ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

"Tüm çiçekleri kopartabilirler; ama yine de, baharın gelmesini asla engelleyemezler. " - Pablo Neruda

 

 

 

                                          Kayısılar çiçek açtı

 

 

   İlkbahar 21 Mart’ta başlar. Ancak, baharın müjdecileri genellikle bundan birkaç hafta önce belirir. Şubat sonu ve Mart başından itibaren ilk açan çiçekler bize önümüzdeki bahar günleri için heyecanlı bekleyişi anımsatır. Uzun, soğuk ve karanlık kış aylarından sonra bahar, doğaya yeni bir hayat getirir. Günler uzar, çiçekler açmaya başlar, ağaçlar ve çalılar yeniden filizlenir ve hayvan dünyası kış uykusundan uyanmaya başlar.

 

 

 

                                   Yeşilyurt - Bostanbaşı ( Barguzu ) 370 yaşında Kızılcık ağacı

 

 

Baharın gelişini müjdeleyen Nevruz, tüm dünya da ve ülkemizde her yıl 21 Mart tarihinde kutlanmaktadır. Dünya genelinde Anadolu ve Orta Asya ülkeleri tarafından kutlanan geleneksel bir bayram olan Nevruz, yeni yıl, doğanın uyanışı ve bahar bayramı olarak adlandırılmaktadır.

 

 

 

 

"Doğa Ana yavaş yavaş uyandı

Cümle yeryüzünde , canlar dillendi    

 Dargınlar  barıştı türkü söylendi

Nevruz bayramında yıl tezelendi."

                                       F. Demirtaş

 

      Baharın gelişi heyecanlandırır tüm canlıların yüreklerini. Doğada  saklı kalan tohumlar çatlar, yarılır, doğuda gümrah şölenlerin mekânı olur adeta.

Her bahar bu yeniden diriliş, toprağın bağrından, kış uykusundan uyanan nice ağacların, kırlar ve bayırların rengârenk çiçeklenişine,  kadar uzanır.İlkbahar geldiğinde doğanın göz kamaştırıcı güzelliği bir anda ortaya çıkar.

 

 

                                                      Nar Çiçeği

 

 

     Ağaçlarda bir telaş, bir hazırlık, görmeye değer. Her gün bir ağaç bazen de bir kaç ağaç birden çiçekli elbiselerini giyerek bahar defilesine katılıyor. Her şeye karşın güzel görünmek zorunda olduklarının bilincinde ve çabasındalar. Dost var düşman var. 

 

 

 

                                                                    Gelincikler

 

 

       Renklerin düğünü var doğada  yerlere yeşil halılar serildi. Hani şu sarı, kırmızı çiçekli olanlar.  Kardelen , papatya, gelincik, menekşe, nergis, çiğdem desenli rengarenk kır çiçekli bezeli halılar. Doğada her ağacın dallarında rengarenk çiçekler ile sanki  toprak vazolarda  göğe doğru uzanıyorlar.  Ağaçlarda yerlerde ceviz yeşilinden, fıstık, çimen yeşiline tiril tiril giysiler.  Dağlar ve bulutlar sanki bir  ressamın renk paletiyle  sarhoş gibi ... 

 

 

 

                                                                       Şeftali Ağacı Çiçeği

 

 

       İlkbaharı Malatya / Yeşilyurt- Barguzu'da bahçemizde yaşıyorum. Çevremi göğe uzanmış selvilerden bile yüksek beton apartmanlar sarmış. Rant canavarı önüne gelen tarım arazilerini bahçelerini yok ederek ilerliyor...

 

 

 

                                                Bostanbaşı bizim bahçeden görünüm

 

 

      Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde baharın gelmesiyle kızılcık, kayısı, şeftali, badem, erik, kiraz, ve armut ağaçları çiçek açtı. Çiçek açan meyve ağaçları, görsel şölen oluşturdu. Kuşlar bu şölene senfoni ile katılıyorlar...  

 

 

 

 

                                                        İğde Ağacı Çiçeği

 

 

     Sessizlik, tertemiz hava, cıvıl cıvıl kuş sesleri, alabildiğine yeşil bir ortam, insana huzur veriyor. 

Her çiçeğin kokusu ayrı...İlkbaharda doğa natürel tonlar ve taze görünümlerle yeni hayat enerjisini müjdeliyor. Bahar aylarının en güzel kokularından biri. Evin her köşesine vazolara, bardaklara yerleştirilen iğde çiçeklerinin kokusuyla kanımın ılıklaştığını hissediyor, hayalini düşündüğüm  Ağ Gülüm'ün kokusu hala burnumda saklı. O hem zamanın  hem de mekanın dışında olsa da...Bu onsuz  geçen beşinci baharım ...

 

 

 

                        Afyon- Çay İlçesinde  öğretmenlik yıllarımızdan eşimle birlikte  Haşhaş Tarlasında 

 

 

"Her bahar bahçede bekleyip durdum 

Yârin hasretiyle yanıp kavruldum 

Her açan güllerden Ağ gül’ü sordum 

Kara topraklara koydular seni"

                                         F. Demirtaş

 

     İlkbahar müjdecisi, renkleri ve kokularıyla herkesi hayran bırakan, en sevilen bahar ...Renkleriyle ayrı, kokuları ile ayrı büyüleyen her çiçek, her bir meyve ağacı, yeşillenmiş o incecik dallarına çiçeklerle bezenmiş en güzel süslü elbiselerini giyerek, en güzel kokularını sürünmüş olarak, biz insanlar ve diğer canlıların önünde bir nevi defileye  çıkıyorlar. Ayrıca meyveleri ile de canlılara  gıda ve şifa oluyorlar.

