Malatya İnönü Üniversitesinin kuruluşu öncesinde Malatya yerel basınının yaklaşık 25 yıllık Üniversite kurma mücadelesi vardır.
Turgut Özal Üniversitesinin kurulma süreci öncesinde de Malatya yerel basınının ısrarcı, kararlı ve sonuç alıcı muhteşem zaferi vardır.
Kısacası Malatya yerel basının, iki Cumhurbaşkanımızın ismini taşıyan Üniversitelerin kurulmasında, isimlerinin verilmesinde alın teri ve emeği vardır.
Hele Turgut Özal Üniversitesi kurulmasında, adının verilmesinde, yerinin belirlenmesinde, içeriğinin ne olacağı konusunda benim Sonsöz Gazetesinde yazdıklarım ortadadır. Vuslat Tv’de programlarda gelen konuklara sorduklarım arşivlerdedir. Hatta programa gelen konukların “Yeni Üniversiteyi sormak yok” demelerini hala unutamam. Yeni Üniversitenin Şehrin Batı Yakasına, yani Beylerderesinin öte yakasına kurulması için, dünde ısrar ettim bugünde aynı yerdeyim. Çıkmaz Sokak’ta Üniversite olmaz dedik bu günde ısrarla, Batı yakasına gitmelidir diye bekliyoruz.
Malatya’ya Turgut Özal Üniversitesi kurulsun diyen şahsımı hayalcilikle, gereksiz yazılar yazmakla suçlayanlar, “Üniversite isteyen Adam” diye alay edenler, Malatya’ya seçim vaadi olarak sunulan ikinci Üniversite konusunda tek satır yazmayıp, hiçbir çaba sarf etmeyenler, Üniversite kurulduğunda hemen atanan Rektörün etrafını sardılar.
Yaptıkları ilk iş de, yeni bir Üniversitenin adını koyan, yerini gösteren, içerik konusunda görüş sunan bizleri o Üniversiteden uzak tutmak oldu. Ve başardılar da.
2018 Yılında kurulan ve 2 yılı geride bırakan Turgut Özal Üniversitesine, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla 2 yıl sonra gittim.
Rektör Prof.Dr. Aysun Bay Karabulut 2 yıllık geçmişi olan Üniversitesini anlattı, nereden nereye geldiklerini izah etti.
İnönü Üniversitesinden ayrılan bölümlerin bağlandığı Turgut Özal Üniversitesinin bir sürgün yeri olarak görüldüğünü, bu gün ise bunları geride bıraktıklarını anlattı.
“Akademik personel açısından % 160 oranında artış sağlamış, 2020 yılında 587 adet bilimsel dokuman üretmiş, 2018’den bu güne H-İndeksi % 378, İ-10 İndeksi % 426 oranında artış kaydetmiş, Öğrenci sayısı % 300 civarında artmış, bir tane olan fakülte sayısı 5’e çıkmış, Malatya’mıza ikinci Tıp Fakültesi ve hastanesi kazandırılmış. YÖKAK verilerine göre üniversitedeki akademik personel ve öğrenci memnuiyet anketleri üst düzeylere çıkmış.”
Bunlar memnuniyet verici gelişmeler.
Ancak önemli olan Malatya’ya ikinci Üniversiteden sonra ikinci Tıp Fakültesinin kazandırılmasıdır. Ve bu öyle kolay yapılacak, talep edildiğinde yerine getirilecek bir konu değildir. Bir emek ve mücadelenin sonucudur. Turgut Özal Üniversitesinin en büyük başarısı bence Tıp Fakültesinin kurulmasıdır. Ve de bu o kadar küçümsenecek, görülmeyecek, konuşulmayacak basit bir olay değildir. Bir büyük başarıdır.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi nasıl kuruldu; anlatayım:
8 Cumhurbaşkanımız Turgut Özal Amerika da kalp ameliyatı olduğunda Malatya’ya Ameliyat olduğu Hastaneden daha iyisini Malatya’ya yapmaya karar verir. İnönü Üniversitesi kampusuna Tıp Merkezi inşa edilir ve bina yükselmeye başlar ama İnönü Üniversitesinde Tıp Fakültesi hala yoktur. Dünyanın en iyi hastanesi yapılıyor ama Tıp Fakültesi yoktur. Malatya Milletvekili ve Bakan Metin Emiroğlu harekete geçer, Çankaya’ya çıkar ve durumu anlatır, Tıp Fakültesini kurmak istediklerini ancak diğer il Milletvekillerinin Özal her şeyi Malatya’ya götürüyor diye karşı çıkacaklarını ya da kendi illerine de Fakülte isteyeceklerini bu nedenle de tekliflerinin zora gireceğini belirtir. Emiroğlu son çare olarak o dönemde SHP Malatya Milletvekili olan Ana muhalefetin öncü ismi Ayhan Fırat’ı arar ve aynen şunları söyler:
“Ayhan Abi, İnönü Üniversitesine Hastane yapılıyor ama Tıp Fakültesi yok, biz teklifi hazırladık, ama biz bunu verirsek diğer illerin Üniversiteleri de fakülte isteyecek ve bu iş zora girecek. Bu teklifi size getiriyorum, siz parti gurubu olarak Meclise sunun biz destekleyelim.”
