Fikri Demirtaş
[email protected]

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN

14 Ağustos 2022 15:19

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN

MALATYA ÜÇ HORAN KİLİSESİNDE İKİNCİ AYİN

MALATYA ÜÇ HORAN / SURP YERORTUTYUN ( Taş Horan)ERMENİ KİLİSESİNDE YAPILAN AYİN

Ağustos 11, 2022

Malatya Üç Horan /  Surp Yerrortutyun (Taşhoran ) Ermeni Kilisesinde  yapılan ikinci kez ayin yapıldı. Ayinde, ilahiler yankılandı. Yüz yıl aradan sonra. 31 Temmuz 2022 tarihinde  kilise 2. ayine ev sahipliği yaptı. Yapılan ayinde    emniyet birimleri kilisenin bahçesinde ve  dışında gerekli güvenlik önlemlerini almışlardı. 

Malatya'nın merkez Yeşilyurt ilçesi Çavuşoğlu mahallesinde bulunan Surp Yerrortutyun / Üç Horan (Taş Horan) Ermeni Kilisesinin yapımına 18. yüzyılın ikinci yarısında, 1878 senesinde  başlanmış ve yapımı 1893’te tamamlanmış. Bu ibadethane Rum bir mimar tarafından inşa edilmiştir. Bundan dolayı da planı Anadolu’daki diğer Ermeni kiliselerinden farklıdır. 

1335 m2 bir alanda kurulu bu kilise Malatya Ermenileri tarafından taştan yapılmıştır.

Kilise uzun süredir Hazine ve Malatya Belediyesi'nin mülkiyetinde ve tapuda "Kilise" olarak yer almakta idi. Kilise Hrant Dink'in doğduğu eve de 50 metre mesafededir. 

Burası Osmanlı Devleti döneminde  başlangıçta bir kilise olarak yapılmış, Birinci Dünya Savaşı yıllarında 1915 tehcir olaylarından sonra kilise bir daha hiç açılamamış. Türkiye Cumhuriyeti Devleti zamanında  bir müddet askeriye tarafından cephanelik olarak kullanılmış, sonra terk edilmiş, kapısı kilitlenmiş, çatısı çökmüş, yarısına kadar toprakla dolmuş, kimsenin giremediği, ne olacağı belli olmayan metruk, harabe Anadolu’da kaybolmuş yüzlerce, binlerce kiliseden birisi haline gelmişti. MalatyaHAYDer’in uzun süren ilgisi ile birdenbire kaderi değişti ve devlet yetkilileri bu binayı kazanmak istediler. Böyle harabe bir binayı restore etme  işine giriştiler, bunun kilise olduğunu biliyorlardı ve bu bina orijinaline en yakın olabilecek en iyi şekilde restore edildi. 

 2010 yılının ağustos ayında kurulan ve İstanbul’da faaliyete geçen MalatyaHAYder’in (Malatyalı Hayırsever Ermeniler Derneği), mücadelesini unutmamak gerekir.  Hosrof Köletavitoğlu'nun başkanlığında  sürecin hızlanmasında ve uygun bir şekilde yürütülmesinde de kilit bir rolü bulunmaktadır.  

Dolayısıyla bir kişi bu kapıdan içeri girdiğinde buranın bir kilise olduğunu bilir. Devlet yetkilileri ve belediye burayı bir kilise olarak onardı. Şehrin merkezine yakınlığından ve mimari özelliklerinden dolayı bina için ek fonksiyon ve statü olarak Kültür ve Sanat Merkezi olarak düşünüldü. 

Kültür ve Sanat Merkezi olarak kullanılmaya devam ediyor. Edindiğim bilgiye göre ancak Malatya'daki bu kilise için  Hristiyan cemaatin dini ayinlerini yapmak  istediklerinde İçişleri Bakanlığına başvurmaları halinde   ibadetlerini yapacaklarmış.  İbadet yapmak için İçişleri Bakanlığından neden  izin alma  ihtiyaçı duyuluyor?

Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Merkezi organizasyonu ile açılışından günümüze kadar kilisede sergiler güzel etkinlikler yapılmıştır ve yapılmaya devam etmektedir.

Gazeteci Vahap MUNYAR İŞ DÜNYASINDA DİYALOG dünya. Com' da  "Taşhoran Kilisesi için ne kadar para lazım sen onu söyle" yazısında belirtildiği üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan arasındaki görüşmede Erdoğan, Kilisenin restore edilmesi için Gürkan’ı destekledi.

Cumhurbaşkanı

- İyi düşünmüşsünüz. Restorasyon işine en kısa sürede başlayınız. Restorasyon için bütçe var mı? Ne kadar kaynak lazım olacak, sen onu söyle.

