Fikri Demirtaş
[email protected]

Fetiye Uzun Hasan Cami

30 Haziran 2022 14:55

Uzun Hasan Camii (Abdusselam Camii ) Fethiye, Yazıhan-Malatya

Haziran 26, 2022

 

  Kahverengi tabelası olmayan Uzun Hasan Camii (Abdusselam Camii )      

Yine yollardayım. Kendi içime aktığım zamanların yolculuğundayım. Yaptığım bir çılgınlık belki de, dile gelmeyen, söylenemeyen. Ah bir söylenseydi, belki; Bazen başımı alıp gidiyorum yol nereye götürürse. Bazen bir bazen iki arkadaşımla yol alıyorum. Renkli anılar yaşadım ve yaşamaya devam ediyorum.   İşte bu yüzden sırtımı kentlere verip, yüzümü yollara dönüyorum, yine yollardayım.

                            

                      Fethiye  Mahallesi( Köy)  Fotoğraf: İmam Teslim Akpoyraz,

     Petrol fiyatlarının ve dolar kurunun artması, akaryakıtta zam olarak yurttaşa yansımaya devam ediyor. Geçen yıldan bu yana artan benzin fiyatları ve diğer maliyetler ulaşım sektörünü olumsuz etkiledi. 1 Ocak 2022 itibarıyla benzine, köprü ve yol geçişlerine gelen zamlar ve vatandaşların alım gücünün de düşmesiyle yolcu sayısı azalmaya devam ederken, otobüs firmaları zarar etmeye başladı.

Ne petrol fiyatları ne gıda fiyatları eskisi gibi değil. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum maalesef bir türlü düzelmedi. Millet köyüne , gezmeye gidemez , gezginler yollara düşemez oldu.

   İmam Teslim Akpoyraz, Fikri Demirtaş, Şaban Karakuzu 

      Yol arkadaşlarım. Emekli eğitimci İngilizce öğretmeni Şaban Karakuzu, Eğitimci Kültür Bakanlığından emekli Adil Aktaş. Yolumuz Fethiye ama hangi Fethiye derseniz denizi olan değil. Malatya Yazıhan ovası denizinde tarihi Türk alevi köyü. 

Fethiye geçmişi M.Ö sine dayatmasına İpek yolu, Caddeyi Bağdat yolu , Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet döneminde de Sivas karayolu güzergahı olarak kullanılmış. Daha önceki yıllarda yol güzergahında sık sık heyelanlar olması, kışın yolun kuzeyinde kalmasından kar ve buzlanmadan dolayı topoğrafı( coğrafi yapı)şehirler arası karayolu kuruçayın güneyine taşınmıştır. 1984 yıllarında yeni karayolu trafiğe açılmış.33km'lik bir güzergah yer değiştirmiştir. Yazıhan ilçe merkezinden  geçen şehirler arası karayolu ve demir yolu Fethiye'ye 6 km. uzaklıktadır.  

Fethiye'deki köyün girişinde kahvede dışarıya konan masa sandalyelere oturduk. Cami imamı Teslim Akpoyraz ile burada tanıştık. Köylülerle birlikte çay içip güzel sohbet ettik. Köylülerden edindiğim bilgiye göre; Yazıhan'dan Fethiye ve otuz pare köy yoluna yapılan ucube üst geçit için "Kışın kar buzdan arabalar geçmiyor. Geçenler ancak tarla yollarından geçmiş. Otobüslerde günlerce yolu kullanmamış vatandaş mağdur oldu. Halbuki ovaya alt geçit yapılsaydı daha kullanışlı olurdu ve görüntü kirliliği olmazdı." dediler.

Yurt dışına işçi olarak giden olduğu gibi Malatya merkeze ve İstanbul'a, batı illerine çok göç olmuştur. Gidenler Köy ile ilişkilerini kesmemişler ve güzel evler inşa ederek zaman zaman geri dönüşler yaparak yaşamlarını burada sürdürmüşlerdir. Bu köye 1915 tehcirinden sonra Arapkir'den Ermeni asıllı iki aile vatandaşımız gelmiştir.                   

    

Burada mezarlıklar bile iç içedir. Din ayırımı yoktur. Yakın zamanda ölen Lusi ananın , mezarı, Avadis zirai aletlerini yapan , Değirmen  yapan Vartan usta, Demirci Seyidi Usta Kalaycı Osman usta anılmaktadır. Mezarları köydedir.

Höyük; halk arasında Bayram yapılıp eğlencesi yapıldığı için Bayram tepesi olarak adlandırılmış. Bölge Sit alanıdır.  Müze yüzeysel kazı yapmış, küp parçaları çıkmış ve   Çevresi çevrilmemiştir Koruma altında olmayıp yağmaya açıktır. Köyün Camisi gibi kahverengi levhası yoktur. Köyde okul bulunmaktadır. Çevre mahallelerden taşımalı eğitim yapılmaktadır. Okul karşısında halı saha vardır.

