Fikri Demirtaş
[email protected]

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE

28 Haziran 2021 20:29

MALATYA - BATTALGAZİ'DE BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE

     Bin yıllık  Selçuklu Kırk Kardeşler Mezarlığını ziyaret etmek için 18 Haziran 2021 Cuma sabahı güneşli bir gün Malatya' dan arabayla  Battalgazi ilçesine gitmek için  yola koyuldum...  Ziyaret etmemin en büyük sebebi ise  Kırk Kardeşler Mezarlığında ki bir anımdır.       KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı rahmetli Rauf Denktaş her Malatya'ya gelişinde bu Selçuklu Kırklar Mezarlığına gelip dua edermiş. Bu ziyaretlerinden birine  1999 yılında ben de tanık oldum. Denktaş'ın Battalgazi'ye geldiği gün rahmetli eşim Suzan , kızım Tuğba,  oğlum Hasan ve Oğuzhan ile  Denktaş'ı karşılamaya  gitmiştik. Denktaş, Malatya Valisi Atilla Vural ve protokolle mezarlıkta geziyorlardı. Oğlum Hasanın elinde Türk bayrağı,  küçük oğlumun elinde çevreden topladığımız bir demet sarı kır çiçeklerini   Denktaş'a vermek için koşarken, Denktaş oğullarımın  fotoğraflarını çekti. Bende o anı kendi makinemle kadraja almıştım.

Malatya, Battalgazi Selçuklu dönemi Kırk Kardeşler Şehitliğinde oğlum Hasan  ve Oğuzhan Rauf Denktaş'a çiçek verirken / 1999

 Eski Malatya  şehir merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta. İl merkezinden Büyükşehir Belediyesi otobüsleri  ile ulaşım sağlanabilir.

Battalgazi (Eski Malatya), yöre insanının deyimi ile "Aşağı Şeher”, bugün turistik bir ilçe olarak varlığını sürdürmektedir. Malatya'nın ikinci yerleşim yeri olan ve 1988 yılına kadar Eskimalatya ismi ile anılan sonra adı Battalgazi olan İlçemizin tarihi çok eskidir. Eskimalatya ilçesine adı verilen Battal Gazi veya Seyyid Battal Gazi, 8.Yüzyılda  yaşadığı tahmin edilen ve hakkında çeşitli inanışlar bırakmış bir liderdir. Malatya Serdarı Hüseyin Gazi'nin oğludur. Annesi Saide Hatun Türk asıllıdır. Battal Gazi Malatya'da doğmuştur.

Malatya'dan İlçeye giderken  Battalgazi kavşağında  Türk  destan kahramanı Battalgazi'nin at üzerinde heykeli,  ilçeye  gelenleri karşılıyor....

İlçeyi çevreleyen Roma surları, yer yer temelden yıkılmış, yer yer de harap halde Evliya Çelebi, surların uzunluğunun 5100 adım olduğunu bildirmektedir. Zamanla bu surların taşları sökülmüş  evler , bahçe duvarlarının yapımında kullanılmış. İmara açılmış, talan edilmiş.  Surları çevreleyen hendeklerden bir iz kalmamış.

Türkiye’de ilk sur yapan belediyenin Battalgazi Belediyesi olduğunu övünerek kendisi  belirten Belediye  Başkanı Selahattin Gürkan zamanında   Sıptırız mezarlığının karşısında, ilçe merkezine giden yol kenarında uzanan tarihi Roma surlarının kalıntıları üzerine 2015 yılında 550 metre uzunluğunda sinema platosunu andıran  yapay surlar yapılmış. Restora edilmemiş yeniden yapılmış. Yapılan bu surun tarihle bir alakası yok. 2015 model bir sur olmuş adeta. Ne bir ruh var, ne de bir tarih. Böyle yapılacağına eski halde Roma surlarının yıkık dökük hali kalsaydı diyorum kendi kendime...

