Fikri Demirtaş
[email protected]

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ

18 Mart 2021 15:20

 

      

Bahar aylarının girmesiyle  insanların maneviyatını güçlendirecek, ebedi hayata dair olumlu katkılar sağlayacak mekanlara ziyaretler seyahatler  İnanç turizimleri artıyor…Onlardan biri de şüphesiz türbeler.. Türbe inancı , tüm özünü, ritüellerini / âdet hâline gelmiş anlayışını ilkel-komünal (ortaklaşa üreten tüketen ) toplumların yaşam biçiminden, insani ilke ve uygulamalarından alır ve varoluşu da, insan-tabiat-evren üçlemesiyle açıklar. 

Türbe inancı, hiçbir dinin veya ırkın tekelinde değildir, insanlığın ortak, evrensel değeridir.

Tüm Türkiye  türbeler, ziyaret mekanları cennetidir. Yatır ziyaretleri ermişliğine inanılan kişilerin mezarlarına gidilerek onların aracılığı ile Tanrıdan dertlerine deva, istek  dileme temel düşüncesi etrafında gerçekleşen bir ayindir. Türk kültüründe yatır ziyaretleri, aynı zamanda belli günlerde yöre halkının buluştukları yerlerdir. 

Türk kültürü ve Anadolu'da yaşayan diğer  halklar ( Kürtler, Ezidiler, Süryaniler, Ermeniler,Rumlar )arasında da  içerisinde türbe, yatır ve adak yerleriyle ilgili inançlar oldukça fazla ve yaygındır. Orta Asya Türkleri ve Türkiye Türkleri arasındaki 

kültür bağları ve inanç sistemleri incelendiğinde türbeler, yatırlar ve adak yerleriyle ilgili inanç ve uygulamaların günümüzde hala canlı olarak yaşamakta olduğu ve ağaçlara çaput, ip  [ adak ] bağlamak, değişik yerlere kurban kesmek, evliya ve türbeleri ziyaret etmek ve adaklar adamanın Türklerin İslamiyet öncesi dini inançlarından kalma bir anlayış olduğu bilinen bir husustur. 

İşte destan,  yahut menkıbe kahramanları, din adamları, âlimler Anadolu’nun fetih evliyalarıdır.  Bu yüzden Anadolu’da bu tür zatlar, her zaman saygıyla anılmış ve bu ruh daima canlı tutulmaya çalışılmıştır.

Şunu da söyleyelim: Bugün türbeler etrafında oluşan kimi yanlış inanış ve uygulamalar, bizi bu türbelere ve oralarda yatan büyük zatlara, karşı ilgisiz duruma getirmemelidir... İlimden fenden ayrılılmamalı. Türbeler sosyal ruhsal birlikteliklere sebep olmalıdır. 

***

Sancaktar Abdulvahap Gazi Türbesi

 

     Muşar Dağı Fotoğraf: Atilla Özdemir  ( alıntı )

Sancaktar Abdulvahap Gazisi’nin türbesi Fırat nehri üzerinde yapılan 

Karakaya baraj gölü,  kenarında Elazığ / Baskil - Kale köyü Muşar Dağının kuzey yamacında  bulunmaktadır.

Muşar Dağı’nın;Kilise Dağı,Mukaddes Dağı, Abdulvahap Dağı gibi değişik adlarla anılmaktadır.

Fırat nehri üzerinde yapılan Karakaya Baraj Gölü kenarında yükselen ve üzerinde Süryani  “Mar Ahron Manastırı Kilisesi” bulunan bir dağdır.

     Süryani  “Mar Ahron Manastırı Kilisesi”

"Abdulvahap Gazi, Emeviler döneminde yaşamış ve İslam kuvvetleriyle Anadolu seferine katılmış ünlü bir ordu komutanıdır. Doğum tarihi belli değildir. Taberi ve İbnü’l Kesir, Abdulvahap Gazi’nin H.113 (M.731) yılında şehit düştüğünü belirtir. Abdulvahap Gazi, Battal Gazi’nin ve Ahmet Turan Gazi’nin silah arkadaşıdır.

Efsaneye göre: Abdulvahap Gazi, Hz. Peygamber’in sancaktarıdır. Onun duası ile uzun bir ömür yaşamıştır. Hz. Peygambere ait mübarek emanetleri yıllarca sonra Malatya’ya gidip Battal Gazi’ye teslim etmiştir. Daha sonra Battal Gazi ve Ahmet Turan Gazi, Anadolu’yu İslamlaştırmak için birlikte hareket etmişlerdir." Alıntı

    Baskil Şehit Feti Sekin İskelesi

Böylesi kahramanların kabirlerine sadece bir yerde rastlanmaz. Onlara duyulan muhabbet, minnet ve saygı, asıl kabirlerinin yanında makamların da yapılmasına neden olur. Mesela Yûnus Emre’nin Anadolu’da yirmiye yakın yerde kabrinin/makamının oluşu bu yüzdendir.