 

 

 

                                                      Elma Ağacı Çiçeği

 

 

     Bir ağacın meyve vermesi için toprağını sevmesi yetmez! Ağaç meyve vermek için ilgi ister, sevgi ister. Bir çiçek bir ağaç sevilmezse kurur gider. Sevilirse yediveren olur, her mevsim renk renk açar.  Her sene meyve verir.

 

Doğaya bakarak çiçekleri, çimenleri, domurları izleyerek geçiriyorum günlerimi. Doğadaki bu muhteşem dönüşümü izlemek yüreğime güç katıyor.

 Bahçemdeki ağaçların çiçek açma  zamanlarını takip ediyorum.

 

Aşık Veysel ne güzel demiş..

 

"Havaya bakarsam hava durumu alırım

Toprağa bakarsam dua alırım

Topraktan ayrılsam nerde kalırım

Benim sadık yârim kara topraktır"

 

 

 

 

                                        Kardelen 

 

 

    Doğada çiçekler içinde baharın müjdecisi kardelen, çiğdem ve söğüt çiçeğiymiş. Meyve ağaçlarında  ise Malatya'da  benim gözlemlerime göre; bahar defilesine katılan  ilk önce baharın müjdecisi Şubat ayının sonlarında kızılcık ağacı çok erken çiçek açar, ama çok geç meyve veren bir ağaçtır. 

 

   Mart ayının ilk haftasında  kayısılar, bademler gelinliğini giydi. Sonra  erik ağaçlarının  çiçeklerinden dallar görülmez oldu.

 

 

 

                                                            Erik Ağacı Çiçeği

 

 

       Nisan ayının ilk haftası şeftali ağacı, nektarin  başına  pembe pembe taçlarını taktı. Nisan ayında  ağaçlar bazen birlikte bazen aynı günlerde  rengarenk baharlık bayramlık elbiselerini giydi. Bizim bahçede bahar defilesine  katılan ağaçlar ...

 Kızılcık, kayısı, armut, elma, kiraz, badem, vişne, alıç, muşmula,Trabzon hurması, iğde, nar, böğürtlen, hünnap, ıhlamur, ceviz, fındık, incir, dut, üzüm, ayva ...

 

 

 

                                                             Ayva Çiçeği

 

 

"Ayva çiçek açmış yaz mı gelecek

Gönül bu sevdadan vaz mı geçecek" bu şarkı ile defile bitiyor.

 

Sonbahar gibi İlkbahar da fotoğraf mevsimidir. Belki de son resimler çekilmektedir kim bilir. Şu ağaçlardan, dallarda bir şeyler arayan kuşlardan,  ya da onları fotoğraflamaya çalışan, fotoğraf çektiren  insanlardan kaç tanesi, gelecek ilkbaharda burada karşılayacaktır?  İnsan değişecek, mekân değişecek, zaman değişecek, her şey değişecektir. Doğanın döngüsü devam edecektir.

 

Karamanlı Aşık Gufrani ne güzel dile getirmiş Doğanın döngüsünü..

 

"Katre idim ummanlara kavuştum

Kaç bulandım kaç duruldum kim bilir

Alemleri kaç devredip dolaştım

Bir sanata kaç sarıldım kim bilir

 

 

 

                                           Armut Ağacı Çiçeği

 

 

     Yeşil Malatya’nın bağlarından önce Aspuzu yok oldu, şimdilerde Tecde ve Karakavak , Barguzu, Kileyik “elden” çıktı.

 

    Kentin imarından, insanına sağlıklı mekanlar yaratılmasından sorumlu olan belediyeler, “rant” uğruna kentin hava koridorlarının önüne birer beton perde de olan yüksek katlı binalara izin vererek, beton manzarayı yarattılar.

 

 

 

                                                           Kiraz Ağacı Çiçeği

 

 

      1930 yıllarda Malatya Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yapan Bayrak şairimşiz Arif Nihat Asya. Malatya’da bulunduğu dönemde, kentin değişik semtlerini, köy ve kasabalarını tanımış, buraların doğal güzelliklerinden etkilenmiş ve duygularını da dizelere aktarmıştır. Bunlardan iki şiirle yazarımızı rahmetle analım.

 

TECDE

 

Yunrun, kıyılardan size gelmiş kadını

-Mademki yazınTecde’de bulmuş tadını-

Dallarda, yemişlerden uzakta yarın

Bir kız doğurursa, Tecde koysun adını.

 

                   *

Pembem, yeşilim, tadım, kokum müjde benim.

Altın yemişiyle dallarım secde benim

Diller der ki, “Malatya’nın gözbebeği”

Yaz kalbine ey yolcu: Adım “Tecde” benim!

 

ÇARMUZU

İkramdı taşan, Orduzu’dan Barguzu’dan.

Kaç kerre gönül nasip aldı Çarmuzu’dan

Her dal ve her el sunardı bir başka yemiş,

Her sofra ziyafeti çebişten, kuzudan…

 

Yöneticilerimizden, ülkemizde ve kentimizde, doğanın ve kültür varlıklarının tahribine, tarım alanlarının imara açılmasına, yaşadığımız çevrenin rant baskısıyla tamamen betonlaşmasına yol açan politikalara son verilmesini 'daha iyi bir dünya', 'daha yaşanır bir çevre' için  talep ediyoruz.

 

Fotoğraf Galeri

 

 

 

                                                         Kızılcık  Çiçeği

 

 

 

 

                                                      Akasya Çiçeği

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.