                                                      Yeni yapılan 2015 Model Sur  

 

   

    İlçede ki evlerin , tarihi, kiremit veya taştan kırmızı beyaz minareler, camilerin, ziyaretlerin, kervansaray önünden geçiyorum. En dikkat çekici yapı Ulucami Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat zamanında 1224 yılında inşa edilmiştir. Kitabesine göre mimarları Yakup bin Ebubekir el-Malati ve Mansur bin Yakup’tur. Bir mimarlık, oymacılık ve çini sanat harikası .

Ulu Camii 24 Ocak 2020 tarihinde ki depremden etkilendiği için restorasyon  çalışması yapılıyordu. Caminin hemen karşısında Sahabiyye-i Kübra Medresesi yıllar sonra nihayet kazı yapılmış. Ortaya çıkarılmış çalışmalar devam ediyordu.

 Haziran ayının son haftasına girerken kayısı  bahçelerinde güneşin altın yumurtaları göz kamaştırıyordu. Bahçelerde dutlar silkeleniyor, pekmezler  yapılmaya başlamıştı. Bahçelerin içinde görünen kümbetler, camiler, türbeleri seyrederek Selçuklu Kırklar Mezarlığına ulaştım...

                                                        Ulu Camii

      Mezarlık bir tepe üzerinde  Hasan Basri Hazretleri türbesinin yakınındadır. Türbe, şimdiki yerine Karakaya Baraj Gölü altında kalan Korucuk Köyü'nden taşındığı için zaman zaman Korucuk Türbesi (Korucuk Ziyareti) adıyla da anılmaktadır. Türbesi Battalgazi belediyesince 1986 yılında, yapılmıştır.

                                         Hasan Basri Türbesi ( Korucuk )

     Bu türbeye ait çeşitli efsaneler ve söylemler vardır. Söylemin bir tanesi Hasan Basri hazretlerinin  yıllar önce, bu günkü taşınmasını kastederek; “ Su ile geldim, su ile gideceğim…” sözü ilginçtir. Zeka özürlü, psikiyatri sorunlu hastaların getirildiği bu ziyaret bölgede oldukça rağbet görmektedir. Fırat nehri ve Tohma ırmağı ve Karakaya Barajından  beslenen yemyeşil, bereketli bir ova Battalgazi... Bütün Doğu Anadolu'yu doyuracak kadar meyve ve sebze üretiliyor. Battal gazi Belediyesi güzel bir hizmet yapmış çevreyi ağaçlandırmış, Kurban kesim yeri, sosyal tesis, çeşme, çocuk parkı ve oturma grupları yapmış. Bir mesire yeri haline gelmiş.

                                         Mezarlıktan Karakaya Barajının Görünüşü 

     Malatya'yı buradan rahat izleyebiliyorum.  Önümde geniş bir manzara var. O manzaranın içinde oraya buraya yerleşmiş köyler bulunuyor. Sanki ovaya kocaman yeşil bir örtü serilmiş. Beydağı'nın yamaçlarına dikilen çok katlı apartmanlar Çin setti gibi  çıplak gözle bile görülüyor .   Fırat Nehri üzerine yapılan Karakaya (1987) barajı deniz gibi  görülüyor. Baraj gölü sahilinde  dinlenme yeri ne de sosyal aktiveler yapılacak tesisler var. Elazığ Baskil köylerine feribotla geçiliyor.

                         Bir Garip Selçuklu Kırk Kardeşler Mezarlık ve Yok Edilen Hafıza

                                   

                                   Battalgazi  Kuşbakışı görünüş 

                                   Fotoğraf:   Atilla Özdemir 

        "Mezarlıklar bir ulusun kültürünün rengini ve medeniyet düzeyini gösterir” Bizim Selçuklu,  Osmanlı mezarları o medeniyetin sıcaklığı ve vakarını gösterir.

