru tırmanırken, yolun sağında DSİ Recai Kutan Barajını gördük.
Medyada yer alan haberlerde," Malatya'nın Yazıhan ilçesindeki 90 bin dekar tarım arazisi, 2012 yılında yapılan bu baraj ile hayat bulmuş. Su olmadığı için daha önce arpa ve buğday ekilen ovada şimdi pancar, silajlık mısır ve yem bitkileri gibi endüstriyel bitkiler yetiştiriliyor."diye yazıyor.
Dağlardan, tepelerden yokuşlardan, sonra sağımız solumuz meşelikler başladı. Hayli yol aldıktan sonra yolun sağında meşelikler içinde Orman Bakanlığına bağlı Hekimhan - Yağça Geyik ve Dağ keçisi üretim merkezi tabelası dikkatimizi çekti. Hekimhan tüneli Kesiköprü’de demiryoluna paralel yol alıyoruz. Çevre yolundan değil eski yol sapağından yolun kenarında tarihi çeşmede asırlık dut ağaçlarının altında soluklandıktan hemen sonra Gafla'dan Hekimhan'ı görüyoruz. Ebedeliği, Yücekaya'nın yamaçlarında, İstasyon - Kuruçay, Sivas çevre- yolu mezarlık çanağında binalar serpilmiş. Sisler içinde Türkçe Zurbahan Dağı ( Ermenice Surp Ohan dağı) haşmetiyle görülüyor. Arabamızla Hekimhan'ın çarşısının içinden, Kahverengi levha üzerinde Taşhan yazan yerin önünde durduk. Bir kadının işlettiği çay ocağında küçük kürsülerde oturup çayımızı içip yorgunluğunuzu giderdik. Taşhan ( Kervansaray ) Taşhanın giriş kapısı üzerinde
Selçuklular döneminde 1218 tarihide taş üzerine üç dille yazılmış, Arapça, Ermenice ve Süryanice yazılar bulunan kitabesi var. Taş han’ın biraz ilerisinde Osmanlı devleti dönemi Köprülü Mehmet Paşa camisini gezip fotoğraflar çektik.
Sonra Hükümet binasının arka bahçesine bitişik olan Surp Pırgiç Kilisesini ( eski cezaevi ) bulduk. Kilise şimdiki konum itibariyle Kaymakamlık binasının tam arka tarafında, aynı hizada biraz aşağısında Adalet sarayı ve Çağna denilen( uçurum) yakın tepede kayalık üzerine inşaa edilmiştir.
Kilise 400 yılı aşkın zamandır ayakta kalmayı başarmış. Malatya ili Hekimhan ilçesi 3 pafta, 24 ada,52 parselde bulunan ve Gayrimenkul ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 11.11.1977 gün ve A-859 sayılı kararı ile kilise korunması gerekli eski eser olarak tescillenmiş.
Yenimahalle hükümet binasının hemen güneydoğusunda yer alan Ermeni Kilisesi
12 x 15 m. ebadında dikdörtgen plan üzerine, düzgün kesme taşlarla inşa edilmiştir. . İçerideki bölmeleri moloz taşlarla yapılmış olan kilisenin yakın zamanlarda kuzeybatısındaki giriş kapısı avlusuna 8 x 9 m. ebadında bir ek yapı ilavesi ile sonraki yıllarda hapishane haline getirilmiştir. Kitabesi tahrip edilmiş olan yapı, XVI. yüzyılda yapılmış olmalıdır. Kilise harap durumdadır. Sonradan İlave yapılan cezaevi kısmı da yıkılmış.
Kilise harabe halde etrafında ne koruma şeridi nede tarihi eser olduğunu gösteren bir yazı bile yoktu. Kilisenin arka bahçesinde bir dut ağacı kurumuş diğer iki dut ağacının altın sarısı yaprakları ile ölmedim ayaktayım diye yaşama bağlı olduğunu, kiliseyle birlikte varlık mücadelesi veriyordu.