Öğretmen Şaban Karakuzu, İmam Teslim Akpoyraz, Öğretmen  Fikri Demirtaş

Fethiye mahallesinin ( köyünün) ahalisi Türkmen olup Alhas uşakları, Tenci aşireti, Şeyh Hasanlılar azda Enzekten( Ağılbaşı köyü) gelenler yerleşmiş. Ocak olarak da Seyyid Ali Sultan (kızıldeli) ocağı, Aliseydi sultan ocağı, Şah İbrahim ocağı, Hacım sultan ocağı, Şeyh Hasan ocağında talipleri vardır.  İki Cemevi vardır. Birisi Tencilli mahallesinde Seyidali Sultan ( Kızıldeli) Cemevi. Merkezde Seyfi Koryürek kültürel Cemevi. Belirli günlerde Cem yapılmaktadır.

İmam Teslim  Akpoyraz. Köyün tarihçesi , Caminin tarihçesi hakkında bilgi verdi. 

Çay ve sohbetten sonra  köyün camiine gittik. İmam yıllardır kendi köyünde görev yapıyormuş.  Caminin giriş alanında hayratlık asırlık dut ağaçları  bizi karşıladı.   Dallarından eğerek bal gibi dutlardan yedik. Beş gözlü tarihi çeşmeden de ellerimizi yıkayıp buz gibi su içtik.

Caminin içi ve dışı pırıl pırıl. Bahçede yemyeşil.  Meyve ağaçlar, güller yüklerinin ağırlığından  dalları eğilmişti. Taş duvarların  arasında camii haziran sıcağında serindi. Mistik bir hava içindeydik. Caminin bir bölümünde iki oda vardı. Birisini kütüphane yapmışlar. Birisi de dershane olmuş. Caminin etrafı vatandaşlarca tapulu olduğundan rahatça gezilememekte. Kamulaştırılarak caminin etrafı açılsa gelen ziyaretçiler daha rahat gezerler.

Caminin o küçük bahçesini de gezdik. İmamın kendi elleriyle yetiştirdiği , aşı ve bakımını yaptığı meyve ağaçları; 3- 4 değişik dut ağacı Horum ve beyaz dut. Şeftali, erik ve çeşitleri, elma, armut, kayısı, nar ve ziyaretçilerin rengarenk güllerle karşılıyor cami. Türk Alevi / Kızılbaş köydeki bu Caminin cemaati yok denecek kadardır.

1960 yıllarında Ankara Dil Tarih fakültesinden bir öğretim görevlisi adı belli değil. Bu camide araştırma yapmış. Kitabesini okumuş. Kendi el yazısı ile not tutmuş. Yazının bir kısmı silinmiş. Müftülükte bulunan bu cami ile ilgili araştırma yazısının fotoğrafını bana iletti. Ben de zar zor bu yazıyı temize çektim. okuduğum Türkçe metnini yazdım.

Şimdi Kitabenin metnini yazalım

        Malatya - Sivas şosesinin 41. kilometresinde ki  eski adı Hasan Patrik olan, Fethiye köyünde Kanuni  Süleyman'ın son saltanat  yılında Malatya Beylerbeyi olan Abdüsselam oğlu Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiş güzel bir cami vardır. Cami Osmanlı mimarisinin en çok geliştiği bir devirde yapılmış olmakla beraber, 15. yüzyılda Bursa, Edirne ve İstanbul'da meydana gelen ve "T " şeklinde planlı ilk Osmanlı camileri ile gelişme devri yapıları arasında bir geçiş örneği teşkil eder. Caminin, yalnız  ibadet için yapıldığı gerek planından gerekse kitabesinden deki ,ifadeden anlaşılmaktadır.

PLANI, " T " şeklindedir. güneye doğru çıkıntı yapan ve içten içe  9.45 x9.45m.!lik tek kubbe ile örtülmüş bir ibadet salonunun iki yanında  içten içe 3.60 x 3.60  m 'lik kubbeli iki oda yer almaktadır. Bu odaların  hem köy işlerinin istişare edildiği hem de çocukların ders gördüğü birer dershane olduğuna  şüphe yoktur. Son cemaat yerini örten 5 kubbe çökmüştür.. Minaresi kuzey- batı  köşededir

 xx. yüzyıl başında devletimizin geçirdiği uzun ve felaketli yıllarda  bu güzel ve tarihi cami harap olmağa yüz tutmuştur. En kısa zamanda onarımının ele alınması gereklidir.  