Gürkan, o günlerdeki hesaplamalarından ihtiyaçlarını aktardı:

-  Kilise ana binasının restorasyonu için 4 milyon liraya ihtiyaç var Sayın Cumhurbaşkanım.

Selahattin Gürkan bu yazıda Kilisenin maliyeti ile ilgili açıklamasında 

-        Kısacası 10 milyon lira dolayında harcama yapmış olduk. 4 milyon lirası Sayın Cumhurbaşkanımızın desteği ile Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan karşılandı." 

 Kilisenin adının “Üç Horan Ermeni Kilisesi - Taşhoran Kültür Merkezi” olduğunu görünce

 HAYDer Malatya Temsilcisi Serdar Boyacı’ya sordum:

-        Kilisede ayin de yapabilecek misiniz?

Yanıtladı:

-        Elbette. İçişleri Bakanlığı’ndan izin alarak zaman zaman ayinlerimizi yapacağız.

Gürkan, bilgi vermeyi sürdürdü:

-        Kültür merkezi olarak açacağımız kilise, turistik amaçlı ziyarete açık olacak. Ayrıca kilise içindeki kütüphaneden vatandaşlarımız istediği gibi yararlanacaklar. Ermeni vatandaşlarımız zaman zaman ayinlerini de gerçekleştirecekler.) Alıntı...

   100 yılı aşkın süredir harap vaziyette olan yapı, 2013 yılı içerisinde restore edilmeye başlanmış, 2021 yılında da Selahattin Gürkan'ın Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde  onarılmıştır. Kilise  kamu kaynakları ile restore edilmiş ancak kilise ile ilgili bölümlerin tefrişi ve avadanlıklarını da Malatya HAYDer üstlenmiştir. “Üç Horan Ermeni Kilisesi - Taşhoran Kültür Merkezi”  adıyla yapı ikili bir fonksiyonla faaliyet göstermektedir. Ermeni, Süryani  cemaatinin ayin, vaftiz, düğün gibi etkinlikleri gerçekleştireceği yapı aynı zamanda kültür merkezi olarak da hizmet vermektedir.

Yurt içi ve yurtdışından, Malatya'da bulunan Ermeni ve Süryani aileler ile Diyarbakır, İstanbul, Ankara, İzmir, Hatay gibi kentlerden gelen Ermenilerin katılımıyla 106 yıl sonra ilk ayin Türkiye Ermeniler Patriği Sahak Maşalyan'ın yönetimiyle 27 Ağustos 2021 tarihinde yapılmıştı. Ayinde mumlar yakılıp, dualar edilmişti...Malatya'da buluşan Malatyalı Ermeniler, Süryaniler Hristiyan hemşerilerimiz Türk, Kürt Alevi, Sünni komşuları ile de  özlem gidermişlerdi.

Taşhoron Kilisesi olarak bilinen ve yeni ismiyle Üç Horan Ermeni Kilisesi - Taşhoran Kültür Merkezi’nin açılışına Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Türkiye Ermenileri Patriği Sahag 2 Maşalyan, Adıyaman ve çevre iller Metropoliti Ğriğoriyos Melki Ürek, STK temsilcileri, kurum müdürleri, vatandaşlar katılmıştı.

Ermeni cemaatinin Malatya'da ayakta tek  kalan Surp Yerrortutyun (Üç Horan ) kilisesinde 31 Temmuz 2022 tarihinde  pazar ayini yapıldı. Yurt içi ve yurtdışından gelerek, Malatya'da buluşan Ermeniler ayinlerini yaptılar. Yine hemşerileri ile kilisede, kilisenin bahçesinde sohbet ettiler özlem giderdiler. Kilisenin bahçesinde tanışma ve anılar anlatıldı. 

Prof. Dr. Bayram Murat ASMA Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi

 Çalışma alanları ; Meyve Yetiştirme ve Islahı, Hasat Sonu Teknolojisi ve Fizyolojisi, Bitkisel Biyoteknoloji .

Prof. Murat Asma Ermenistan - Erivan gezisi anısını anlattı." 2011yılında Uluslararası kayısı sempozyumu için Malatya'dan Erivan'a yaklaşık 8 kişi gittik. Sempozyum bittikten sonra Erivan'daki kayısı üretim alanları gezdik.  Dikkati i çeken bir olay da Sivas ve Malatyadan( Sebestiyan - Malatya) Bu yerleşim yerleri Erivan'ın 20 km dışında bir ilçe yaklaşık 150 bin nüfuslu. Erivan'da, Arguvan ve Arapgir İlçelerinde var.Sebestiyan- Malatya Belediye Başkanı ve aynı zamanda kaymakam Davit Ohanyan'ı ziyaret ettik.

Prof.Asma'nın 2000 yılından 2022 yılına kadar 23 yıllık süre içinde 11 kitabı var . Hepsi kayısı üzerine...