Kilisenin alt yamacında İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı ve biraz ilerisinde Hekimhan Cezaevi binaları da terk edilmiş harabe halde. Ağaçların çoğu kurumuş. Bazı çamlar yıkılmadım ayaktayım diye göğün yüzüne doğru uzanıyordu. Dört yüz yıllık kilise her şeye rağmen yıkılmadım ayaktayım demesine rağmen. Daha elli yıllık mazisi olmayan jandarma ve cezaevinin harabe halinde olmasına terk edilmiş durumuna ne demeli. Bir öğretmen olarak bende sorguluyorum...
Kadın gazeteci arkadaş kilise ve çevresini videoya aldı. Orada bulunan iki gençle röportaj yaptı. Ben ve Fotoğrafçı arkadaşım Hüseyin’le kilisenin dört bir yanını fotoğrafını çektik.
Kilisenin ayakta kalabilen, hayata tutunabilen ayakta kalan duvarlarının boynu bükük, taşlar adeta ağlıyor. Kilisenin damı çökse de taş duvarları yıkılmamak için direniyordu.
Kilisenin içi savaş alanı gibi… Yapı, delik-deşik edilmiş. Define bulmuşlar mı bulmamışlar mı bilmiyorum.
Kilisenin devşirme taşların bir bölümü hangi evlere, binalara duvar ya da temel taşı olmuş bilinmez.
Bin yıllar da geçse, taşlar yaşar, çürümez.! Taşların üzerindeki yazılar, şekiller, motifler tarihe tanıklık etmeye, anlatmaya, hatırlatmaya devam eder.
1915'li yılı Ermeni Tehcirinden sonra Cumhuriyet döneminde kilise 1934- 1980 'li yıllarına kadar cezaevi olmuş.
Yüzlerce yıl insanların inançlarının gereği huzur buldukları bu ibadethane de mahkûmları bağrına basmış.
Sonra İlçe Jandarma bölük komutanlığı ve hükümet binasına ait kömür deposu olarak kullanılmıştır. Şimdi Hekimhan Belediyesi'nin sorumluluğu altında olduğu söylenmektedir.
Akşam güneşinin sarı ölgün ışıkları kilisenin yıkık duvarlarını yalayıp çekilirken Hekimhan’dan ayrıldık...
Ülkemizin de çok katmanlı yapısına bağlı olarak geniş yelpazede çeşitlenen tarihi eserler içinde toplumun kültürel çeşitliliğinin somut simgesi olan camiler, kervansaraylar, köprüler hamamlar, manastırlar, kiliseler vb. dini ve siyasi yapılar; Anadolu’nun çok sesli yapısının birer temsilcisi olarak toplumsal bellek içinde önemli bir yere sahip mimari oluşumlardır.
Ermeniler için de önemli bir merkez olan Malatya’da da birçok önemli kilise yüzlerce yıllık geçmişlerine rağmen ayakta kalmayı başaran kiliselerden biri olan Surp Pırgiç / Surp Ohan kilisesi hali hazırdaki harap halleri enkaza dönmeden önce kurtarılmak için bekliyor. Restore edilerek korunma altına alınacak ve ilçemiz turizmine katkı sağlayacak.
Anadolu'da bazı mimari eserlerle ilgili yabancı gezginlerin, Ermeni, Türk yazarların, askerlerin, Rus, Alman, Fransız, İngiliz konsolosların raporları ve anlatılarıyla bilgi sahibi oluyoruz.
Kilisenin kitabesi olmadığından günümüzde resmi yazışmalarda Surp Pırgiç, anlatılarda ise
Surp Ohan Vankına ait bir kilise olarakta belirtiliyor.
Yapının zemin özelliklerinin belirlenmesi amacıyla, yapı çevresinde ve iç mekânda araştırma kazıları yapılmış, 4 adet sondaj kuyusu açılmıştır. Sondaj araştırmaları sonucunda da; Kiliselerde yaygın olarak gözlemlenen galeri katının varlığına dair yapıda herhangi bir iz bulunmadığından, yapının tek katlı olarak inşa edildiği ve kullanıldığı anlaşılmaktadır. Beden duvarları, sütunlar, kemerler ve tonozların özgün haliyle günümüze ulaşabildiği görülmektedir.