  

    Kapı üstünde 0.48 x 0.77 ml'lik  bir taş üzerine  Arapça sülüs girift 3 satırlık inşa kitabesi vardır. Cami mahallinde  Ansur ( Buzluk )  taşı denilen bir nevi  beyaza kaçan  köfeki taşı  ile yapılmıştır dış kaplamalar hava  tesiriyle  koyu gri bir renk almıştır. Kitabenin bulunduğu taş 'ta aynı cinstendir.  

Kitabeyi okumaya  çalıştığımızda bilhassa  banisinin  adının ve  inşa tarihinin bulunduğu son satırda  kelimeler  birbiri üstüne  istif edilmiştir. taşın yumuşak olması, taşçının  da kaleminin tam hakimim olamaması  yüzünden  oyma sırasında  kelimelerin  bazı parçaları  kopmuştur. bu durum yazının okunmasını  hayli güçleştirmiştir. bu sebepten  bizden önce  kitabeyi okumayı deneyen bazı kimseler  tam başarı gösterememişlerdir. biz 1963  yılı haziranda  köye giderek iskele kurarak  bir saat 'tan  fazla süren bir çalışmadan  sonra metni  tam olarak okumaya muvaffak olduk. 

Metnin ilk satırında  binanın adı  " cami olarak geçmemektedir. İsim yerinde " Buk'a         "  kelimesi görülmektedir. Bu kelime  Anadolu Selçukluları , Beylikleri ve Osmanlılar çağına ait bir çok altında  çok maksatlı  bazı binaların  inşa kitabelerinde  rastlanır.  Bir camiye bitişik olarak yapılmış , türbe  medrese imaret  gibi külliye  teşkil eden yapıların çok önemli akımından dolayı böyle bir inşa kitabesi Fethiye köy camisinin bitişiğine de dershane ve köy odası gibi kullanıldığı anlaşılan iki hücrenin  bulunuşu  bu yapıdan ibadet dışındaki  işler içinde faydalandığını göstermektedir.

Şimdi Kitabenin metnini Arap harfleri ile Osmanlıca yazalım

Kitabenin mealen  tercümesi:

Bu şanlı şerefli Buka'nın  oğlu Sultan  Süleyman ( Kanuni'nin) devleti günlerinde 

- Allah ona fetih yollarını açsın -  ve hayır sahibi beylerbeği Abdülselam oğlu  Mustafa Paşa'nın  belirli yardımlarıyla  dokuz yüz yetmiş dört  yılında bitirildi.

H: 974= 1566 M: Kanuninin Son Saltanat yılı

 kitabede  "         " adı,  "           " şeklinde yazılmıştır.

***

El yazısının  metni;

Şaban Karakuzu, Adil Aktaş, Fikri Demirtaş 

Fethiye Beldesi Tarihçesi

Fethiye Beldesi´nin ne zaman ve kimlerce kurulduğu bilinmemektedir. Ancak Fethiye Beldesi´nin M.Ö. 1. Yüzyılda Çin´in Başkenti Pekin´den Başlayıp M.S. 14. Yüzyıla kadar uzanan İpek Yolu – Bakır Yolu Kervanları´nın konakladığı Suriye – Malatya, Gürün – Kayseri, Hekimhan – Sivas tarihi yollarının birleştiği alanda yer almıştır. Bilinen en eski tarih; 12. Yüzyılı başında Fethiye bir Türkmen beyliği olan Danişmend oğullarından (1071-1178)  sonra Selçuklu Devleti’nin yönetimime geçmiştir. Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra  Elbistan, Maraş ve Malatya civarında 1337-1522 yılları arasında hüküm sürmüş olan Dulkadirliler Beyliğine mensup olan Horasan Beyi tarafından fethedilmiştir. Beyliğe adını vermiş olan Dulkadirli Türkmenleri Oğuzlar'ın Bozok koluna mensupturlar. Dulkadirli halkını teşkil eden Bozok Türkmenleri Oğuzların Bayat, Avşar ve Beydilli boylarından idiler. Bu gün Fethiye Beldesinde yaşayan köylülerin bir kısmının Dulkadirli Horasan Beyin fethinden sonra yerleştikleri ve daha sonra Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk yıllarında çevre ilçe ve köylerden  yerleşenlerin olduğu bilinmektedir. Dulkadirli Beyliği Şah İsmail in Ordusuyla birlikte  Çaldıran Savaşını ( 1514) kaybettikten sonra, 1517 yılında Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim´in Malatya´yı fethine kadar burada hüküm sürmüşlerdir. Malatya´nın Osmanlı Dönemi'nde, Maraş Eyaletine bağlı sancak haline getirilmesiyle Fethiye´de Maraş Eyaleti'ne bağlanmıştır, Malatya sancağı 1847 yılında idari bölünmeyle Fethiye ile birlikte Harput Eyaletine bağlanmış, daha sonra da  bazı idari değişiklikler geçirerek  Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte il olmuştur. Harput'un Keban nahiyesine (İlçesine) bağlı olan Fethiye 1924 Anayasası ile Türkiye Cumhuriyeti ili olan Malatya´ya bağlanmıştır. 1990 yılına kadar Malatya Merkez’e bağlı olan Fethiye Köyü Yazıhan´ın İlçe olmasıyla birlikte  Yazıhan´a bağlanmıştır. 1999 yılında yapılan yerel seçimlerde  Belde statüsünü kazanmıştır. Belde’nin son nüfus sayımına göre nüfusu 2950’dir.