Kaçadur Delgi 

Tarihi Edison mağazası Edisonların yeğeni şimdi İstanbul'da ticaret yapan Kaçadur
Delgi (Koço) Ahmet Kaya'nın çocukken  Malatya'da dükkânlarında çalıştığını söyledi.

Ohannes Özgür

3.2. 1952 Malatya'da doğdum ve Malatya  sevdalısıyım. İstanbul' da ticaretle uğraşıyorum. Her yıl Malatyaya gider sevdiklerimle ve  dostlarımla hasret gideririm. En güzel  gençlik  yıllarım memleketim Malatya ' da geçti.10 yıl Malatya'nın en iyi amatör  futbol  takımlarında futbol oynadım. Lakabım da  0nik olarak anıldı. Hiçbir ayırım  gözetilmeden çok sevilirdim. Sizlerle iki resim paylaşaym

Soldan sağa Habib usta , Yılmaz Güvenç, Ahmet Kaya(Siyah ceketli kravatlı çocuk ),  Harika Irmak  , Ohannes Öz ve   Ohannes Özgür 

Bir paskalya  bayramı anısı.  Bizim kiliselerimizin onarımında emeği  geçen herkese binlerce teşekkürlerimi sunarım...

   

Anadolu kiliseleri görevlisi ve İskenderun'da ikamet eden rahip ve Türkiye Ermenileri Patrikhanesi tarafından görevlendirilen din görevlileri ile birlikte Surp Yerrortutyun kilisesinde geleneksel pazar ayini düzenlemiştir.

       Venk Şapeli

    Ayrıca 30 Temmuz 2022 cumartesi günü Venk kilisesine ziyarete gidildi. Önceden Kültür Turizim İl müdürlüğü Müze müdürlüğüne MalatyaHayder Derneği Başkanı Nuran Gezdirici önceden Kiliseyi ziyaret edeceklerine dair dilekçe vermiş. Ama Venk kilisesine gidince o gün için  görevli bir kimse yokmuş. Kapının kilitli olduğu görülmüş.

İl Kültür Müdürlüğü Venk Kilisenin Restorasyonu ve Çevre düzenlenmesi için kilisenin anahtarını Büyükşehir  Belediyesine vermiş. Gelen ziyaretçiler kilisenin içini görmeden gidiyorlarmış.   Malatyahayder'in önceden Müze müdürlüğüne dilekçe ile müracaat etmesine rağmen  anahtarın bulunmaması ve kapı kilidini kırılarak açılması küçük bir panik yaratsa da Hosrof beyin gayretiyle anahtarın Kudep Başkanı Gökçek Hanımın özel çabasıyla getirilmesi sağlanmış ve kapı açılmıştır “ cemaatin dualarını yapmaları mümkün olmuştur. 

Venk Şapelinde - Dua zamanı

Daha sonra Kudep Başkanı Gökçek Hanım kapıya yeni anahtar yaptırmış ve anahtarı da müzeye teslim ettiği öğrenilmiştir.

Kilisenin kapısını açacak birini görevlendirilmemesi Kilisenin anahtarının bulunamaması tam bir

Handikap. Hamam kayıp tas kayıp. Halbuki Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün makam odasında camekânlı bir dolapta birimlerin yedek anahtarları asılı  altında da nereye ait olduğu yazılı olmalıdır.

 Kiliseye gelen insanları kapıda beklemekte bir ayıp. Öğretmen olarak ben üzüldüm.

 Cumartesi günü HAYDER'in 

Horata'daki  yemeğine İstanbul dan gelenler ile Malatya da yaşıyan hiristiyanlar katıldı. 80 kişi vardı.  

Kilisede ayin 

Ayin ritüellerini  notunu dostum abla diye hitap ettiğim 73 yaşlarında Malatyalı ünlü terzi Napolyon'nun kızı, Hosrof ve Tavit'in ablası  Takuhi Köletevitoğlu ile yaptığım sohbetlerde not aldım.

"Ayin başlangıcında üç kez çan çalınır ( Sabah sekizde ve akşam dörtte olmak üzere üçer kez ). Kiliseye ilk gelenler mum yakarlar ve dilek dilerler.

Janet Koçyan- kızı jaklin , Takui Köletavitoğu ve Hosrof Köletavitoğlu 

Kubbede daha önce olan resimlerde İSA, MERYEM İSANIN KUCAĞINDA ve yine İSA ve her iki yanda da meleklerin resimleri varmış. Kubbenin daha önceki tonu mavi ve beyaz. Kubbe süslemesi Malatyalı Ermeni bir sanatçı tarafından yapılmış. kilisenin kubbesinin eski duvar resimlerin orijinal fotoğrafları olmasına rağmen restorasyonda uygulanmamış.

