ALTIN
 3.043,36
DOLAR
 35,4900
STERLİN
43,1978
EURO
 36,2820

Alişan Hayırlı aradı.
"Bende bir resim var Kahtalı Mıçe Hamle Gazetesinde." dedi, birde resim çektimişiz, Kahtalı o zaman ne arıyordu diye sordu.
Resimle birlikte yıllar öncesine dönüverdik.
Adıyaman'daki dostlarımız aramıştı, Gazeteci meslektaşlarımız telefon etmişlerdi.
Kahtalı Mıçe Malatya'ya sürgüne geliyor diye haber gönderdiler.
İlgilenmemizi, yardımcı olmamızı istediler.
Malatya Gazeteciler Cemiyetini yeni kuruyoruz, HAMLE Gazetesi Başkanımız Haydar Karaduman'ın Emeksiz Caddesindeki mekanında. Üst katlardaki Levent Otelinde bir oda hazırlatıverdik. Odaya birde Televizyon yerleştirdik, çarşafları yenilettik, dayanıklı bir yatak ayarladık.
Kahtalı Mıçe geldi, odaya yerleşti.
Gardaş, Babo, Oda ney la. 
Sözleri hala kulaklarımızdadır.
Sürgün geliyordu. Mehkeme kararıyla Malatya'da 5 ay süreyle gözetim altında tutulacak ve Karakola imza verecekti. Malatya'dan izinsiz ayrılmayacaktı. 
Sürgün gelen misafirimiz biz sormadan kendisi anlatıverdi:
-Şİmdi siz diyeceksiniz bu adam ne suç işledi, kimi vurdu da sürgün gönderdiler, başımıza bela oldu diyebilirsiniz. 1979 Yılında bir düğünde konusu aşk olan bir türküyü "Kapıyı Çalan Kimdir" türküsünü bir düğünde Kürtçe söyledim. 
Beden Terbiyesi Adıyaman İl Müdürlüğünde çalışıyorum. Bu türkü nedeniyle işimden ettiler. Sonra 12 Eylül oldu, bu türkü nedeniyle beni yeniden gözaltına aldılar, 1,5 ay gözaltında kaldıktan sonra tutuklandım. 13 Ay cezaevinde kaldıktan sonra Malatya'da 5 ay süreyle gözetim altında kalmak üzere tahliye edildim.
Şimdi Malatya'da sürgündeyim ve sizlerle beraberim."
Her şeyi dobraydı. Malatyaspor'da iyi günlerini yaşıyordu, İstanbul'dan gelen üstat meslektaşlarımızı HAMLE'nin bodrumunda ağırlıyorduk. Kahtalı Mıçe türküleriyle bodrumdaki Gazete bürosunu inletiyordu.
Yaptığı çiğköfteleri bizzat ikram ederken, önce emekçilere vereceğim diyerek dağıtıma Matbaa bölümünden başlardı.
Aradan iki hafta geçmişti. Adıyaman'a gitmem gerekiyor, bana izin alabilirmisiniz diye geldi.
Dönemin Malatya Emniyet Müdürü Hüdaverdi Bıyıklı'yı aradık, sürgündeki misafirimizin mazeretini anlattık, Savcı ile görüşüp döneyim dedi ve Mıçe'ye iki gün izin alarak Adıyaman'a göndermiştik.
İzin biter bitmez de dönmüştü.
Tam 28 gün kalmıştı. Başbakan Turgut Özal bir yasayla gözetim cezalarını, yani sürgün cezalarını kaldırdığını açıklamıştı.
Kahtalı Mıçe'nin sürgünü sona ermişti.
O günü yine Hamle'nin Bodrumunda kutlamıştık.
Adıyaman'a değil Gaziantep'e gideceğini söylemişti. Gaziantep'de sahne alırken 1992 yılında bir kez daha Malatya'ya geldi, İnönü Parkındaki Cemil Doğan'ın Hürriyet Gazinosunda sahneye çıkmak istediğini ancak izin vermediklerini söylemişti.
Vali Saffet Arıkan Bedük'dü, ona anlatmaya kar verdik ama nasıl anlatacağımızı düşünmeye başladık. 
Bir yol bulduk ve denemeye karar verdik.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Haydar Karaduman ile DSİ Şube Müdürü Hurşit Kuşçu'nun destekleriyle DSİ Lokalinde bir yemek düzenledik.
Yemekte basın mensupları ile TRT'den Canan Tarancı'nın da olduğu yemekte Kahtalı Mıçe türkü söyleyecekti. Bir saz ekibi ayarladık, sahne hazırdı. Yemeğin çok özel bir de konuğu olacaktı. Vali Saffet Arıkan Bedük'ü davet ettik, hemen gelirim dedi.
Yemekler yenirken, Kahtalı Mıçe izin alamadığı için sahneye çıkamadığı Malatya'da Valinin huzurunda Türkülerini sıraladı.
Başkanımız Haydar Karaduman ile birlikte Kahtalı Mıçe'nin başına gelenleri Vali Bedük'e anlattık, dinledi, Devlet tecrübesiyle de gerekeni yaptı.
Kahtalı Mıçe Hürriyet Gazinosunda, Vali Konağının hemen arkasında gür sesiyle türkülerini söylemeye başladı.
Daha sonra İstanbul'a, Şanlıurfa'ya gitti, Malatya'ya her gelişinde de bizleri ziyaret etmeyi ihmal etmedi.
Başkanımız Haydar Karaduman 2019'da vefat ettiğinde arayarak "Malatya'da beydağını kaybettim gardaş" diyerek ne kadar üzüldüğünü belirtiyordu.
Pütürge ilçesinde bir Festivale gelmişti.
Sahnede iken rahmetli Başkanımız Haydar Karaduman ile beni kalabalık arasında görünce konuşmaya başladı:
"Adıyaman'dan sürgün gelmişim Malatya'ya Gazeteciler bana sahip çıktılar, bana sürgün olduğumu bile unutturdular. Malatya Basını benim çok kahrımı çekti. Onları benim için alkışlarmısınız..."
Malatyalı gazetecilerin vefasını hiç unutmam diyordu
Ahde vefayı bilen dostumuzu edebiyete uğurlarken, Alişan Hayırlı'nın gönderdiği resimle de 1987'yılına yeniden dönerek o günleri bir kez daha yaşadık.
Kahtalı Mıçe'yi rahmetle bir kez daha anıyoruz.
RESİMDEKİ HAMLE EKİBİ:
Hamle Gazetesi Matbaasında tarafımdan çekilen bu resimde oturanlar Dizgi Operatörü Hüseyin Gümüş. yanındaki Matbaacı Nurettin. Ayaktakiler Çaycı, Kahtalı Mıçe, Alişan Hayırlı ve Mikail Pelit.


