ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Malatya Valisi Ersin Yazıcı 6 Şubat’a bir gün kala Malatya’da yıkım raporunu açıkladı:

-Depremde yıkılan Bina sayısı: 6.643

-Ağır Hasarlı Bina sayısı: 35.907

-Orta Hasarlı Bina Sayısı: 2.525

-2 Şubat 2024 tarihi itibariyle Malatya’da yıkılan bina sayısı: 28.980

-Yargı Sürecindeki Bina Sayısı: 3.492

-Depremde vefat sayısı: 1.237

-Depremde yaralananların sayısı: 6.444

-Malatya’da yapılan kalıcı konut sayısı: 14.636

-Kurası çekilecek konut sayısı: 6.026

Malatya’da daha yıkılacak 12 binin üzerinde bina var.

Vali Yazıcı Malatya merkezdeki yıkımların yüzde 98’inin tamamlandığını il genelinde de yıkımların yüzde 85.27’sinin tamamlandığını bildirdi.

Sayın Valimiz Ersin Yazıcı Malatya’ya atandığında yıkım oranı yüzde 15’lerde bile değildi. Göreve başladı hedefini koymuştu:

-Malatya Merkezdeki yıkımlar yılsonuna kadar bitirilecek… Dediğinde çalışma arkadaşları uyarmak zorunda kalmışlardı, mümkün değil diyenler bile olmuştu.

6 Şubat’ın birinci yıl dönümünde Malatya merkezdeki yargı süreci devam eden binalar haricinde hedefe ulaşıldı, ancak yıkım çok zor bir iş. Hala yıkılmayı bekleyen binlerce bina var.

Vali Ersin Yazıcı, bir yandan da şehrin ayağa kaldırılması için çalışmalarını sürdürüyor. Kışla Caddesi gibi İnönü Caddesindeki binalarında yıkılması için harekete geçmiş, ancak engellemelere anlam vermekte zorlanıyor.

Hatta İnönü Caddesinde ki yıkımlar için çalışan Şehircilik Bakanlığı yetkilisinin karşılaştığı tepkiler karşısında da taviz vermeden kararının arkasında durmaya çalışıyor.

Bir de Şehir merkezindeki binaların kat sayısının 4 kattan 6 kata çıkarılmasına Vali Ersin Yazıcı’nın itiraz ettiğini öğreniyoruz.

Zemini bozuk şehir merkezine 6 kat inşaat yapılmasını önermek ve istemek büyük bir talihsizliktir. Zemin + 6 katlı binaları Malatya’nın şehir merkezi taşır mı o bilinmez.

Depremin yıl dönümünde hala ders almadığımızı görmek üzüntü verici.

Bir yıldır zemini suyla kaplı olan Malatya çarşısında fore kazık olmasa da zemine beton enjekte edilerek zemin güçlendirmesi yapılıyor. 

Binaları 6 kata çıkarmak da ne demek olmaktadır.

Ayrıca deprem sürecinden sonra da Belediyelerin adeta kenara çekilerek Şehircilik Bakanlığının çalışmalarını seyretmeleri, projeleri takip etmemeleri, Zemine çakılan beton enjeksiyonlarının ne olduğuna bile bakmadıkları, alt yapının yenilenmesi konusunda bir gayret göstermediklerini görmekteyiz.

Sahada bir tek Malatya Valisini görüyoruz…

Asıl sorumluluk sahibi Belediye Başkanları ve görevlileri ne iş yapmaktadırlar. Şehir baştan sona yıkılmış, alt yapısından başlayarak üst yapısına kadar yenilenmesi gerekiyor. Bu işi de Belediyeler yapar, MASKİ yapar.

İkizce de biten 5 bin konut olmasına rağmen alt yapısına sonradan başlanıyorsa, ilk temel atıldığında alt yapıya başlanmıyorsa burada bir öngörüsüzlük vardır.

Belediyelerimiz seçim çalışmalarını bir kenara bırakarak yeniden kurulan Malatya’nın yapılanmasında aktif görev almalıdırlar.

Yaraların bir an önce sarılması ve Malatyalıların kalıcı konutlara taşınması için Belediyelerimizin çabalarına ihtiyaç vardır.

Bunları bekliyoruz…

Ya Malatya Stadındaki asılı bulunan Atatürk Posterinin aylardır ortadan ikiye yırtılmasına rağmen stat da asılı olarak kalmasına seyirci olmaya ne demeli. O resmi indirecek hiç kimse yok muydu?

Yakıştı mı Malatya’ya…

 


Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.