1954 yılı MALATYA, Adafı da AŞAĞIBAĞLAR İLKOKULUNDA 3.sınıftayım, yaz tatilinde babam beni TEMELLİ PASAJINDAKİ bir gömlekçiye çırak olarak verdi. Babama göre ZANAHAT (ZANAAT) altın bilezikti.
Kendisi 8 aylıkken babasını kaybetmiş, üvey abilerinin yanında okula gitmeden büyümüş. Onun gözünde en kısa şekilde bir meslek sahibi olup kendi ayaklarım üzerinde durmam, ev bütçesine katkıda bulunmam gerekirdi.
1957 yılında ilkokulu bitirene kadar yaz tatillerinde, ilkokulu bitirdikten sonra da tamgün kadrolu çırak olarak gömlekçi çıraklığı yaptım.
Vitrin camlarının temizliği, dükkan temizliği, TEZE CAMİ ŞADIRVANINDAN testi ile su getirmek, kasaplar sokağındaki Antepli lahmacuncudan kalfalara öğlen yemeği yaptırmak, düğme dikmek kalfaların diktikleri gömlek parçalarının ütülenmesi benden sorulurdu. Ütü elektrikli ütüydü. Bir zahmeti yoktu. Ama kalfaların çalımları, eziyetleri, sopaları bıktırıyordu.
Benim canımı fazla yakan bir kalfayı 2. defa dövünce patron da ALLAH YARATTI DEMEDEN "Ulan bi de sana SEFİL HÜSEYİN DİYİLER, SENİN NEREN SEFİL"diyerek valla beni EŞEK SUDAN GELİNCEYE KADAR DÖVDÜ, SERSEFİL etti, ve işten attı.
1958 yılında babam beni bu sefer SITMAPINARINDA bir erkek terzisi yanına çırak verdi. Buradaki ütü kömürlü ütüydü. O zaman henüz erkek terziler elektrikli ütüye geçmemişlerdi.
Sabah bismillah deyip dükkanı açtıktan sonra ilk işimiz dükkan önüne çıkarttığımız ütüye odun kömürü, tutuşturucu koyup, üzerine yarım soba borusu oturtup kömürleri tutuşturarak, kora çevirip ütüyü ısıtmakdı.
Sonra gün boyu ara ara külünü silkerek, üzerine kömür ekleyerek ütüyü sıcak tutardık.
Bir bayram arifesi, bayramlık elbiseleri yetiştirmek için arife sabahına kadar gece çalıştık. İşleri bitirmek üzere iken zamanın popüler partisinin il başkanının yeğeni için dikilen takım elbisenin pantolonu ütülenirken ütünün arkasından düşen bir kömür parçası pantolonun dizkapağına yakın bir yerinden bir delik açtı.
Emeğe mi yanarsın, ustadan, mal sahibinden duyacağın laflara mı yanarsın...
Düşündük taşındık, görünmez şekilde GÖZEYİP, ütüleyip teslim ettik.
Bayram tatili dönüşü PAPARAYI YEDİK. Aynı kumaştan yeni pantolon dikilerek telafi edildi.
NOT
ZANAAT
El ustalığı isteyen işler
SERSEFİL
Çok perişan, üzgün
EŞEK SUDAN GELİNCEYE KADAR DÖVDÜ
Adamakıllı, çok ve iyi dövmek.
GÖZEMEK
Kumaştaki deliği örerek kapatmak
PAPARAYI YEMEK
Paylanmak, azar işitmek