Bu durum Abdülvahap Gazi'ninde Anadolu'da  onun adına izafe edilen ( Sivas,İznik, Afyon,Bayburt ) türbelerinin olduğunu  biliyoruz...

  Lokma etli Bulgur Pilavı  Sıddı Zeynep Türbesi önünde

Abdulvahap Gazi’nin türbesini Malatya ve ilçelerinden, hatta il dışından  her yıl çok sayıda insan genelikle Aleviler, Sünniler de ziyaret etmekte ve kurbanlar kesilmektedir.

Çocuğu olmayan kadınlar burayı ziyaret ederek,çocuklarının olacağına inanırlar.

Doğan çocuğa da, Abdullah ya da Vahap adını verirler.

Türbeye Ulaşım :

Muşar dağındaki  Abdulvahap Gazi  Türbesi Mülki idare bakımından Elazığ'a ve ilçesi Baskil'e bağlı olsada  oralara çok uzak. Baskil'e 60km, Elazığ'a 100 km kadar mesafede. Malatya' ya çok yakın burnunu dibinde 30 km ...

 

Bu masal gibi güzellikteki tarihi Mor Ahron Manastırı ve Abdulvahap Gazi türbesine Elazığ-Baskil tarafından değil de, Malatya Battalgazi güzergâhı daha yakındır. Ulaşım Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bulunan saat başlarında Zeynel Abidin Türbesinin aşağısında bulunan Karakaya Baraj gölünde Atabey Köyü , İskelesinden hareket ederek karşılıklı seferlerle Feribotla   Baskil - İmikuşağı Köyü iskelesine geçilir.  Yaklaşık yolculuk 25 dakika sürer.  İmik uşağı, Şeyh Hasanköyü, Bilaluşağı, güzargahı takip edilerek yaklaşık yarım saatlik yolculuktan sonra kayısı bahçeleri içinden geçerek bozkırda yılan gibi kıvrılan yollardan ilerleyince Muşar dağın eteğine varılıyor.

    Abdulvahap Gazi Türbesi yolu

Kale köyü  sınırlarında bulunan  yol kenarına dikilmiş  " Abdulvahap Gazi Türbesi, Sıddı Zeynep türbesi" yazan beyaz yön levhası varış noktasına gelindiğini gösteriyor.

Abdulvehhab Gazi Dağı” denilen Baskil yamacındaki türbeye, sahil yolundan dik bir patika yolla 30 dakikada çıkılıyor. Bir mağara içerisinde bulunan bu türbenin ön kısmı duvarla örülerek bir kapı ve iki pencere konulmuş ve iç kısmı sanduka bölümüyle birlikte yer yer betonla sıvanıp bir oda haline getirilmiş. 

Sanduka yeşil ipek  kumaş ile örtülü. Mağaranın dış kısmında adak kurbanlarını kesmek için üzeri ve önü açık, taban kısmı beton olan ayrı bir yer var.

 

Türbenin  yan tarafında  önü açık oyuk kaya kütlesine dilek tutanlar mum yakmakta , küçük taş parçaları yapıştırmaktadırlar.  

Türbenin hemen giriş kapısı üzerinde “Hak kapısına hoş geldiniz.” yazısı dikkatimizi çekiyor. Peki nedir bu hak kapısı? Hak kapısı, kişinin hakikate vasıtasız ulaştığı, kalp gözüyle bilgi aldığı bir tasavvuf makamıdır. Hakikat seviyesindeki ana fikir “Ne sen varsın, ne ben, her şey O’dur!” anlayışıymış.

Kızılbaş - Alevi inancında Hacı Bektaşi Veli’ye göre insanın olgunlaşmasında hakikate ulaşmak için dört kapıdan geçilirmiş. Bunlar ise; şeriat kapısı, tarikat kapısı, marifet kapısı ve hakikat kapısıdır.

Alevilikte dergaha  ayakabılarını çıkarıp yalın ayakla yürüyenler olur.

Yalın ayak olmanın Nedeni Toprak anayı incitmemek, ve toprağa duyulan saygıdadır..

Aleviler kadın ve erkekler semah dönerken ayakkabı çorap asla kullanılmaz çünkü turaba yani toprağa karşı bir saygınlık Nezaketidir.

Türbenin bir penceresinde Türk bayrağı asılı , iki penceresi  küçük ve demir parmaklıklı, değişk renklerde çaputlar bağlanmış.

Türbenin bulunduğu yerden dışarıya kuşbakışı   baktığınız zaman Fırat Nehri üzerindeki Karakaya baraj göleti ayaklarınızın altında kalıyor.