İlahiler eşliğinde ayin icra edilir.  Ayin bitiminde okunmuş ekmek (MAS) ikram edilir. Ekmeği alan kişi önce haç çıkarır ve sonra ekmeği alır. Ayin bitiminde ( son dualara yakın ) kucaklaşırlar ve tokalaşırlar.İSA müjdelenir, Ayin bitiminde ayine  katılanlar haç çıkartırlar ve daha sonra da kiliseden ayrıldılar.

Kilisedeki dua sonrasında 150 kişilik bir grup Kiltepe Ermeni Mezarlığına giderek mezarlıkta yatan kayıplar anısına dua etmiştir. Bu arada Ermeniler ataları ve ölüleri için rahip ve papazlar tarafından mezarı olmayan, sahipsiz  kayıplar için dikilen temsili mezar taşı önünde dualar okundu.

Mezar taşı olmayanlara ait olan bu temsili taş, Hosrof Köletavitoğlu tarafından yaptırılmıştı

Fikri Demirtaş,  Hosrof  Iliözer

 Fransa'dan dostum HOSROF ILİÖZER ve eşi Maria hanım kilisedeki bu sene yapılan  ayine  katılım sağladılar ( Fransa Malatyalılar Dernek Başkanı ) Hollanda"dan Murat Matpanözer, yıllardır birbirini görmeyen akrabalar, Türk, Kürt Sünni , Alevi komşular özlem giderdiler, kucaklaştılar. Ermeni cemaati en kadim kiliselerinde kendi dillerinde ilahiler dinleyip, dualar ettiler.

 Süryaniler tarafından yaklaşık yüz yıl sonra Malatya'da yaşayan Süryani bir ailenin dini nikah töreni yapıldı. Düğünde katılım oldukça fazlaydı. Dini nikah töreni Adıyaman ve çevre illeri Metropoliti Ğriğoriyos Melki Ürek' tarafından yapılmıştı. 

İnternet dünyası; Malatya sevdalılarının ve Malatya adının ön planda olduğu gruplarının sayesinde yıllar önce izini kaybettiğim yerdeşlerim Malatyalılara ulaşmamı sağladı. 

Ben önceden İnternet ortamında Fransa'da yaşayan Hosrof Iliözer ile tanışmıştım. Şimdi de yüz yüze tanışma fırsatı buldum ve güzel bir sohbet yaptık... Fransa'da yeşilin her tonunun olduğu bahçesinde diktiği kayısı ağacının, Kızılcık ağacının resimlerini göndermesi Malatya şivesi ile konuşması  beni oldukça duygulandırmıştı. 

Ermenistan Erivan'da ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin turistik şehri Girne’de “Malatya” köyü/ mahallesi olduğunu Malatyalıların çoğu bilmez.

-Kevork Taşıyanda Surp Yerrortutyun  Kilisesi'ndeki ayine katılmak için Erivan'dan eşi ve kızı ile gelmiş. Ermenistan vatandaşı olan Kevork atalarımız aslen Malatyalıdır. 1930 yılında Malatya'dan Erivan'a göç eden 15 aileden Taşçıyan ailesi fertlerinin Kevork Taşıyan ve eşi dede toprağı olan Malatyada bu anlamlı güne iştirak ederek duygu dolu anları Malatyalı hemşerileri ile paylaşmıştır.

( Malatya'dan göç eden bu aileler Erivan'ın Malatya mahallesinin kurucu aileleridir.) Malatya'yı nişan ve sembol olarak sınırın öbür yakasında kullanıyorlar. Nor Malatya (Yeni Malatya) Mahallenin ana caddesine de Sebestiya ( Sivas cad) Adını vermiştir .

- Aynı gün Malatya'da yaşayan Demirci ustası - Damascus sanatçısı Süryani Yusuf Bayyiğit'in Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat sokağında bulunan yaptığı eserlerin sergilendiği atölye gezildi. Yusuf usta gelen Malatyalı Ermenilere yaptığı sanatsal çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Hatır fotoğrafı çektirdiler.

Gurbetteki Malatyalıların doğdukları topraklara olan özlemlerini iyi biliyorum. Malatyalıların doğdukları topraklarda yaşadıkları güzel anıları, kocaman şehirde anlayacak kimseleri bulamamaları farklı yöntemleri de beraberinde getiriyor. Ayin için Avrupa ve Türkiye'nin farklı kentlerinden gelen Ermeniler neler hissettiklerini  anlattılar.

Adında hala Ermeni kelimesi ve Kahverengi levhası olmayan bu kilisenin bahçesine raylı büyük demir bir kapıdan giriliyor. Güneyde bir kuzeyde iki  küçük kapısı daha var. Çan kulesi yok. Eski fotoğraflarda kilisenin  giriş kapısının  sol tarafında yüksekte duvara asılı  bir çan  görülüyor. Ama şimdi duvarda çan asılı değil. Ana kapının üzerinde Ermenice yazılı bir kitabe var.