Surp Pırgiç Kilisesi 2019 yılında Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğünün kararları doğrultusunda kilisesinin rölövesini çıkarmak için, Malatya müze müdürlüğünce yapının duvar izlerini takip ederek sondaj kazısı yapılmış .
Yapılan sondajda kilisede ne mahzen ne de herhangi bir eşyaya, belgeye rastlanmamış.
Sivas kültür varlıklarını koruma ve bölge kurulu müdürlüğünde bir yetkili ile telefonla görüştüğümde yakın zamanda projesi yeni onaylandığını söyledi.
Kilisesi’nin restorasyonu için Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan gerekli izinler alınmış. Restorasyon öncesi rölöve, restitüsyon çalışmalarına başlanmış. Çalışmaların tamamlanmasının ardından restorasyon işlemlerine geçilecek bilgisi almıştım.
Surp Pırgiç kilisesinin( Eski Cezaevi )Hekimhan Belediyesi Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun aldığı karar doğrultusunda yapılan projeye göre kısa bir zamanda restorasyon çalışması ile ayağa kaldırılması ve turizme kazandırılması beklenilmektedir.
Resterosyondan sonra Hekimhan bir kahverengi levhaya daha kavuşur...
2020 Kasım ayında kilisenin yeni fotoğrafını çekmek için yine Hekimhan'a gittim. Kilisenin sondaj kazısı yapıldığından beri kilisenin çevresi koruma altına alınmamış, herhangi bir uyarı levhası yok. 1-2 metre derinliğindeki zemin sondaj kuyuları açıkta içi su ve kar dolunca tehlikeli bir durumla karşılaşılabilir. İlçe hükümet yetkililerin ve yerel yönetimin tarihi bu kilise ve çevresi için gerekli tedbirleri almasını ve resterosyonun bir an önce yapılmasını bekliyoruz...
Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 15:13
Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 15:13
Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 15:13
Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 15:13
Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 15:13
MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 15:13
Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 15:13
GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 15:13
KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 15:13
ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 15:13
HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 15:13
HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 15:13
BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 15:13
Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 15:13
Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 15:13
VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 15:13
TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 15:13
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 15:13
Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 15:13
BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 15:13
Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 15:13
DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 15:13
GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 15:13
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 15:13
ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 15:13
MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 15:13
MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 15:13
MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 15:13
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 15:13
ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 15:13
ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 15:13
Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 15:13
HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 15:13
RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 15:13
MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 15:13
Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 15:13
Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 15:13
TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 15:13
Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 15:13
Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 15:13
Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 15:13
CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 15:13
MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 15:13
SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 15:13
MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 15:13
Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 15:13
ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 15:13
Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 15:13
MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 15:13
MELİTA
10 Mayıs 2022 15:13
YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 15:13
KARAGÜL
30 Nisan 2022 15:13
TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 15:13
NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 15:13
MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 15:13
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 15:13
Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 15:13
ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 15:13
Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 15:13
GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 15:13
Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 15:13
Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 15:13
KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 15:13
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 15:13
Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 15:13
Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 15:13
DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 15:13
MALATYADA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 15:13
Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 1955)
22 Kasım 2021 15:13
Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 15:13
Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 15:13
ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 15:13
HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 15:13
Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 15:13
HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 15:13
SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 15:13
ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 15:13
Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 15:13
Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 15:13
MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 15:13
Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 15:13
MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 15:13
ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 15:13
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 15:13
BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 15:13
Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 15:13
Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 15:13
Malatyada sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 15:13
Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 15:13
Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 15:13
YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 15:13
SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 15:13
TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 15:13
KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 15:13
AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 15:13
MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 15:13
ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 15:13
ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 15:13
MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 15:13
Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 15:13
TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 15:13
ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 15:13
UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 15:13
HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 15:13
Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 15:13
ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 15:13
İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 15:13
HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 15:13
Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 15:13
MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 15:13
HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 15:13
MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 15:13
Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 15:13
Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 15:13
Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 15:13
DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 15:13
12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 15:13
SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 15:13
MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 15:13
Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 15:13
HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 15:13
FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 15:13
MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 15:13
Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 15:13
MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 15:13
IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 15:13
370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 15:13
MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 15:13