Malatya’nın özel ve güzel türküleri var. Bunlar okunduğun da dünyanın neresinde iseniz duygulanır ve heyecanlanırsınız. Malatya ağzı ile okunan bu türküler gerçek Malatyalılar tarafından daima övünç kaynağı olmuşlardır. Malatya’nın ilçelerine göre de ağız değişiklikleri vardır özellikle ARGUVAN AĞZI Türk halk müziğinde ayrı bir yer tutar.
Muhakkak ki güzel yurdumuzun her yöresinin olağanüstü güzellikte türküleri vardır. Bu Anadolu insanının en büyük zenginliğidir.
Her yörenin türküsü yöresel ağız ile okunduğunda bir değer arz eder. Bir Ege, bir Trakya, bir Karadeniz türküsü ya da orta Anadolu türküleri yöresel ağız ile özelliğini ve güzelliğini koruyabilir.
Gelelim bunca lakırdıyı niye yaptım bu konuda uzman değilim ( bu konuda uzman Selami Yücel arkadaşımızdır) ancak bir dinleyici olarak kendi memleketimin türkülerini dinler iken rahatsızlık duyduğum anlar oluyor.
Malatya türküsü Malatya ağzı ile okunmayınca yüreğim sızlıyor.
Örnek;
Doğru ağız : “Etek sarı sen etekten sarısın” Çakma ağız: “Etek sarı sen etekten sarısan”
Malatya Malatya türküsünde
Doğru ağız:” Kernekli misin” Çakma ağız: Kernekli misen”
Yeni nesil Malatyalılar bu ve buna benzer türkülerimizi orijinal halleri ile öğrenemiyorlar böyle sanıp bu şekilde okuyorlar aynı Malatya’mızın özel yemeği “TİRİTLİ DOLMA KÜFTEYİ” “ Analı kızlı “ diye öğrendikleri gibi. Buna yetkili ve de etkili kişilerin parmak basıp müdahale etmesi gerekir.
Sağ olsun değerli sanatçımız Selahattin Alpay kardeşimden yıllar önce bu konuya açıklık getirmesini rica etmiştim o da değişik televizyon programlarında bu konuya deyinmiş ve açıklama yapmıştı hem de türkünün derleyicisi sıfatı ile.
Ancak yıllar geçti aynı tas aynı hamam mahalli sanatçılarımız bile buna dikkat etmiyorlar.
Bu türkülerin gerçeği Selahattin Alpay’ın okuduğu gibidir.