24 Ocak günü Akçadağ’da idik.
Kış Sohbetlerinin konuğu Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’dı.
İlçe Belediye Başkanı Ali Kazgan ve MASKİ Genel Müdürü Yaşar Karataş’la birlikte geldi.
Güzel bir sohbet oldu, güzel de müjdeler verdi.
Malatya’da 10 Adet Arıtma Tesisinin yapımı için ihaleye çıktıklarını açıkladı MASKİ Genel Müdürü Karataş. Malatya’da şimdiye kadar bir tek arıtma yapılmış o da Münir Erkal başlatmış, Mehmet Yaşar Çerçi tamamlamış. Organize de çalışmayan bir Arıtma var.
MASKİ Akçadağ başta olmak üzere tam 10 yerde Arıtma tesisi için ihaleye çıkıyor. Yeşilyurt ve Gündüzbey’in kanalizasyonunun aktığı Beylerderesine bile Arıtma tesisi yapılacak. Beylerderesi, Şahnahan, Sultansuyu, Tohma kirletilmekten kurtarılacak.
Ali Kazgan heyecan uyandıran Levent Vadisine Cam köprü projesinin görüntülerini bize izlettirdi.
Güzel bir sohbet olmuştu, haberler iyiydi, ev sahibi muhtarın ikramlarında da yok yoktu.
Vedalaşarak Konaktan aşağıya indik, buz gibi hava da hemen arabalara koştuk. Çağdağ Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Göçmen’in aracına hızla bindim, Göçmen ve Ali Aladağ kapıda ayaktalar. Araba sallanmaya başladı, önü havalandı, sonra yere indi, bir daha, bir daha derken, “İbrahim bey arabayı niye sallıyorsun” demeye kalmadan binadan hızla koşan kadınları görünce deprem olduğunu anladım. Başkan Selahattin Gürkan minibüsüne bindiği sırada depreme yakalandı.
Başladı bizde bir panik.
Endişe…
Korku..
Umutsuzluk.
Bu sarsıntıya Malatya’da hiçbir bina dayanamaz diye söylendik.
Bu nasıl sarsıntıydı?
O neydi Allah aşkına…
Kötü senaryoları gözümüzün önüne getire getire Malatya’ya yollandık. Yol bitmiyor, telefonlar susmuyor.
Herkes ne oldu sorusuna cevap arıyor.
Beylerderesi viyadüğü sağlam görünüyor hızla geçtik üzerinden. Şehre yaklaştıkça trafik artmaya başladı, uzun konvoylar. Emniyet şeritleri bile kapalı, herkes Malatya’ya ulaşmaya çalışıyor.
Fahri Kayahan’a baktık uzaktan insanlar aşağıya inmiş, Özalper yine öyle.
Ama şükür yıkılan bina yok.
Sıtmapınarı, ve Dörtyolu geçtik rahat bir nefes aldık binalar ayakta. Fuzuli’den Kernek’e çıkarken insanlar sokakta ateş yakmaya başlamış, Kernek meydanı tıka basa dolu.
Hemen tedbirler gelmeye başladı, Büyükşehir Belediyesi, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyeleri sosyal tesisleri, Müftülük Camileri açtırıp vatandaşları misafir etmeye başladılar.
İşte o an Selahattin Gürkan’ın yerinde olmak istemediğimizi daha iyi anladık. Malatya ayakta, Doğanyol ve Pütürge’den iyi haberler gelmiyor, komşu Elazığ’dan yıkım haberleri ardı ardına geliyor. Başkan olsanız ne yapacaksınız? Soğukkanlılığını muhafaza ederek tüm ekibini göreve çağırıp depremi koordine etmeye başladı. Yeşilyurt ve Battalgazi Belediyeleri aldıkları tedbirlerle göğsümüzü kabarttılar.
Vali Aydın Baruş deprem durumunu görüntülü gönderdi, hemen paylaşıverdik. 5 Telkevizyon canlı yayına bağladılar, gördüklerimizi anlatmaya başladık.
Malatya’da yıkılan bina yoktu, Doğanyol, Pütürge ve Kale ilçesinde çoğunluğu tek ve iki katlı evler yıkılmıştı. Kaldırılacak Elazığ’daki gibi enkaz da yoktu. Ama Malatya merkez başta olmak üzere hasarlı bina sayısı fazla idi. 60 Yıllık Cemiyetimizin de bulunduğu Belediye İş Hanı hasar almıştı, Yeni Caminin Kubbesi çökmüştü.
Malatya olarak çok ucuz atlattık bu tesellimiz oldu.
Ama artık bundan ders almalıyız. Malatya da bu güne kadar hiçbir depreme hazırlık konusunda bir çalışma görmedik. Bina stokumuzun durumu nasıl diye de bir araştırma dahi yapılmadı. Malatya’da hangi bina sağlam, hangisi çürük bilen yok. İşte bu deprem nedeniyle Malatya Merkez de dahil olmak üzere Doğanyol, Pütürge ve Kale ilçelerinde hasar tespitleri Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Başvuran vatandaşların adreslerine gidilerek il defa Malatya’da binaların, konutların ve işyerlerinin durumu yerinde tespit ediliyor. Hasar oranı belirleniyor ve birer dosya hazırlanıyor.
İşte bu bina stokumuzla ilgili önemli bir veri olacaktır.
Yıkılacak varsa o binalar yıkılsın, güçlendirilecekse güçlendirilsin. Yapıların durumu ne ise o ortaya çıkarılsın. Devlet 100 bin liraya kadar faizsiz kredi veriyor, kira destekleri ve hibeler geliyor. Bunlardan da yararlanarak binalarımızı enkaz mezarlığı olmaktan kurtaralım.
Ve ille de kentsel dönüşüme el atalım. Çevre yolu altındaki mahalleleri kentsel dönüşümle ayağa kaldıralım. Öncelikle de Malatya Büyükşehir Belediyesinin en önemli kurumu olacak Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığını kurarak burayı işin uzmanlarıyla dolduralım. Kentsel dönüşüm projelerini bir bir hayata geçirelim.
Selahattin Gürkan Başkan 24 Ocak’tan beri uyumuyor, gitmediği yer kalmadı. Deprem onu bizlerden daha duyarlı hale getirmiştir diye düşünüyoruz.
Deprem öldürmez, bina öldürür…
Sözünden hareketle hepimize görev düşmektedir.
Malatya’da hiçbir bina yıkılmasın.
Bu deprem Malatya’ya ders olsun.
Deprem öncelikli gündemimiz de dursun.