KAHTALI MIÇE-MUSTAFA ASLAN KİMDİR?
Asıl adı Mustafa Aslan olan Kahtalı Mıçı, 1951 yılında Adıyaman'ın Kahta ilçesinde doğmuştur. Mıçı, Mustafa’nın kürtçe kısaltılmışıdır. 2 kız bir erkek kardeşi vardır. İlkokulu Kahta Kubilay İlkokulunda okudu. Çocukluğunda çokça pamuk tarlasında çalışmaya gitti. Bu sebeple ilkokulu 9 senede bitirebildi. Ortaokul diplomasını ise daha sonra dışardan imtihanlara girerek aldı.
17 Yaşından itibaren Kahta'da yerel türkücülük yaptı. Düğün ve konserlerde türküler söyledi.
Okulunu bitirdikten sonra Beden Terbiyesi İl Müdürlüğünde işe başladı. 79 yılında bir düğünde söylediği Kürtçe şarkı nedeniyle Beden Terbiyesi İl Müdürlüğündeki işinden oldu. Ardından tutuklanarak bir süre cezaevinde kaldı. 1980 döneminde tekrar tutuklandı. 1.5 ay gözaltında kaldı ve sonrasında 5 ayı Malatya’da genel gözetimde, 13 ayı cezaevinde geçen bir tutukluluk yaşadı.
Yunus Bülbül’le Almanya’da iki film yaptı, Dilber Ay’la birlikte komedi türü bir filmde rol aldı, farKlı dizilerde oynadı. 2006 yılında Sırrı Süreyya Önder'in "Beynelmilel" filminde oynadı.
Adıyaman'da beklediğini bulamayan ve kendi ifadesiyle 'körleşmeye' başladığını hisseden Kahtalı Mıçe, 1989 yılında Gaziantep'e taşındı. O yıllarda daha çok gazino kültürünün hakim olduğu pavyonlarda sahne aldı.
1989 ile 1990 yıllarında Gaziantep’de yaşayan Kahtalı Mıçı, 1991 yılında İstanbul’a göç etmiş ve bir süre İstanbul’da yaşadıktan sonra Şanlıurfa'ya yerleşti.
Yıllarca Nuri Sesigüzel, Ahmet Sezgin, Sami Kasap, Mahsuni Şerif gibi sanatçıların eserlerini seslendirmiştir.
Kahtalı Mıçı, 1975 yılında Hülya Aslan ile evlendi. 4 çocuğu vardır. Kahtalı Mıçı, 'Aslan' olan soyadını 2020 yılında mahkeme kararıyla 'Kahtalı' olarak değiştirdi.
Kahtalı Mıçı, 1986 yılından 2016 yılına kadar 30 albüm çıkardı.
Bir süredir sağlık sorunlarıyla uğraşan Kahtalı Mıçı, 2025 yılının Şubat ayından beri Antalya'da Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ince bağırsak kanseri tedavisi görüyor.
Kahtalı Mıçı, 15 Şubat 2025 tarihinde Antalya'da ince bağırsak kanseri nedeni ile öldü.
Albümleri :
2023 - Tencere Dibin Kara
2016 - Ben Adamı Gözlerinden Tanırım
2016 - Böyle Olur Mu / Nerdesin
2016 - Şu Gurbetin Garibiyim
2016 - Yıllar Sensiz Geçiyor
2013 - Bir Peru Gördüm
2008 - Siz Gidin Biz Geloğ / Komşu Naile
2006 - Gurbet Kuşu
2006 - Düğünümüz Şenola
2006 - O Ney Gardaş
2003 - Tık Dedi
2001 - Usta İle Çırak
1999 - Damımıza Kar Yağdı
1998 - Oy Gülüm
1997 - Adaklar Ettim
1996 - Dön Babom
1993 - Buralısın Sevemem
1992 - Nem Alacak Felek Benim
1989 - Acı Günlerim
1987 - Dilek Dağı
1986 - Gurbet Kuşu

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.