2007 Yılında Beylerderesi Viyadüküne karar verdiler…
Hatta Rahmetli Turgut Özal’ın hayalini gerçekleştiriyoruz diye de açıklamalar yaptılar. Oysa Rahmetli Özal’ın böyle bir hayali yoktu, olsaydı taa o zaman karar verip yapardı.
İki kez de temel atma töreni düzenlediler, yaşanan yüklenici sorunları nedeniyle 2011 yılında ancak bitirilebildi. Açılış düzenlenmeden bazı siyasetçilerimiz köprünün üzerinden ilk geçişi yapmanın heyecanını yaşadılar, resimlerini paylaştılar. Viyadükün ortasına geldiklerinde orta kısım bel vermiş ve yay gibi ortaya çıkmıştı.
Sonra Viyadükün üzerinden ilk geçiş yapmanın konuşmalarını duymaya başladık.
Süper akıllının biri Viyadükün üzerinden araçla geçerken, daha kenarlardaki korkuluklar ve tel örgü çekilmeden “bunun altı suyla dolsa ne güzel olur” ifadesi kulaktan kulağa dolaşmaya, hatta siyasilerimiz Televizyon programlarında bu fikirlerini de ortaya atarak tartışmaya başladılar:
“Beylerderesine bir baraj yapalım…
Hem güzellik olur hem de sulamada kullanırız…
Keselim kavak ağaçlarını yerine baraj konduralım.
O günlerde yaptığımız Televizyon programında da Beylerderesi Barajı konuşulurken, bir Mühendis dostumuz aradı ve bu gün yaşanan sıkıntıyı taa o zamanlar anlattı:
“Günlerdir Beylerderesine bir barajdan bahsediliyor. Viyadükün altı suyla doldurulacakmış, göl hatta deniz yapacağız diyenler dahi var. Bunu söyleyenler Mühendislikten yoksun, plan ve proje bilmeyenlerdir. Viyadükün altına yapılacak böyle bir baraj, Yeşilyurt ve Gündüzbey’i kısmen, Kaptajı da tamamen su altında bırakır bu bir… Kod farkı denen bir olay var. Bırakın barajı gölet dahi yaparsanız Beylerderesi Karayolu köprüsü su altında kalır, Demiryolu köprüsü su altında kalır. Yarın viyadük de bir sorun ve kaza olursa alternatif yol bulamazsınız bu da iki. Vazgeçsinler bu barajdan, yoksa yarınlarda çok sıkıntı yaşarsınız…”
Mühendis haklıydı…
Bizde destek verdik, endişelerimizi anlattık ama nafile…
“Ben yaptım oldu” mantığıyla işe başladılar… Başbakan ve Cumhurbaşkanının önüne önce bir Baraj sonra bir gölet projesi sunarak durmadan destek istediler. Bakanlıkları zorladılar, “olmaz” diyenlere kulak tıkayarak DSİ ile işe başladılar…
Barajdan hemen vazgeçmek zorunda kaldılar, gölet yapmaya karar verdiler. Gövde inşaatına başladılar, tamamlandığında, su tutmaya başladıklarında Karayolu köprüsü yavaş yavaş sulara gömüldü. İlerde Demiryolu köprüsü vardı, sular Demiryolunu tehdit edince göletin kodunu biraz daha düşürdüler. Demiryolu su altında kalmaktan kurtarıldı.
Dahası su tutulunca pis koku etrafa yayılmaya başladı. Gölet kokuyordu, sivrisinekler kol gezmeye başladı. Beyler kokunun nedenini de sonradan öğrendiler.
Yeşilyurt ve Gündüzbey ve bağlı köylerin atık ve kanalizasyon suları Beylerderesine akıyordu. Arıtma tesisi yoktu. Akarsu olduğunda pisliği alıp Şahnahan’a doğru götürüyordu. Ama yapılan mini göletin gövdesi tüm pisliği adeta depoluyordu. Kokudan bundan yayılıyordu.