Malatya müzesinde sergilenen mezar taşları ve kitabelerde ,tarihi kaynaklarda yazıldığını göre 1900' li yılların başında bile Eskimalatyada surların dışında  gözünü nereye çeviren müslüman, Hristiyan mezarlığına rastlanıyormuş.  Bu mezarlıklarda  bu taşların altında Türkü, Kürdü, Ermenisi, Süryanisi, Rumu  yüzlerce asırdır bir insanlık tarihi gömülüymüş. Günümüzde bu mezarlıklardan dini mabetlerden iz yok.

       Sağa sola savrulmuş ya da hâlâ sağlam duran mezarlara bakınca, Türk Milletinin mezarlık kültürüne biçtiği değeri anlamak mümkün.

Kırk Kardeşler Mezarlığı düşmüş devrilmiş, toprağa gömülmüş, eğilmiş kırılmış parçalanmış mezarlar.

u uzun taşlar üzerlerinde Arap  harfleri ile yazılı, yüzlerce irili ufaklı mezar taşları. Hatta ikinci defa kullanılan Süryani, Ermeni mezar  taşları bile bulunuyor...

   Fotoğraflarda görüldüğü gibi pek az bir parçası kalan mezarlıkta mevcut mezar taşları da yarı yarıya gömülmüş, bir kısmı parçalanmış, büyük bir kısmı da otlar ve dikenler arasında kaybolmuş. Mezar taşlarının çoğu doğal ve beşeri faktörlerce tahrip edilmiş durumda...

Fotoğrafta Dilek taşının üzerinde küçük taşlar YAPIŞTIRILMIŞ.( Alıntı- Nedim Ulubaba)

Kırklar Mezarlığında " Etrafını nefes almadan yedi kez dönenlerin dileğine muradına  varacağını inanılıyor. Kızlar oğlanlar sevdiklerine alabilmek, fakirler paraya kavuşmak için vs. dönüyorlar. Mezarlıkta mum yakıp mezarlığı koruma altına alınan tel çitlere çaput bağlıyorlar."

 

                            GELİN ÖNCE MEZARLIĞIN TARİHİNE BİR GÖZ ATALIM.
 

   Kırk Kardeşler mezarlığı  / şehitliği 20.01.1989 / 189  tarihinde tescil edilmiş. 2.derce arkeolojik sit alanıdır.

    Battalgazi  ilçesi Karahan mahallesi Hasan Basri türbesinin kuzey kısmındadır.  Doğal tepe üzerine kurulmuştur. Mezarlık 125 × 450 m. alan üzerindedir. Yapılan incelemede mezar taşlarının üzerinde Selçuklu taş işçiliği ve süslemeleri görülmektedir. Mezarlıkta yapılan çalışmalarda üzeri yazılı lahit ve mezar taşları bulunmuştur. Buluntular arasında Roma ve Bizans dönemi sikkelerde mevcuttur. Yine Süryanice yazılmış mezar taşı da çıkmıştır.

        Selçuklu Kırklar Mezarlığı Anadolu coğrafyasında Ahlat'tan sonra en önemli Selçuklu mezarlıklarından bir tanesidir. Mezarlık Selçuklu, Danişmentli, Dulkadiroğullari, Memlükler, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti devrinde de kullanılmıştır. Mezar taşlarında, kitabelerde ağırlıklı olarak Arapça, Farsça ve Osmanlıca( Türkçe) dil kullanılmıştır. Hristiyan  halkın mezar taşlarında, kiliselerinde, çeşmelerinin yazıtlarında Ermenice, Süryanice ,Rumca alfabeler kullanılmıştır.Taşlarının ikinci kullanım olduğu mimari yapılarda  camiler, menfezler, köprüler, türbeler , mezarlar ,resmi binalar hatta evlerde yer alan taşların üzerindeki yazılar bu topraklarda yaşayan Milletler hakkında bilgi vermekte  tanıklık etmektedirler.

