ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Asrın felaketinin üzerinden 11 Ay’ı geride bıraktık.
Artık bir yılı doldurmaya sayılı günler kaldı.
6 Şubat yaklaşıyor.
130 Bin konut, 25 bin işyeri yıkıldı, Okullar, Camiler, Resmi binalar enkaz oldu. 
300 Bin kişi Malatya’dan göçtü. İş adamları, Bürokratlar Doktorlar ve Öğretmenler Malatya’dan başka şehirleri tayin gittiler.
Dönüyoruz Malatya’ya ne yapıldı diye…
Yıkımlar hala devam ediyor. 2 bin 500 bina için yürütmeyi durdurma kararı verildiğinden bu binalar için yargı kararı bekleniyor.
Cezaevi  ve Adliye binası yıkıldığından Malatya Adliyesiz kaldı. Adliyeye hala bir bina bulunamadı ve adli hizmetler 7 ayrı binada verilmeye çalışılıyor.
Hala yıkılmayı bekleyen yaklaşık 10 bin bina var.
Rezerv alan ilan edilen Şehir merkezinde de sağlam olsa da yıkılmayı bekleyen çok sayıda bina da yıkılacak…
Anlaşılan o ki yıkımlar yaz aylarına kadar devam edecek gibi tahmin ediliyor.
11 Aydır yıkımlar aralıksız sürüyor. Malatya Valisi Ersin Yazıcı yıkımlara hız vererek yüzde 80’leri aşmayı başardı. Ancak yıkımlar bu yılda devam edecek, başka yol yok.
Kalıcı deprem konutları hızla yapıldı ancak henüz teslim edilmiş değil. Bu ay içerisinde teslimatların yapılacağı söylense de bu gün itibariyle bu konuda bir hazırlık görülmüyor.
Yeşilyurt İkizce’de yapılan binlerce konutun bir an önce teslim edilmesini bekleyen depremzedeler, konutların teslim tarihinin sürekli ertelenmesine bir anlam veremiyor.
Çamurlu’da, Gelinciktepe’de yapılan deprem konutları da büyük ölçüde tamamlanmış görünüyor.
Doğanşehir’de yeni yapılan konutlar ve köy evleri de teslim edilecek günü bekliyor.
Malatya’nın su kaynakları üzerinde kurulmuş eski Çarçısının yerinde ise kazılan temellerde çıkan sularla mücadele edilirken, çamur içerisinde fore kazıklar güçlükle yerleştiriliyor. 
Temelde su ile mücadele ve fore kazıklarla güçlendirme çalışmaları uzun sürecek gibi görünüyor. Bu arada temellere fore kazık çakan firmaların denetlenip denetlenmediği de bir sorun olarak görülüyor.
Aylar önce yazdık ve söyledik.
Malatya Çarşısında önemli sayılacak bir ticaret yoktu. Su kaynaklarının üzerinde cambazlık yapmaya gerek yok, bırakın burayı da kalıcı konutlara ve yeni ticaret merkezlerine ağırlık verin dedik. Olmayan Bakırcılar için, Kuyumcular, Kasaplar, Balıkcılar, Minibüsler ve Şire Pazarı için Akpınar Emeksiz arasındaki zemini sorunlu olan yerle uğraşmayın kalıcı konutlara ağırlık verin kış geliyor dedik.
Maalesef Malatya Çarşısı için Yerinde dönüşüm diye bir safsata uydurup, Malatya’nın ayağa kaldırılması için öncelik burada diyerek işe Çarşıdan başladılar.
11 Aydır temel içerisinde boğuşup duruyorlar. 
Fore kazık çakarak zemini güçlendiriyorlar. Zemin güçlendirildikten sonra da o beton ağırlıklı projeye başlayacaklar, ne kadar sürer onu da bilen yok…
Şehir merkezindeki İnönü Caddesi, Niyazi Mısri Mahallesi, Emeksiz Caddedi, Tevfik Temelli Caddesi ve Zapçıoğlu Caddesi ile diğer alanlarda neler yapılacak hala bilen bir Allah’ın kulu yok.
Çevreyolu altı olarak bilinen Hidayet, Sarıcıoğlu, Beylerbaşı, Şehit Fevzi, Melekbaba, Taştepe, Hanımın Çiftliği, Kiltepe, Çarmuzu ve Kaynarca mahallelerinde büyük ölçüde yıkım olmasına rağmen hala ne yapılacağını bilen birileri de yok. Diğer yıkımların yaşandığı bölgelerde de ne olacağını bilen yok.
Bu bölgelerde yapılan bir çalışma da görülmüyor.
Tam bir belirsizlik sürüyor.
11 Aydır yaraların sarılmasını beklerken tam bir hayal kırıklığı yaşıyoruz.
Görülen odur ki 2024 yılı da Malatya için bir hayli zor geçecek.
Yaralar sarılır mı, ne kadar sarılır onu da birlikte göreceğiz.
 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.