Ayhan Fırat hemen kabul eder, Malatya’ya Tıp Fakültesi kurulması teklifini SHP Meclise sunar ve ANAP’ın oylarıyla kabul edilir. Ve bu olay yıllar alır.
O nedenle Malatya’ya ikinci Tıp Fakültesini kazandıran Sayın Rektörümüzü ve ona destek olan siyasetçilerimizi tebrik ediyoruz. Malatya Devlet Hastanesinde ortak protokolle eğitim verecek olan Tıp Fakültesi öğrenci alımına da başlayacak. Şimdi Tıp Fakültesine kendi Hastanesini yaptırmak hedef olmalıdır. İş adamlarımız Turgut Özal Tıp Merkezi Hastane Binası için daha şimdiden kolları sıvamalıdırlar.
Üniversitemiz gelişiyor ve büyüyor. Dün İnönü Üniversitesinin başımızın belası dediği bölümleri özellikle de ilçelerdeki bölümleri devir alan Turgut Özal Üniversitesi bu bölümleri yeniden düzenleyerek eğitime sunmaya çalışıyor.
Arapgir’de, Hekimhan’da, Doğanşehir’de devasa binaları var. Her ilçeye yayılmış bir Üniversite. Gelişen teknolojinin getirdiği meslekleri öğretecek yeniden bir yapılanmaya ihtiyaç var. Ve Rektör bu konuda çalışıyor.
Ve daha önemlisi Turgut Özal Üniversitesini Beylerderesi’nin öte yakasına taşımak için yeni kampus için çalışıyor. Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’da Üniversiteye sahip çıkarak yer tahsislerini sürdürüyor.
Doğu’da İnönü Üniversitesi, Batı’da Turgut Özal Üniversitesi yerleşkeleri hayallerimizi süslüyor. 2 Yıl da 5 Fakülteye sahip olan, Yeşilyurt bölgesinde yerleşkesini inşa eden, İlçelerdeki Meslek Yüksek Okullarını yapılandırmaya çalışan, bayan Rektörümüzü kutlamak istiyoruz.
Tıp Fakültesi kazanımı bir nokta hedef atışıdır.
Malatya’nın Sağlık Cazibe Bölgesi olmasına katkı vermektir.
Üniversite kampusunu Yeşilyurt bölgesine taşımak ileriyi görmektir.
Yeni bölümler açmak için çalışmak gelecek nesilleri kurtarmaktır.
Yeni kurulmuş bir Üniversiteden başkan ne bekleyebiliriz ki?
Bizlerin görevi iyi, güzel ve doğruya sahip çıkmaktır.
Bakın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlamak da bayan Rektörümüze kaldı. İyi bir organizasyonla, 2 yıldır bilmediğimiz ve görmediğimiz çalışmalarından haberdar olduk. En azından kuruluşuna vesile olduğumuz Üniversitemizle gururlandık, duygulandık. Kurulmasını sağladığınız yeni Üniversite Tıp Fakültesinden bahsediyor, yeni yerleşkenin çalışmalarını anlatıyor.
İnönü Üniversitesi 1975 yılında kurulduğunda tam 4 yıl yer verilmezken, iki yılda yeni yerleşkesini inşa ettiğini duymak o kadar da bize iyi geldi ki.
5 Yıl önce adını koyduğumuz Turgut Özal Üniversitesinin yerini de belirlemenin sevinci ve mutluluğunu yaşıyoruz. Üniversitenin içini doldurma hayalimizi yaparken Tıp Fakültesi ile bu hedefe de ulaştığımızı ve yeni bölümlerin geleceğini görüyoruz.
Yaptıklarınız yapacaklarınızın teminatı gibi geldi bize.
Yolunuz açık olsun Hocam…
Turgut Özal Üniversitesinde 5 yıl önce kurduğumuz hayallerimizi gerçekleştiriyorsunuz.
Bizi mutlu ettiniz.
Bize güç verdiniz.