         "Anadolu'da  Selçuklu devri ve Osmanlı dönemi Malatya’sında gayri Müslimlerden söz ederken Süryanileri bu kültürün dışında tutmak mümkün değildir. Malatya’nın kültür tarihinde Süryaniler önemli bir yer tutar.  Genellikle yapılan yanlış Ermenilerle, Süryanilerin birbirinin yerine kullanılıyor olmasıdır. Oysaki her iki topluluk da Hıristiyan olmasına rağmen farklı iki millet olarak var olmuşlardır. Ayrı dilleri , kültürü ve tarihleri vardır.

          Bugün Malatya’da hiç rastlamadığımız, ama bir zamanlar elli civarındaki kilisesi ve manastırı ile kent tarih ve kültüründe önemli izler bırakmış olan Süryaniler, tarihsel süreçte olduğu gibi bugün de aynı halkı niteleyen çeşitli tabirler kullanılmaktadır. Örneğin batılı yazarlar bu halkı belirtmek için daha çok Asurlu (Assriyrian) ve Suriyeli tabirlerini kullanırken, kilise tarihçileri Süryani tabirini kullanmaktadır.

        Osmanlı padişahları tarafından ‘Millet-i Sadıka’ (Sadık Millet) olarak vasıflandırılan Ermeni ve Süryaniler otokton bir halk olarak Malatya ve çevresinde 19. yüzyılın sonlarına kadar da varlıklarını korudular. Selçuklu ve Osmanlı toplum kompozisyonu içerisinde zaman zaman bir takım sorunlarla karşılaşmış olsalar da genellikle barış içerisinde yaşadılar." ( Orhan Tuğrulca)

       Türk Tarihinde yüzlerce yıl Malatya'da Türk ,Kürt, Ermeni, Süryani, Rum, Yahudi, Hristiyan,  Müslüman birlikte yaşamış ,ticaret yapmış komşuluk ilişkileri yaşamışlar. Bu güzel birlikteliklerden dolayı birbirlerine güzel incelikli bir ifade olarak karşılıklı olarak İsevi, Musevi, Muhammedi yada ırkı dil olarak Ermeni, Süryani, Türk, Kürt   kelimelerini kullanmışlardır. Hakaret içeren, aşağılayan  " Kafir, gavur "kelimelerini kullanmamışlardır.

        100 yıl önce, bu topraklarda bin yıldan beri birlikte yaşayan halklar, (Türk, Kürt, Ermeni, Süryani, Rum, Arap çeşitli ırklar ve dinlerde) emperyalist devletlerin kışkırtmalarıyla içlerindeki bir takım basiretsiz devlet yöneticileri ,dış destekli örgütler yüzünden birbirlerini boğazladılar. Kısaca 100 yıl önce çok şey kaybettik.

***

Mezarlık Üzerinde Yapılan Kazı Çalışmalar

      Mezarlık üzerinde 2011-2012 yıllarında Malatya Müze Müdürlüğü başkanlığında ve çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerinin bilimsel danışmanlığında kazı çalışması yapılmıştır. Mezarlık ile ilgili Sanat Tarihçisi Selim YAVUZ tarafından "Malatya Kırk kardeşler Mezarlığındaki Mezar Taşları" başlıklı yüksek lisans çalışması Necmettin Erbakan Ünv. Sanat Tarihi anabilim dalında yapılmıştır. Kazı sonrası çıkarılan eserlerden bir kısmı müze binasına bir kısmı müzenin kazı deposuna taşınırken bir kısmı ise alanda kaderine terk edilmiştir.

      Malatya müzesi deposunda. Battalgazi ilçesinde Selçuklu dönemi Kırk Kardeşler mezarlığında yapılan kazıda Arap harflerinden farklı yazılı bir taş çıkmış. Tezde yaptığımız incelemede bu taşın müzeye ait kazı deposunda olduğu anlaşılmıştır.  Ermenice olduğu düşünülen yazıtın fotoğrafını dostum olan Adıyaman ve çevre illeri Metrpoliti Melki ÜREK'e ilettim. O'da taşın Ermenice değil Süryanice bir mezar taşı olduğunu yazının bir bölümü kırıldığından tam okunamadığını ancak yazıtta "Anlaşılan, bu kişi ruhani Finhes adında biridir. Dercesine: ‘işte yazık ki bu hayattan koptum, artık yukarının ... (bin elli üç?)’ Eksik yazı!" yazıldığını söyledi.

