Akçadağ -Malatya CASA Şehitleri Anıtı
Malatya-Kayseri yolunun yaklaşık 30. kilometresinde kahverengi yol işaret levhasında Akçadağ Casa Şehitlik Anıtı 2 km. yazılıydı. Yolun iki tarafındaki bahçeleri ve sulama kanalını takip ederek yol arkadaşım fotoğrafçı Hüseyin Koç ile sohbet ederek yavaş yavaş yolumuza devam ettik...
Özlemle beklenen yazın gülümseyen yüzü ağaçlarda kirazlar, dutlar olmuş. Pekmezler evlerinin önünde kaplarda güneşe bırakılmış. Güneş enerjisi paneli gibi simsiyah parlıyordu. Kayısılar da sararmaya başlamıştı. Ağaçların güneşe bakan taraflarından çil çil sarı altınlar kendini iyice belirtmişti. Toprak yeşilin tonlarını sergilemeye başlamıştı. Sebzeler domates, biber, salatalık kabaklar çiçeklerini açmıştı. Köylüler bağda, bahçede tarlalarda işe koyulmuştu. Güneş gökyüzünde pamuk yığınını andıran öbek öbek bulutların arasından yüzünü göstermeye başlamıştı. Yol boyunca su kanalında akan su ayrı bir güzellik veriyordu. Doğanın köyün neşesi de yerine gelmişti...
Yol boyunca giderken traktör süren çiftçi bir arkadaşa şehitliği sorduk. Onun tarifi üzerine
Kahverengi işaret levhasını görünce köyün yolundan ayrıldık. 100 metre ilerde şehitliğin etrafı taş duvarla ve tel örüyle çevriliydi. Giriş kapısı arabalarında gireceği büyüklükte demir parmaklı kapının önünde durduk. Giriş kapısının önündeki beton su kanalın üstündeki mazgallar çalınıp götürüldüğü için içeriye arabayla giremedik...
Şehitliğin girişinin sağ tarafında küçük bir bekçi evi yapılmış. Kapısı kilitliydi. Şehitliği bekleyen görevli yoktu. Anıtın alanına girince çınar ağaçlarının altında askeri dönemden kalma nizami çizilmiş kırmızı, beyaz boyalı araba park yerleri dikkatimizi çekti. Park yerinin sağında mermer üzerine yazılı bir kitabede "Anıt Park, Malatya Valiliğince 2. Ordu Komutanlığı ve Malatya Belediyesi’nin katkılarıyla yapılmış, 5300 metrekarelik arazi Şeyho Ertaş tarafından bağışlanmıştır." yazılıydı...
Şehitlik Anıt yerinin hikayesi
Uçağın düştüğü alana dönemin Malatya valisi (Şu an Anayasa Mahkemesi üyeliğinden emekli)Mustafa Yıldırım kahramanların anılması ve gelecek nesiller tarafından unutulmaması için anıt yapma fikri oluşuyor. O dönem ki Akçadağ Kaymakamı Mustafa Özyapı'yı arayarak Kaymakama "git uçağın düştüğü tarlanın sahibini bul ve tarlayı (Kayısı bahçesi) bize bedeli karşılığında satmasını teklif et sakın pazarlık etme ne ücret istiyorsa vereceğimizi söyle "diyor.
Kaymakam tarla sahibi Şeyho Ertaş ile görüşüp Sn. Valinin söylediklerini belirttiğinde Akçadağlı Şeyho Ertaş "ne bedeli ne parası diyor o kahramanlar canını bu ülke için feda etti ben kayısı bahçemi feda etmişim lafımı olur ."diyerek bahçeyi bila bedel bağışladığını belirtiyor...
O gün Casa uçağının düşüşüne şahit olan öğretmen arkadaşım Celal Türker'in anlatımına göre.