 

Sıddı Zeynep Türbesi

Abdulvehhab Gazi’nin Fırat Nehri kıyısında bir ev yaptırdığı, bu yörede Bizanslılarla sürekli savaştığı şeklinde. Gazi hakkındaki destansı bilgilerde yaralı bir vaziyette bir dağa çıktığı, bir Bizans Kayser kızının geceleri ona su taşıdığı, bu dağda her ikisinin Bizanslılar tarafından öldürüldüğü rivayet ediliyor. Türbenin aşağısında sahil yolunun hemen altında yer alan Zeynep Hatun Türbesi’ndeki hatunun Abdulvehhab Gazi’ye su taşıyan, daha sonra adı Zeynep olarak değiştirilen Kayser kızı olduğu da rivayetler arasında.

***

Merkezi İstanbul'da bulunan 2015 yılında kurulan  "Sancaktar Abdulvahap Gazi Kültür Eğitim Derneği"  başkanı  Caram Caner Altunkara ve yönetim kurulu kendi imkanları ölçüsünde türbeyle ilgili çalışmalar yapmakta, gezi düzenlemekte çeşitli sosyal sorumluluk projeleri uygulamaktadır.  

  Sancaktar Abdulvahap Gazi Eğitim ve Kültür Derneğinin organize ettiği 6 Haziran 2019 yılındaki etkinliğe  İstanbul'dan iki otobüs yolcu ile  gelmişti. 

 Şeyh Hasan köyünden  geçen yıl Hakka yürüyen Ali Göktürk dede ile  birlikte  Malatya'dan kafileye katılarak türbe  ziyaretine gitmiştim.

 

  Battalgazi Zeynel Abidin Türbesi Ali Göktürk dede

 Benimde bu ziyarette gördüğüm edindiğim sorunlar şunlardır :

Sancaktar Abdulvahap Gazi Türbesinin dış ve iç kısmının yeniden onarılarak  doğal hale getirilmesi.

İçeriye  yere komple  halı serilmesi kabir üzerine örtülecek puşinin  inanca uygun olarak örtülmesi.  Türbe dışında mağara duvarına mumluk konması. Türbenin tarihçesini mermere yazılarak asılması.  Ana yoldan yukarı türbeye kadar  patika yolun merdiven biçimde  taş veya betonla yapılması.  

 

 Yolun altındaki  türbenin çevresi şahsa aitse kamulaştırılacak sosyal ihtiyaçlar için konaklama merkezi  , kurban kesim yeri  yapılması için Baskil  Kaymakamlık ve Belediyesi'nin gerekeni yapacağından eminim.

Şimdilerde  birçoğu yıkılmış, viran olmuş, tahrip ve talan edilmiş olan tüm Türkiye'deki bazı  mabetlerin  Tekkelerin Dergâhlarının,  türbelerin durumu gerçekten içler acısıdır. Devletin, belediyelerin bir görevi de bu kadim inanç ve kültür merkezlerimizi ,mabetlerini asıllarına uygun bir şekilde yaptırıp gerçek sahipleri olan hangi dinden ırktan olursa olsun  o inancın  toplumların hizmetine sunulmalıdır...

Yazı ve Fotoğraf: Fikri Demirtaş

 Fotoğraf Galeri

 

 

Malatya Hükümet binasının arkasında ki parkta

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 15:20

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 15:20

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 15:20

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 15:20

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 15:20

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 15:20

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 15:20

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 15:20

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 15:20

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 15:20

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 15:20

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 15:20

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 15:20

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 15:20

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 15:20

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 15:20

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 15:20

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 15:20

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 15:20

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 15:20

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 15:20

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 15:20

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 15:20

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 15:20

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 15:20

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 15:20

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 15:20

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 15:20

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 15:20

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 15:20

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 15:20

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 15:20

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 15:20

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 15:20

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 15:20

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 15:20

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 15:20

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 15:20

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 15:20

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 15:20

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 15:20

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 15:20

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 15:20

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 15:20

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 15:20

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 15:20

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 15:20

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 15:20

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 15:20

MELİTA
10 Mayıs 2022 15:20

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 15:20

KARAGÜL
30 Nisan 2022 15:20

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 15:20

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 15:20

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 15:20

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 15:20

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 15:20

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 15:20

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 15:20

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 15:20

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 15:20

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 15:20

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 15:20

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 15:20

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 15:20

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 15:20

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 15:20

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 15:20

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 15:20

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 15:20

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 15:20

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 15:20

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 15:20

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 15:20

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 15:20

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 15:20

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 15:20

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 15:20

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 15:20

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 15:20

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 15:20

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 15:20

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 15:20

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 15:20

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 15:20

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 15:20

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 15:20

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 15:20

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 15:20

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 15:20

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 15:20

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 15:20

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 15:20

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 15:20

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 15:20

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 15:20

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 15:20

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 15:20

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 15:20

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 15:20

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 15:20

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 15:20

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 15:20

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 15:20

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 15:20

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 15:20

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 15:20

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 15:20

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 15:20

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 15:20

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 15:20

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 15:20

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 15:20

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 15:20

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 15:20

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 15:20

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 15:20

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 15:20

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 15:20

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 15:20

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 15:20

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 15:20

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 15:20

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 15:20

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 15:20

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 15:20

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 15:20

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 15:20

Tüm Yazılar