Beylerdesi göleti Karayolu köprüsünü yutmuştu, bu nedenle Viyadükün hemen yanında yer alan ve alternatif yol olarak bekletilmesi gereken karayolu bir hiç uğruna yok edilmişti. Yıllar sonra viyadük bir kaza ile saatlerce kapalı kaldı, araçlar iki yöne doğru kilometrelerce uzayarak bekleyerek yolun açılmasını beklediler.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, haklı olarak “Alternatif Yol istiyoruz” diye bağırmaya başladı. Sürücüler, kamuoyu da alternatif yol isteklerini dile getirmeye başladılar.
Son yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, Viyadük kapandığında yaşanan sorunlar Karayoları Bölge Müdürü ve Malatya Valisi tarafından da dile getirildi, Beylerderesi Viyadüküne alternatif yol gerekiyor dediler her ikisi de.
Karayolları Bölge Müdürü “Alternatif Yol Şahnahan Viyadüğüdür” diyerek kesip attı.
Olur mu diyen olmadı, ne zaman biter diye birkaç soru geldi o kadar.
Şahnahan nere?
Beylerderesi nere?
Diyen de çıkmadı..
Yeşilyurt Belediye Başkanı ve eski Bakanımız Şahnahan’a gidip Viyadük çalışmalarını yerinde incelemişler ve bir de basın bülteniyle duyuru yapmışlar:
Kuzey Çevre Yolu Projesi kapsamında; Turgut Özal Viyadüküne alternatif olarak yapılan köprü inşaatımız tüm hızıyla sürmektedir. 318 metre uzunluğunda çift gidiş ve gelişli, bölgemizin trafik yükünü hafifletecek kıymetli bir yatırıma daha kavuşacak olmanın şimdiden mutluluğunu yaşıyoruz.
Beylerderesi viyadükü için alternatif yol Şahnahan Viyadükü imiş…
Malatya’dan her sabah servis otobüsleri kalkar Organizeye doğru sıralanırlar. Minibüsler hareket halindendir, bir o kadar da özel araç. Kimi Organizeye, kime Akçadağ’a kimi Doğanşehir’e kimi de tarlasına gider, köyüne gider. Hava Limanı bu yol üzerindedir. Bir yılda yaklaşık bir milyon yolcu gidip gelir. Gelecekte 2.5 milyon yolcu kapasiteli Hava Limanı Terminal binası yapılacağı söylenmektedir.
Diyelim viyadük kapalı. Ne yapacaksınız… Otobüs, minibüs ya da özel aracınıza bineceksiniz, İstikamet Şahnahan… İster gelirken, ister giderken. Tam hesaplayamadım ama en az 10-12 kilometre yolunuz uzayacak. Hatta 15 kilometre diyenler bile var ama biz 10 kilometre diyelim.
Neden ve niçin, Beylerderesine alternatif Şahnahan viyadükü olsun…
Alternatif yol Viyadüğün hemen yanından geçmektedir.
Gereksiz ve bir hiç uğruna yaptığınız Beylerderesi Göletinin kapaklarını açarsınız, alternatif yol ortaya çıkar. Köprü ortaya çıkarsa Beylerderesi de alternatif yola kavuşur. Binlerce araç sürücüsüne çile çektirmenize gerek kalmaz.
Dahası zararın neresinden dönerseniz o kardır diyerek gerekirse o göletin gövdesini yıkarsınız olur biter.
Bir daha da anlamadığınız, Mühendislik gerektiren işlere kalkışmazsınız…
Hata yaptık diyebilirsiniz, özür dilemek erdemliktir. Bir gölet uğruna milyonlarca Malatyalıya Şahnahan yolunu göstermek ne demektir. Bu göletin ne yararı var söyler misiniz? Verdiği zararı ise siz duymak dahi istemiyorsunuz. Beylerderesinin gölete değil yola, yani alternatif yola ihtiyacı var.
Kusura bakmayın ama biz aptal değiliz…
Enayi hiç değiliz…
Önce Barajdı, sonra Gölet oldu. Bu proje gerçekleşseydi Yeşilyurt, Gündüzbey hatta Kaptaj su altında kalacaktı.
Gölet de karayolunu yutunca Beylerderesine Alternatif yol aranmaya başladı.