"O gün uçağın düşüşüne üzülerek şahit oldum. Hemen yanıbaşında köy oğretmeniydim. Öğlen arası duyduğum patlama sesi ve gökyüzündeki dumanların şoku ile 156 jandarmayı arayıp uçağın düşüşü ile ilgili bilgi verdikten sonra, bir köylü kardeşimiz ile birlikte traktöre binip, uçağın düştüğü tarlaya ulaştım. Ben oraya ulaştığım zaman aynı anda askeri ambulans ta yeni geliyordu. Orada gördüğüm manzarayı unutmak mümkün değil tabi ki. Sonrasındaki mahşeri kalabalık... Olaydan bir kaç gün sonra, köylülerin topladığı şehitlerimizin aziz vücutlarından arda kalan paha biçilmez organ parçacıklarını ve bazı eşyalarını teslim etmek ve mümkünse bunları görev yaptığım köye küçücük bir şehitlik yaparak orada muhafaza etmek için askeri personele haber verip, köye davet etme görevi de bir köy öğretmeni olarak bana düşmüştü. Tabi her bir parçası inelenmek üzere askeri gorevliler tarafından bizzat teslim alındı. Şehitliğin açılış törenine de katıldım. Şimdi o günleri çoook üzülerek hatırladım.
Çok önemli bir konuya yazdığınız için sizi takdir ediyorum. Kaleminize sağlık. Dilerim yetkililer tarafından gereken ehemmiyet gösterilir." dedi...
Bahçenin bir köşesinde zaruri ihtiyaçlar için kadın-erkek tuvaletleri düşünülmüş. Sol tarafta çınar ağacının altında mermer iki çeşme . Suyu akıyordu. Elimizi yüzümüzü yıkayarak serinledik. Hafif bir esinti vardı. Burnumuza gelen bu güzel koku anıtın bahçesindeki ıhlamur ağacından geliyormuş meğer.
Kuruyan ağaçların arasından mütevazı bir anıt yükseliyor şehitlikte...Üzerinde 34 şehidin isminin yazdığı mermer anıt ziyaretçilerini bekliyor gibi... Anıt, 16 Mayıs 2001 tarihinde düşen CN 235 (CASA 235) uçağında şehit olan 34 subay/astsubay ile erbaş/erlerin anısına 30 Eylül 2001 tarihinde uçağın düştüğü yerde inşa edilmiştir.
16 Mayıs 2001'de, Kuzey Irak’taki görevden dönen Diyarbakır'dan havalanan ‘Bordo bereliler’in CASA CN235 tipi askeri nakliye uçağı, kalkıştan 25 dakika sonra kumanda arızası sonucu Malatya Akçadağ ilçesinin Güzyurdu köyü yakınlarında düşmüş, kazada bordo 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş, 10 er şehit olmuştu...
Askeri nakliye uçağının düşmesi sonucu şehit olan askerlerin isimleri şöyle:
Hava Binbaşı Lütfü Ceylan, Kara Pilot Yüzbaşı Murat Erdeveci, Kara Pilot Yüzbaşı Yılmaz Tekgül, Piyade Yüzbaşı Hakan Bizrelli, Kara Pilot Üsteğmen Mahir Turan, Piyade Üsteğmen Yılmaz Gülhan, Kara Pilot Üsteğmen Levent Şahin, Piyade Başçavuş Halil Helvacıoğlu, İstihkam Kıdemli Başçavuş Ümit Başaran, İstihkam Başçavuş Nadir Türkmen, Mu. Başçavuş Mikail Altıntaş, Sağlık Başçavuş Hasan Ersoy, Piyade Kıdemli Üstçavuş Turan Kalın, Mu. Kıdemli Üstçavuş Zeki Çınar, Personel Kıdemli Üstçavuş Sudi Doruk, Hava Kıdemli Üstçavuş Mehmet Özden, Hava Kıdemli Üstçavuş Ebubekir Çakıcı, Piyade Üstçavuş Yılmaz Aydın, Piyade Üstçavuş Mahmut Öner, Uçak Bakım Üstçavuş Zahit Çelik, Uçak Bakım Üstçavuş Saadetin Boy, Jandarma Hava Kıdemli Çavuş Tuncay Urhan, Jandarma Hava Çavuş Ferhat Öztürk, Piyade Uzman Çavuş Ersin Bartan, Piyade Çavuş Bülent Haluk Demir, Muhabere Çavuş İsa Türkmen, Piyade Er Halit Güney, Piyade Er Erdal Şimşek, Piyade Er Aydın Uçar, Ulaştırma Er Mutlu Kaymakçı, Hava Er Mehmet Ali Karabudak, Hava Er Nedim Akyol, Hava Er Şefik Ayaydın ve Hava Er Atakan Caran.”