 Kaynak: Faruk Sümer Oğuzlar  (Türkmenler), Mevlüt Oğuz Malatya Tarihi, Osmanli ve Selçuklu Tarihi

Malatya, Yazıhan’ın 6 km. kuzeybatısında Fethiye Köyü(beldesi)’nde bulunan bu camiyi giriş kapısı üzerindeki kitabesinden öğrenildiğine göre; Abdüsselam oğlu Mustafa Paşa 1566 yılında yaptırmıştır. Halk arasında Uzun Hasan Camii olarak da tanınmaktadır.

Hasan Badrik Han ( Malatya'nın kuzeyinde)Melas/ Tohma üzerindeki  Kırkgöz adıyla bilinen büyük köprüde hemen yakınındadır. İmparator Vasil za anında küçük bir kentti. Serap ve Badrige adıyla biliniyordu.  Sonradan yıkık bir han ve yanında küçük bir kmy olarak kaldı.Nahiyenin tüm diğer  köyleri müslümandır(Aleksantryan, s.393;Alişan, Aşkharhakrutyan)Alıntı Malatya Ermenileri- Arşag  Alboyacıyan

Daha önceden adının Hasan Badrık olduğunu bildiğimiz bu yerleşim yeri Evliya Çelebi’ye göre Uzun Hasan’dan ad almıştır. Bilindiği gibi Badruk korkak demektir. Evliya Çelebi’ye göre korkak olan Uzun Hasan burayı kurmuştur. Adı da oradan gelmektedir. Oysa Türkmen grupları Osmanlılar’dan önce bu bölgeye yerleşmişlerdi. Evliya Çelebi’ye göre Hasan Badruk 200 hanelik, bir camii ile bir hanı olan bir köydür. 

Not:

Emekli Uzm. Görsel sanatlar öğretmeniyim. Tarihe, Sanat Tarihine, farklı kültürlere inançlara ilgi duyuyorum.  Gezi yazıları yazıyorum. Yazdığım konular hakkında yanlışlarım varsa, yeni bilgiler varsa bana yazıp gönderirseniz memnun  olurum. 

Foto Galeri: Oppo A74 Adil, Fikri Demirtaş

Fotoğraf: İmam Teslim Akpoyraz,

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 14:55

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 14:55

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 14:55

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 14:55

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 14:55

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 14:55

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 14:55

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 14:55

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 14:55

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 14:55

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 14:55

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 14:55

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 14:55

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 14:55

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 14:55

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 14:55

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 14:55

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 14:55

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 14:55

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 14:55

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 14:55

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 14:55

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 14:55

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 14:55

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 14:55

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 14:55

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 14:55

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 14:55

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 14:55

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 14:55

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 14:55

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 14:55

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 14:55

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 14:55

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN
14 Ağustos 2022 14:55

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 14:55

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 14:55

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 14:55

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 14:55

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 14:55

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 14:55

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 14:55

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 14:55

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 14:55

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 14:55

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 14:55

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 14:55

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 14:55

MELİTA
10 Mayıs 2022 14:55

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 14:55

KARAGÜL
30 Nisan 2022 14:55

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 14:55

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 14:55

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 14:55

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 14:55

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 14:55

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 14:55

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 14:55

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 14:55

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 14:55

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 14:55

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 14:55

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 14:55

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 14:55

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 14:55

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 14:55

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 14:55

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 14:55

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 14:55

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 14:55

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 14:55

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 14:55

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 14:55

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 14:55

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 14:55

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 14:55

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 14:55

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 14:55

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 14:55

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 14:55

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 14:55

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 14:55

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 14:55

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 14:55

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 14:55

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 14:55

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 14:55

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 14:55

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 14:55

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 14:55

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 14:55

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 14:55

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 14:55

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 14:55

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 14:55

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 14:55

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 14:55

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 14:55

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 14:55

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 14:55

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 14:55

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 14:55

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 14:55

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 14:55

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 14:55

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 14:55

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 14:55

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 14:55

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 14:55

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 14:55

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 14:55

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 14:55

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 14:55

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 14:55

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 14:55

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 14:55

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 14:55

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 14:55

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 14:55

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 14:55

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 14:55

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 14:55

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 14:55

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 14:55

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 14:55

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 14:55

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 14:55

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 14:55

Tüm Yazılar