                              

                         Kırk Kardeşler Mezarlığından çıkan Süryanice yazılı Mezar Taşı

      Yaptığım bu gezide Selçuklu Kırk Kardeşler Mezarlığı denilen küçük bir alanın etrafı taş duvar ve üzeri tel çitle çevrilmiş... Hâlbuki bu mezarlığın her etrafı sit alanıdır. Mezarlığın karşı tarafında Battalgazi Farabi İmam Hatip Lisesi için yapılan kazıda da Selçuklu dönemi birçok tarihi eserler çıkmıştır. Dolayısıyla sit alanı çok geniş bir alana yayılmıştır. Tel örgütlerle çevrili bu yerde asılı levhada "Bu alana Defin Yasaktır" yazmasına rağmen daha yeni cenazelerin gömüldüğü mezar taşlarından bellidir...

      Tarihi mezarlığın içinden giden su borusu patlamış akan su mezarların içine girmektedir. Mezarlara zarar vermektedir.

       Kırk kardeşler mezarlığının içindeki mezar taşları kazı yapılarak çıkarıldığından beri gerekli önlem alınmadığı görülmektedir.

      Bazı mezar taşlarının üzerine yıllar önce mavi branda çekilmiş o da un ufak olmuş. Görsel kirlilik yaratmaktadır.

 

       İklim, hava muhalefeti nedeniyle mezar taşların bir kısmı kırılmış,  taşların parçaları birbirine karışmış, yazılar ve süslemeler yıpranmıştır.

       Hâlbuki zamanında gerekli önemler alınsaydı en azından alanın üstüne çatı yapılsaydı bu tahribat belki daha az olacak belki de hiç olmayacaktı. Yine bu alanda bir depo yapılsa bazı mezar taşları burada saklansaydı. Günümüze kadar yıpratmaktan korunmuş olurdu. Mezarlığın içine plastik şişeler, poşetler atılmış, kurumuş otlar, ağaç dalları görsel bir kirlilik oluşturmaktadır. Mezarlığın etrafını çeviren tel örgüler yıpranmış bir kapının üzerinde kilit var. Diğer kapı açık .    

 

             Mezarlıkla ilgili tanıtım/bilgi levhası tel örgütlerin arasında kalmış okunmuyor.

     Geçen yıllarda ilçe belediyesince mezarlık sit  alanının bulunduğu bölge ağaçlandırılması için çukurlar açılmış. Bunu haber alan müze görevlileri Resmi kanaldan müracaat ederek belediyenin bu çalışmasının sit alanına zarar vereceğinden durdurmuştur. Selçuklu dönemi Kırk Kardeşler Mezarlığının / şehitliğinin arkeolojik sit alanı ve yakın çevresinin mevcut mekânsal dokusunun korunması, arkeolojik mirasın yeniden işlevlendirilerek kent ile organik bağının güçlendirilmesi .

     2011 -2013 yılları arasında Malatya Müze Müdürlüğü başkanlığında, KUDEB iş birliği ile kazısı gerçekleştirilen alanın 2017 yılında restorasyon ve çevre düzenlemesi projesi hazırlanarak Sivas Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna sunulmuş ve Kurul tarafından 2018 yılında proje onaylanmış. Projenin ihale edilerek bu alanın restore edilerek ziyarete açılması beklenmektedir.

      Sürekli ecdadıyla övünen genel ve yerel yöneticilerden 1000 yıllık Selçuklu, Osmanlı yadigârı mezarlıklara yeniden sahip çıkılması ve bakımlarının yapılması çevrede yaşayanların en büyük isteği. Türk-İslam dönemi için Anadolu coğrafyasında bu denli önemli bir mezarlığın bu şekilde bırakılması tarihimize karşı duruşumuzu ortaya koymaktadır.