Bordo Bereli Şehitlerin isimleri
Bordo Bereli Şehitlerin İsimleri
Bu anıtla, şehitlerimizin ruhları Türk milleti ve onun ayrılmaz parçası Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile gerçek anlamda bütünleşmiştir. Bu anlamlı bütünleşme, Yüce Milletimizin ve Türkiye Cumhuriyetinin geleceğinin en büyük güvencesidir.
20 yıldan beri anıt önünde uçağın düştüğü gün anma töreni düzenleniyor. Şehitlerin aileleri o anıtın başında buluşuyor. Mevlit de okutulup, katılanlara Akçadağ pilavı ikram ediliyordu. Korona virüs önlemleri nedeniyle iki yıldır şehit ailelerinin katılamadığı anma törenine sadece ilçe protokolü katılmış.
Şehitlik anıtı sahipsiz mi kaldı?
Anıtının dört bir yanını çevreleyen 34 şehit adına dikilerek dallarına şehitlerin her birinin künyeleri yazılarak asılan ağaçlarının hepsi bakımsızlıktan ilgisizlikten kurumuş...Kimi ağaçların künyeleri yerlerde...
Şehit künyesi
Ayrıca, anıtın başında bulunan büyük Türk Bayrağı rüzgârdan yıpranmış ve uçları yırtılmaya yüz tutmuştur. Mermer üzerinde şehit adlarının bir kısmı güneşten solmuş.
Bu gün Şehitlik Anıtına yapmış olduğum ziyarette anıt sahası içinde Hüseyin ile çektiğimiz fotoğraflarda görüldüğü gibi, anıtın içler acısı durumu ve yeterli bakımın ve özenin gösterilmediğini görmekten büyük üzüntü duydum. Bu durumu gören vatandaşlarda zannedersem bizim gibi üzülüyor ve tepki gösteriyordur.
Şehitlikte Sulama Sistemi Mevcut
Şehitlik olarak düzenlenen alanda sulama sistemi olmasına rağmen dikilen ağaçlar kurumaya başlamış, yapılan peyzaj çalışmasında çimler sararmış otlara dönüşmüş. Güller boynunu bükmüş bir yudum su bekliyor. Kuruyan çam ağaçlarının yerine ivedilikle yöreye uygun ağaçların yeniden dikilmesi gerekmektedir.
Şehitlik Anıtı içinde mermer kaideli iki çeşme yapılmış. Musluğu açınca gürül gürül su akıyor. Yine anıtın hemen giriş kapısının önünde çevrede kaysı bahçelerini sulanması için beton su kanalı var. Devlet Su işlerine ait büyük sulama kanalı 100 metre ilerde. Sulama sistemi mevcut olduğu halde ağaçlar kurumuş.
Her türlü imkan olmasına rağmen ağaçların neden kurumaya terk edildiğine anlam veremeyen köylülerde, yetkililerin buna duyarsız kalmamasını ve şehitlerin ruhuna yakışır bu mekanın korunması için gerekli çalışmaların yapılmasını talep etti.
Kuruyan Çam Ağaçları
Şehitliklerin yapımı bakımı ve onarımı kimin görevi?
Milli Savunma Bakanlığının yazısı ile Bakanlar Kurulunca 3 Ekim 2016 tarihinde kararlaştırılan "Şehitlik Yönetmeliği", Resmi Gazetede yayımlandı.12 Kasım 2016 tarihinde Resmi Gazete ’de yayımlanan 29886 numaralı Şehitlik Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesi ile birlikte Yurt içindeki şehitlik ve şehit mezarlarının yapımı, bakım-onarım işleri ve şehitliklerin yönetimi valiliklere verilmiştir.
Bu yönetmeliğin uygulanması ile birlikte şehitliklere bir düzen geldiğini söyleye bilmemiz için daha çok erken. Daha önce asker yani Garnizon şehitliklerinin yapım, bakım ve onarımı askeri disiplin içerisinde titiz bir şekilde takip edilmekte idi.
