ALTIN
 3.043,36
DOLAR
 35,4900
STERLİN
43,1978
EURO
 36,2820

Malatya kaysısı, özellikle kurutulmuş yani “çir” haliyle dünya çapında ün kazanmış bir ürünümüzdür.

Sanıyorum tüm Malatya bu konuda hemfikirdir.

Ancak, bu göz bebeği ürünümüzü sadece çir halinde satmak, kaysımızın potansiyelini sınırlamıyor mu?

Bence son derece sınırlıyor….

Kaysıyı sadece çir olarak kullanmak artık çok yanlış bir yol.

Neden mi?

Eskiden sadece çekirdek bile işçi parasını karşılıyordu. Şimdi ise maliyetler çok yükseldi ve insanımız hak ettiği karşılığı alamıyor maalesef.

Geçenlerde bu işlerin uzmanı Ziraat Mühendisi Cumali Ünaldı ile bir telefon görüşmesi yaptım. Bu konuları konuştuk.

İlginç fikirleri var Cumali Ünaldı’nın.

Dağa taşa, Beydağı’nın her noktasına piç kaysı ekelim. Gübre, ilaç, hormon vs atmayalım. Kendi halinde organik olarak yetişsin diyor.

Kaysıyı kurutulup, toz hale getiren bir fabrika bu işi çözecektir. Kaysı tozunu çıkardıktan sonra, çocuk maması, meyveli kurabiye, meyveli dondurma üreticileri doğal alıcılar olacak ve pazar sorunu olmayacaktır.

Dondurma sektörünün çok önemli olduğu, üçyüz milyon nüfuslu ABD ve beş yüz milyonluk Avrupa en büyük alıcımız olacaktır.

Bu işlemden sonra Malatya için iki milyar dolarlık bir girdiden bahsediyor.

Yıllardır 500 milyon doları aşmayan bir kaysı girdisi için çok güzel bir rakam değil mi?

Kaysı üreticilerimizin alışkanlıklarını değiştirmenin, alternatif yollara girmenin ne kadar zor olduğunu biliyorum. Ama zamanın değiştiğini ve değişmeyen tek şeyin değişimin kendisi olduğunu iyi bilmemiz gerek.

Alternatifler, sadece kaysı kurusu satışını değil, ürünün farklı kullanım alanlarını keşfederek değerini artırabilir. Pazar araştırması yaparak hangi alternatiflerin daha popüler olabileceğini belirlemek, üretim ve pazarlama stratejimizi yönlendirebilir.

Alternatif, hem gelir artışı sağlayabilir hem de kaysının pazarını çeşitlendirebilir.

Türkiye dışında çok kullanılan bir kaç alternatif ;

Kaysı Sosları: Özellikle et yemeklerinde ve salatalarda kullanılabilecek kaysı bazlı soslar üretilebilir. Kaysı tatlılardan tuzlulara kadar geniş bir kullanım yelpazesinde soslara dönüştürülebilir. Farklı malzemelerle kaysının tatlı, ekşi ve asidik özelliği güzel bir şekilde dengelenebilir.

Kaysı Kurusu ile Karışım Ürünler: Kaysı kurusu, farklı meyve kuruları veya tahıllarla karıştırılarak sağlıklı atıştırmalıklar, kahvaltılıklar oluşturulabilir. (Kaysı kurusu ve kuru yemiş karışımları, kaysı kurusu ve yulaf ezmesi karışımları, kaysı kurusu ve sütlü ürünler, kaysı kurusu ve tahıllar, kaysı kurusu ve çikolata, kaysı kurusu ve baharatlar)

Kaysı Cevizli veya Fındıklı Kurabiyeler: Kaysı, kurabiyeler ve tatlılar için harika bir içerik olabilir. Kaysı ve kuruyemişlerin bir araya geldiği atıştırmalıklar da tercih edilebilir.

Kaysıdan Doğal Cilt Bakım Ürünleri: Kaysı yağı, kaysı çekirdeği yağı, cilt bakımında faydalıdır. Kaysı çekirdeği yağı, nemlendirici ve anti-aging ürünlerde kullanılabilir. (Kaysılı yüz maskeleri, peeling ürünleri, yüz temizleme jelleri, vücut losyonları ve kremleri, dudak nemlendiriciler)

Kaysı Suyu veya Konsantresi: Kaysının suyu, pek çok meyve suyu karışımında kullanılabilir. Kaysı konsantresi de tatlılarda, içeceklerde ve yemeklerde kullanılabilir.

Kaysı Reçeli ve Marmelatı: Kayısı, reçel ve marmelat yapımında oldukça popülerdir. Bu ürünler, özellikle yurtdışında pazarlama açısından etkili olabilir.

Selam olsun Malatya’mın alternatiflere yönelerek kaysısını değerlendiren güzel insanlarına…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.