ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Ahmet Çakır'ın Belediye Başkanlığı dönemiydi.
Selahattin Gürkan Battalgazi Belediye Başkanıydı.
Malatya Belediye Meclisi ilginç bir karar almıştı.
Malatya'da Teleferikle yolcu taşımak için bir Teleferik projesi hazırladılar.
Olamaz desem de, Ahmet Münir Erkal'ın Kernek Gölü yanından Beydağının Çamlıkların üstüne yapmak istediği bir Teleferik projesini hatırladım, demek ki Erkal'ın projesini hayata geçirecekler diye de ümitlendim.
Mimar Erkal, Kernek parkının yanından Beydağlarının Çamlık tepesine kadar bir Teleferik düşünüp, Çamlık bölgesine de Malatya tarihine uygun sosyal tesisler yapıp Teleferikle bu bölgeye gidiş geliş olmak üzere en fazla 1 km. uzunluğunda bir teleferik projesi düşünmüştü, seçimi kaybedince proje rafa kaldırıldı.
Ama Teleferikle Yolcu taşıma işi kafama takılmıştı. Sonra bir başka Meclis toplantısında Teleferikle Yolcu taşıma projesinin istasyon duraklarının yerleri belirlenince durum ortaya çıktı. Malatya Belediye Meclisi Teleferikle yolcu taşıma istasyon duraklarının yerini bile kabul etmişti. 

Kernek parkı birinci istasyondu, sonra TOKİ konutlarına doğru yeni İstasyonlar vardı.
Teleferikle yolcu Taşıma Projesi için bir hayli de masraf edilmişti, projenin görselini de  hazırlayıp yayınladılar. Görseli alıp izledim, Allah Akıl fikir versin demekten kendimi alamadım.
Projeye göre, Çevre yolu yanında Maliye Binası önünde Teleferik Ana İstasyonu kurulacak. Vatandaş yani yolcular buradan 50 metre Havaya Asansörle kaldırılacak. Sıra Sıra Teleferik Kabinlerine binecek, Yeni Camiye el sallayarak, Fuzuli Caddesi üzerinden kuş bakışı gittikten sonra Kernek gölünün yanındaki ilk istasyona inecek. Burada indir bindir yapıp tekrar havalanacak olan Teleferik kabinleri Beydağları yanındaki Çamlık yanında bir iniş yaparak TOKİ Konutlarına doğru gidecekti. Teleferikler elektrikle çalıştığından da bihaber olan projeciler ciddi ciddi teleferikle yolcu taşıyacaklarını anlatıyorlardı.
Duraklarda indir bindir olacak Teleferik Eski TOKİ'yi de dolanıp tekrar Maliya Yanına dönüş yapacaktı. 10'a yakın duraktan bahsediliyordu, Teleferikle yolcu taşıma projesinde.
İnanılması güç bir şekilde Teleferikle Yolcu Taşıma işine kafayı takmıştı Malatya Belediyesi. İnanmışlardı, Projenin kahramanı olan Mimar ve Şehir plancısı da anlatıyordu projeyi.
Belediyenin reklamcıları kolları sıvamışlardı, Teleferikle yolcu taşıma işini anlamasalarda bir de görsel hazırladılar, internet sitelerine koydular, Büyük ve Çılgın Projeler adıyla vatandaşa sunmaya çalıştılar.
Bir Teleferik kabininde 6 yada 8 kişi oturarak gidebilecekti. Rüzgarlı havalarda ve kış şartlarında teleferikin uçması mümkün değildi. Yükseklik sorundu. En fazla bir günde 2-3 bin yolcu ancak taşınabilirdi. Gidilecek yer ulaşılamayacak yerlerdende değildi. Otobüsler zaten bu bölgede ulaşımı sağlıyordu. Teleferikle yolcu taşımak akıl işi değildi. Yine bir bildikleri vardır herhalde diyordum ama ne yazık ki bilinen bir şey yoktu.
Kafayı yiyecektim neredeyse.
Teleferikle yolcu taşınmayacağını bilmemeleri mümkün değildi. Dünya'da bir örneği yoktu. Üstelik yüksek maliyeti gerektiriyordu. Bir araştırma yapmıştım 1 km. Teleferik maliyeti 15 milyon Dolardan başlayıp kalitesine göre 30 milyona Doları bulan fiyatlardan bahsediliyordu.
Malatya da Yolcu taşıma projesi 14 km. uzunluğundaydı. Ortalama 20 milyon dolardan olsa Malatya Belediyesinin bütçesi bu işe yetmiyordu.
Bu kadar büyük bir maliyetle taşınacak yolcu yasısını 5 adet otobüs 2 saatte gidiş ve geliş olarak yapıyordu. 
Sordum, soruşturdum, araştırdım kimse inanmak dahi istemedi. Ve o gün bir yazı yazdım ve başlığını şöyle attım:
Malatya Belediyesi Vatandaşı Uçuracak...
Bu yazı Teleferik projesinin sonu oldu.Projeyi açıklamaya hazırlanan Belediye Başkanı konuşmaz oldu, Meclis üyeleri bile bunu düşünmemiştik dediler.
Proje bir an da yok edildi, görselleri internet sitelerinden kaldırıldı, haberleri silindi.
Benim yazdığım "Malatya Belediyesi Vatandaşı Uçuracak" başlıklı yazımın kaldırılması içinde yayınlandığı internet sitesinden kaldırılması için uygun olmayan yakışıksız yollara başvurup tekliflerde bulundular.
Ve sonunda yazımı internet sitesinden kaldırdılar. 
Çünkü projeyi hazırlayan Mimar ve Şehir Plancısı başta olmak üzere, projeyi savunan Belediye yöneticileri oldukça gülünç duruma düşmüşlerdi.
Ayrıca bu yazı Malatya Belediyesini büyük bir mali yükten kurtarmıştı. 
Teleferikle yolcu taşınamayacağını gören Malatya Belediyesini yönetenlerde geri adım atmıştı. 
O günden bu yana bir daha Teleferikle yolcu taşıma işini konuşan dahi olmadı.
Ancak Ahmet Münir Erkal'ın 1990'lı yıllarda İstanbul-Piyer Loti Tepesine çıkan Eyüp'teki Turizm amaçlı Teleferiğin bir benzeri Malatya'da Kernek Parkından başlayarak direk Beydağına çıkan Çamlık üstüne bir Teleferik projesini yeniden planlayabiliriz.
Çamlık tepesine yapılacak bir kaç kafe ve sosyal tesisle Malatya'ya kuş bakışı bakabilir, depremle yıkılan Malatya'nın yeniden yapılışını Beydağlarından izleyebiliriz.
Böyle bir teleferik projesi Malatya'ya yakışır.
Önermek bizden, karar yöneticilerimizden olsun..

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.