     Kitabenin üzerinde restoreden sonra "Taşhoran Kilisesi Kültür ve Sanat Merkezi "sarı pirinçten yazılı kocaman tabela almış. Yine yakın zamanda giriş kapısının sağ yanına mermerden onarım kitabesi yazılıp asılmış. Bu kitabede bilgi eksikliği dikkatimi çekti. Ermeni kilisesi olduğu yazılmamış. Halbuki Kültür  ve Turizm Bakanlığının tabela yönetmeliği var. Ona göre tabela yapılıp takılması gerekirken. Öyle yapılmamış. Yapının girişinde üç dilde (Türkçe-Ermenice-İngilizce) "Malatya Üç Horan  / Surp Yerrortutyun Ermeni Kilisesi- Taşhoran Kültür Merkezi" ibaresinin yer alması gerekirdi.

Kilisenin arka tarafında ihtiyaçları karşılayan  yeni  küçük bir sosyal tesis  yapılmış. Belediyece görevli bir personel bulunmaktadır. Bahçe düzenlenmesi Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış. 

Hatun Inretyan adında Ermeni bir kadının mezar taşı 

H:1295 M:1878( Çeviri Garabet Oranöz)

Bahçede başka yerlerden getirilen mezar taşları yeşil alan içinde güllerin arasında sergilenmiş. Dikkatimi çeken bahçe sulanınca mezar taşları ve diğer objeler çamur içinde kalıyor. Bence bu objelerin altına  40-50 cm  yükseklikte taş veya bir mermer kaide konulmalı. Mezar taşı yazı örneklerinin kimlere ait olduğu  yazılmalı. Mezar taşlarının yanına bu bilgiler de yazılıp konulsa güzel olur diye düşünüyorum.

Nuran Gezdirici, Suna Evyapan, Mari Delgi

Ayin öncesinde bazı hemşerilerimizle sohbet etme imkanımız oldu. Bunlardan bazıları...

MalatyaHayder Başkanı Nuran GEZDİRİCİ, 

Mimar Kevork Özkaragöz 

Takui Köletavitoğu

Hosrof Köletavitoğlu

Garabet Orunöz

Harut Kurumlu

Jaklin Mari Koçyan 

Janet Koçyan

Haçadur Delgi

Ohannes Özgür

MalatyaHayder temsilcisi Serdar Boyacı

Fikri Demirtaş,  Nuran Gezdirici

    MalatyaHayder Başkanı Nuran GEZDİRİCİ, konuşmasında;

 "Birinci Dünya Savaşı yıllarında 1915'te  kapalı olan kilisenin restore edilerek açılmasından mutlu olduklarını söylediler. Bu olanakları sağlayan  ve bu güzelliklerin yaşanmasını sağlayan Restorasyon desteği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, Malatya Valiliğine

Büyükşehir Belediyesine Başkan Gürkan'a Malatyalı hemşerilerimize,  teşekkür eden Nuran Gezdirici tekrar dini  aktivitelerimize katılıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.

Malatya'da  en güzel yıllarını yaşamış olan bu coğrafyanın Kadim halklarının atalarının vatanı için Ermeniler, Süryaniler ve Türk hemşerilerimizin yaşadıkları anıların unutulmaması ve kayıt altına alınması için yapılacak daha çok şey var.

Hosrof Iliözer'lerin evi

 

Önerimi yıllar önce" Ağlıyordu Ermeni konakları" diye bir yazı yazmıştım. Salköprü mahallesinde Ermeni  Hosrof Iliözer ailesine ait  sarı boyalı bir konak vardı. Bu Konak müze olmalı diye yazmıştım. Bu konak için zamanında gerekli tedbirler alınmadığından konakta yangın yaşandı. Harabe halinde bırakıldı ve nihayet   zaman içinde tehlike arz ediyor diye konak yıkıldı.

Yine önerimi tekrarlıyorum. Birlikte yaşadığımız yılların anısına "Kadim Ermeni, Süryani ev müzesi" kurulması. Folklorik eşyalarının sergilenmesi gerekir. Bu çalışma için oluşturulacak bir heyetin konuyla ilgili düşünceleri beraberinde şehrin envanterine unutulmaz bir eser kazandıracaktır. 

Fikri Demirtaş , Mimar Özkaragöz 

Ayin süresince fotoğraf ve video çekimini Kültür Bakanlığından emekli Şube müdürü arkadaşım Adil AKTAŞ ve Ermeni Cemaati mensubu Elizabet KURUMLU yaptılar.