Bu bakımsız virane  Kırkkardeşler mezarlığındaki   görüntüleri ne zaman bitecek? diye bir emekli öğretmen  olarak merak etmekteyim. 

      Malatya merkezde şehrin muhtelif yerlerinde duyuru panolarında Büyükşehir Belediyesince ve başkan Selahaddin Gürkan'ın  sık sık dile getirdiği  " Anadolu'yu Anayurt yapan Malatya " sözünün daha da kuvvetlenmesi, slogan  olarak kalmaması için Malatya'da  ilgili tüm kurumların, Selçuklu Kırklar Mezarlığında yıllar önce başlanan ve yarım kalan on üç yıldır uğranılmayan bu tarihi mirasın  kazı, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarına devam etmesi ve bu proje kapsamında buradaki çalışmalara finansman desteği sağlaması gerekli çalışmaların tamamlanarak tezin yazarının da öneri olarak belirttiği gibi   tarihin görgü tanıklarının ayağa kaldırılarak Türkiye'mize ve Dünyaya örnek bir "Mezarlık Müzesi" hâline getirilmesi dileğiyle....

 Orta Asya’dan gelip Anadolu’yu fetheden ve bölgenin Türkleştirilip Müslüman olmasında çok önemli bir rol oynamış atalarımızın mezarlarının yer aldığı bu tarihi mezarlıkta geçmişe bir yolculuk yapmak ve tarihin kokusunu hissetmeniz için, Battalgazi'deki tarihi eserlere ve Selçuklu Mezarlığına mutlaka uğramanızı tavsiye ediyorum...

Fotoğraf yazı: Fikri Demirtaş

Fotoğraf Galerisi. 

                               Sanat Tarihçisi Selim YAVUZ'UN tez çalışmasından aşağıda ki fotoğraflar ve yazı   alınmıştır


 

 

 

 

Kaynak: Selim Yavuz 'un Selçuklu Kırk Kardeşler Mezarlığı Tez çalışmasından örnek.

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 20:29

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 20:29

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 20:29

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 20:29

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 20:29

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 20:29

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 20:29

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 20:29

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 20:29

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 20:29

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 20:29

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 20:29

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 20:29

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 20:29

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 20:29

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 20:29

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 20:29

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 20:29

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 20:29

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 20:29

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 20:29

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 20:29

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 20:29

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 20:29

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 20:29

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 20:29

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 20:29

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 20:29

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 20:29

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 20:29

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 20:29

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 20:29

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 20:29

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 20:29

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 20:29

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 20:29

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 20:29

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 20:29

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 20:29

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 20:29

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 20:29

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 20:29

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 20:29

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 20:29

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 20:29

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 20:29

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 20:29

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 20:29

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 20:29

MELİTA
10 Mayıs 2022 20:29

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 20:29

KARAGÜL
30 Nisan 2022 20:29

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 20:29

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 20:29

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 20:29

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 20:29

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 20:29

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 20:29

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 20:29

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 20:29

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 20:29

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 20:29

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 20:29

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 20:29

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 20:29

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 20:29

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 20:29

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 20:29

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 20:29

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 20:29

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 20:29

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 20:29

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 20:29

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 20:29

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 20:29

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 20:29

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 20:29

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 20:29

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 20:29

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 20:29

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 20:29

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 20:29

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 20:29

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 20:29

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 20:29

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 20:29

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 20:29

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 20:29

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 20:29

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 20:29

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 20:29

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 20:29

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 20:29

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 20:29

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 20:29

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 20:29

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 20:29

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 20:29

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 20:29

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 20:29

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 20:29

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 20:29

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 20:29

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 20:29

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 20:29

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 20:29

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 20:29

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 20:29

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 20:29

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 20:29

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 20:29

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 20:29

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 20:29

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 20:29

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 20:29

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 20:29

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 20:29

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 20:29

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 20:29

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 20:29

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 20:29

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 20:29

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 20:29

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 20:29

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 20:29

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 20:29

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 20:29

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 20:29

Tüm Yazılar