Bu yönetmelikten sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinin şehitliklerden elini çektiğini görüyoruz. Dolayısıyla şehitliklerin yapımı ,bakımı ve onarımı konusunda acemilikler yaşandığına bir çok şehirde tanık olduğumu söyleyebilirim...
Evvelce askeriyenin himayesinde olan bu Anıt, şimdi sahipsiz durumdadır. Kapısı açık. Giriş ve çıkışlar kontrolsüzdür. Kimin girip çıktığı belli değildir. Buranın girişinde evvelce askerler, korucular, bekçileri nöbet tutar, ziyaretçiler kontrollü ve kayıtlı bir şekilde geçiş yaparlarmış.
Şehitlerimiz için ne yapsak azdır. Onların anılarını minnetle ,saygıyla sonsuza kadar yaşatmakta en başta devletin ve kurumlarının asli görevidir. Şehitlik yönetmeliği de bu amaç ve maksatla çıkarılmıştır. Şüphe yok ki devletimiz üzerine düşen sorumluluğun farkındadır.
Son çıkan şehitlik Yönetmeliğine rağmen şehitliklerin yapımı ,bakımı, onarımı konusunda aksamalar yaşanıyorsa ,burada kimse mazeret aramasın. Yapılması gereken Şehitlik Yönetmeliğine uygun hareket etmektir.
Bu bahsettiğimiz rahatsızlıkların yetkili birimlerce değerlendirilmesini, acilen gerekli tedbirlerin alınmasını ve millî ve manevi kutsal sayılan inançlarımız ve töremiz uğruna şehit olmuş canlara layık bir şekilde bahse konu olan bu anıtın tekrar yeniden tertibinin alınmasını, bende bir Türk evladı bir emekli öğretmen olarak beklemekteyim.....
Bu toprakları bize ‘VATAN’ yapmak için canlarını göz kırpmadan feda eden tüm aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum...
Fotoğraf Galerisi
Çeşme
Taşıt park yeri
Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 14:52
Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 14:52
Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 14:52
Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 14:52
Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 14:52
MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 14:52
Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 14:52
GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 14:52
KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 14:52
ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 14:52
HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 14:52
HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 14:52
BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 14:52
Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 14:52
Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 14:52
VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 14:52
TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 14:52
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 14:52
Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 14:52
BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 14:52
Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 14:52
DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 14:52
GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 14:52
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 14:52
ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 14:52
MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 14:52
MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 14:52
MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 14:52
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 14:52
ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 14:52
ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 14:52
Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 14:52
HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 14:52
RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 14:52
MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 14:52
Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 14:52
Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 14:52
TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 14:52
Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 14:52
Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 14:52
Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 14:52
CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 14:52
MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 14:52
SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 14:52
MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 14:52
Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 14:52
ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 14:52
Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 14:52
MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 14:52
MELİTA
10 Mayıs 2022 14:52
YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 14:52
KARAGÜL
30 Nisan 2022 14:52
TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 14:52
NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 14:52
MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 14:52
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 14:52
Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 14:52
ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 14:52
Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 14:52
GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 14:52
Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 14:52
Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 14:52
KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 14:52
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 14:52
Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 14:52
Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 14:52
DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 14:52
MALATYADA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 14:52
Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 1955)
22 Kasım 2021 14:52
Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 14:52
Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 14:52
ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 14:52
HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 14:52
Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 14:52
HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 14:52
SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 14:52
ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 14:52
Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 14:52
Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 14:52
MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 14:52
Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 14:52
ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 14:52
AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 14:52
BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 14:52
Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 14:52
Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 14:52
Malatyada sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 14:52
Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 14:52
Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 14:52
YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 14:52
SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 14:52
TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 14:52
KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 14:52
AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 14:52
MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 14:52
ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 14:52
ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 14:52
MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 14:52
Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 14:52
TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 14:52
ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 14:52
UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 14:52
HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 14:52
HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 14:52
Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 14:52
ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 14:52
İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 14:52
HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 14:52
Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 14:52
MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 14:52
HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 14:52
MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 14:52
Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 14:52
Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 14:52
Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 14:52
DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 14:52
12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 14:52
SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 14:52
MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 14:52
Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 14:52
HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 14:52
FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 14:52
MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 14:52
Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 14:52
MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 14:52
IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 14:52
370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 14:52
MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 14:52