Fotoğraf - Yazı :Fikri Demirtaş /Araştırmacı- Yazar

Fotoğraf Galerisi:

Kilisenin Kubbesindeki resimlerin fotoğrafı

 Kevork Özkaragöz,Naz Öz Karagöz, Demirci Yusuf Bayyiğit, Kevork Taşçıyan, Aziz Taşçıyan.

 Takui Köletavitoğu, Hatun Bayyiğit

 

 

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

IŞIKLAR SÖNMESİN
08 Ocak 2024 15:19

Ali Kapısı Derneği Abdal Musa Birlik Lokması
20 Aralık 2023 15:19

Sazlılar Derneğinde Abdal Musa Lokması
07 Aralık 2023 15:19

Zeynel Abidin Vakfında Abdal Musa Lokması
03 Aralık 2023 15:19

Seyituşağı Köyünde Abdal Musa Birlik Lokması
16 Kasım 2023 15:19

MALATYADA REKLAM TABELACILIĞI
03 Kasım 2023 15:19

Endüstri mirası tescili Tuğla Bacası restorasyonu bekliyor
28 Ekim 2023 15:19

GÜNDÜZBEY- PINARBAŞI KAPTAJ GEZİSİ
17 Ekim 2023 15:19

KABAH ABDAL TÜRBESİ ve GÜRGÜR DEDE TÜRBESİ
10 Ekim 2023 15:19

ELEMENDİK PINARI
02 Ekim 2023 15:19

HEKİMHAN'DA 'TORLAKÇILAR' EKMEKLERİNİ ATEŞ VE KÜLDEN ÇIKARIYOR
09 Eylul 2023 15:19

HEKİMHAN KÖYLÜKÖYÜNDE SARIÇAM ORMANI
29 Ağustos 2023 15:19

BATTALGAZİ'DE ASIRLIK KARA DUT
22 Ağustos 2023 15:19

Zeynel Abidin'de Aşure Lokma Etkinliği
18 Ağustos 2023 15:19

Hekimhan'da Dört Yüz Yılık Ceviz Ağacı
05 Ağustos 2023 15:19

VEFA KONAĞI, DEPREMZEDELERE MESKEN OLDU!
03 Ağustos 2023 15:19

TARİHİ ESERLERE SAYGI
31 Temmuz 2023 15:19

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
28 Temmuz 2023 15:19

Profesyonel Fotoğrafçı HÜSEYİN KOÇ Son Yolculuğuna Uğurlandı
09 Temmuz 2023 15:19

BİR BOZKIR KÖYÜ GEBELİ / ARAPGİR
09 Temmuz 2023 15:19

Karapınar'da ŞAH -I MERDAN Ziyareti
09 Temmuz 2023 15:19

DOĞANYOL'UN YENİDEN DOĞUŞU
15 Haziran 2023 15:19

GELİNCİK TEPE
07 Haziran 2023 15:19

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ 6 ŞUBAT DEPREMİNİN ARDINDAN
27 Mayıs 2023 15:19

ÂŞIK VEYSEL... Sivrialan köyüne yolculuk...
16 Mayıs 2023 15:19

MEMLEKETİM YIKIK VİRANE OLDU
19 Mart 2023 15:19

MALATYA'DA SITMA SAVAŞ VE BABAMIN ANILARI
13 Ocak 2023 15:19

MALATYA SÜMERBANK FABRİKASI İŞÇİSİNİN RÜYASI
28 Kasım 2022 15:19

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN ' GARİP' MEZARLIĞINA SAHİP ÇIKILDI
25 Kasım 2022 15:19

ENGÜZEKLİLER CEM EVİNDE ABDAL MUSA - BİRLİK CEMİ
08 Kasım 2022 15:19

ADINI YİTİREN OKUL...Akçadağ Köy Enstitüsü
13 Ekim 2022 15:19

Hekimhan Ballıkaya (Mezirme) Mahallesi
22 Eylul 2022 15:19

HEKİMHAN-GİRMANA 1. KÜLTÜR ŞENLİĞİ
01 Eylul 2022 15:19

RUS PAZARI / BİT PAZARI
20 Ağustos 2022 15:19

Kiliseden Kültür Merkezine
28 Temmuz 2022 15:19

Aspuzu Bağları: Karadut Ağacı
11 Temmuz 2022 15:19

TEMMUZ SICAĞINDA İKİ KARA GÜN
04 Temmuz 2022 15:19

Fetiye Uzun Hasan Cami
30 Haziran 2022 15:19

Vefalı Malatyalıların Doğanşehir Gezisi
29 Haziran 2022 15:19

Malatya'da Venk Şapeli
29 Haziran 2022 15:19

CHP KÖY ENSTİTÜLERİ MASASI VE PROJELERİ
21 Haziran 2022 15:19

MALATYA'DA UMUMİ TUVALETLER SORUNU
20 Haziran 2022 15:19

SEYYİD AZİZ DEDE(Ape Aziz) ANMA ETKİNLİĞİ
15 Haziran 2022 15:19

MAVİ DEĞİRMEN / Seferihisar - İzmir
15 Haziran 2022 15:19

Bir Gezi Anısı
06 Haziran 2022 15:19

ASPUZU BAĞLARI
06 Haziran 2022 15:19

Hüseyin Doğan Dede 39.Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı
25 Mayıs 2022 15:19

MALATYA DEMİRYOLU MENFEZİNİN HAZİN SONU
13 Mayıs 2022 15:19

MELİTA
10 Mayıs 2022 15:19

YAZAR ÖZGÜR SİNAN'LA ÇANAKKALE'DE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ
07 Mayıs 2022 15:19

KARAGÜL
30 Nisan 2022 15:19

TARİHİN İZİNDE... Mezar Taşlarından Yapılan Demir Yolu Menfezi
30 Nisan 2022 15:19

NE BAHARLARIMIZ GEÇTİ ÖMÜRDEN
11 Nisan 2022 15:19

MALATYA'DA KAYISI AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI
04 Nisan 2022 15:19

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNÜN SAHİPSİZ MEZARLIĞI
01 Nisan 2022 15:19

Akçadağ Köy Enstitüsü 1947 mezunu Öğretmen MUAZZEZ YILMAZ
17 Mart 2022 15:19

ELAZIĞ/ KEBAN- DENİZLİ KÖYÜ KERVANSARAYI
25 Şubat 2022 15:19

Balıkesir'de Tahtakuşlar Köyü
14 Şubat 2022 15:19

GÜLE GÜLE BİLGE İNSAN, İSMAİL KAYGUSUZ...
04 Şubat 2022 15:19

Lütfi Özgünaydın: 'Bir zamanlar Kemaliye'
30 Ocak 2022 15:19

Malatyalı Yazar Necati Güngör beyi İstanbul'da ziyaret
25 Ocak 2022 15:19

KÖY ENSTİTÜLERİNDE KÜTÜPHANELER
24 Ocak 2022 15:19

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜNDE SİNEMA ANILARI
24 Ocak 2022 15:19

Gazateci Hrant Dink katledildiği yerde anıldı.
24 Ocak 2022 15:19

Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
13 Aralık 2021 15:19

DEMİRYOLU KÜÇÜK İSTASYONLARI
03 Aralık 2021 15:19

MALATYA’DA YENİ FiDANCILAR SİTESİ HAZIR
22 Kasım 2021 15:19

Malatya'da Vanlı Hoca: Şeyh Hacı Hamid Hamd-î Vânî El- Malatî (1873 – 1955)
22 Kasım 2021 15:19

Malatya'da Venk Manastır ve Kilisesi
16 Kasım 2021 15:19

Malatya'da 'Venk' Manastır ve Kilisesi
25 Eylul 2021 15:19

ARGUVAN YOLLARINDA
15 Eylul 2021 15:19

HEKİMHANLI SADIK BABA
15 Eylul 2021 15:19

Malatya ERHAÇ Askeri Hava üssü Adı Nereden Geliyor
15 Eylul 2021 15:19

HEKİMHANLI ÂŞIK ESİRİ BABA
08 Eylul 2021 15:19

SÜRYANİ KADİM MOR BARSAUM MANASTIRI / DİLBER KALESİ
24 Ağustos 2021 15:19

ASLANTEPE HÖYÜĞÜ'NÜN UNESCO YOLCULUĞU... Temmuz 31, 2021
03 Ağustos 2021 15:19

Malatya'ya kuşbakışı bakanları şaşırtan dairesel tarlalar
27 Temmuz 2021 15:19

Aşağıbağlar Suflâ Cami (1850) Yeşilyurt/Malatya
26 Temmuz 2021 15:19

MALATYA'DA ROMA ODA MEZARLARI... YİNE TOKİ
26 Temmuz 2021 15:19

Okulun Atatürk Anıtına Saygısızlık
08 Temmuz 2021 15:19

MALATYA CASA ŞEHİTLİĞİNİN KÜNYELİ MAHZUN AĞAÇLARI
08 Temmuz 2021 15:19

ŞEKER FABRİKASININ ALKOL ÜNİTESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
05 Temmuz 2021 15:19

AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ YERLEŞKESİNDEN HÜZÜNLÜ KARELER
28 Haziran 2021 15:19

BİN YILLIK SELÇUKLU KIRK KARDEŞLER MEZARLIĞI İÇLER ACISI HALDE
28 Haziran 2021 15:19

Ulu Camii Sit Alanına 30 yıl önce yapılan okul binası yıkıldı
07 Haziran 2021 15:19

Battalgazi Çolakoğlu Köyü
24 Mayıs 2021 15:19

Malatya’da sebze fidelerini dikme, dönemi başladı
04 Mayıs 2021 15:19

Hurda Depolarının Şehir Dışına Çıkarılması
04 Mayıs 2021 15:19

Malatya'da İlkbahar
14 Nisan 2021 15:19

YOLUM DÜŞTÜ HACI BEKTAŞ'A
05 Nisan 2021 15:19

SANCAKTAR ABDULVAHAP GAZİ TÜRBESİ
18 Mart 2021 15:19

TOPKAPI SARAYI ve CELLAT ÇEŞMESİ
07 Mart 2021 15:19

KARACA AHMET SULTAN TÜRBESİ
07 Mart 2021 15:19

AYASOFYA'YA YOLCULUK.
27 Şubat 2021 15:19

MALATYA ÇINARLI CAMİİ / SURP ASDVADZADZİN Kilisesi
21 Şubat 2021 15:19

ŞAHKULU SULTAN DERGÂHI
07 Şubat 2021 15:19

ZEYNEP- KAMİL HASTANESİ ÖLÜMSÜZ BİR AŞK HİKAYESİ
01 Şubat 2021 15:19

MALATYALI İSMAİL AĞA CAMİİ. HAMAMI, ÇEŞMESİ
30 Ocak 2021 15:19

Koca Vaiz Baba Türbesi
30 Ocak 2021 15:19

TÜRBE VE TABUTDA ÖRTÜ (PÛŞÎDE) KÜLTÜRÜ
28 Aralık 2020 15:19

ŞEYH BEDREDDİN'İN MEZARINI YAPIN
25 Aralık 2020 15:19

UMUMİ TUVALETLER
09 Aralık 2020 15:19

HEKİMHAN, TARİHİ SURP PIRGİÇ KİLİSESİ
03 Aralık 2020 15:19

HEKİMHAN'IN TARİHİ MEZARLIKLARI ve YENİ MEZARLIĞIN HİKAYESİ
29 Kasım 2020 15:19

Hekimhan Hükümet Binası Yangını
26 Kasım 2020 15:19

ARAPGİR'İN KAHVERENGİ YOL LEVHALARI
19 Kasım 2020 15:19

İÇİNDE MEZARLIĞI OLAN OKUL
12 Kasım 2020 15:19

HEKİMHAN DİPSİZ GÖL (SÜLÜK GÖLÜ)
04 Kasım 2020 15:19

Malatya'dan Hatay'a Hafta Sonu Gezisi
28 Ekim 2020 15:19

MALATYA'DA İLYAS TENEKELİ KÖŞK MİNARELİ CAMİ
22 Ekim 2020 15:19

HEKİMHAN CEVİZiNİN HİKAYESİ
16 Ekim 2020 15:19

MALATYA SURP YERRORTUTYUN (Taşhoran ) Kilisenin Yeni Kubbesi.
14 Ekim 2020 15:19

Yüce dağ başında bir garip mezar
11 Ekim 2020 15:19

Hekimhan'ın Tarihi Çeşmeleri Kaderine mi Terk Edildi?
07 Ekim 2020 15:19

Kapatılan Köy okulları kaderine mi terk edildi?
06 Ekim 2020 15:19

DİLEYİCİ ROMANI-Fatma Çağlayan
16 Eylul 2020 15:19

12 EYLÜL KARANLIĞINDA KAYBOLAN BİR NESİL
13 Eylul 2020 15:19

SULTANSUYU HARASINA HİPODROM NEDEN YAPILMIYOR?
25 Temmuz 2020 15:19

MALATYA'DAN ERZİNCAN-BAŞBAĞLAR KÖYÜNE YOLCULUK...
23 Haziran 2020 15:19

Hekimhan-Güzelyurt Ilıca Tıpka Ocağı
19 Haziran 2020 15:19

HEKİMHAN - YAĞCA GEYİK ve DAĞ KEÇİSİ ÜRETİM MERKEZİ
16 Haziran 2020 15:19

FUGACI ABBAS USTA (Abbas Soğukpınar)
15 Haziran 2020 15:19

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
22 Mayıs 2020 15:19

Aziz Mor Ahron Kadim Süryani Manastırı (M.S 329)
17 Mayıs 2020 15:19

MALATYA SÜMER İLKOKULU BİNASI YIKILIYOR
11 Mayıs 2020 15:19

IŞIKLAR SÖNMESİN
23 Nisan 2020 15:19

370 YAŞINDA KIZILCIK AĞACI
19 Mart 2020 15:19

MEZAR TAŞLARINDAN YAPILAN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ
18 Mart 2020 15:19

Tüm Yazılar