24 Ocak 2020’de Elazığ’ın Sivrice İlçesinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem 130 kilometre mesafedeki Malatya’da ağır hasarlara yol açtı.
Yüzlerce konut yıkıldı, ağır hasar alan binalara yıkım kararı verildi.
Doğanyol İlçe merkezinde konutların tamamı nerede ise yenilendi. Pütürge ve Kale ilçesinde yeni konutlar yapıldı. Battalgazi Gelincik tepesi ve eski İlçe merkezindeki alana yeni yapılan konutlar teslime hazır hale getiriliyor.
Yeşilyurt ilçesinde evlerinden olanlar için Yakınca’da başlanan konutların yapımı ise devam ediyor.
Malatya’da yaklaşık 5 bin yeni konut inşa edilerek depremde evleri yıkılanlara verilecek.
Ancak hala yıkım kararı verilen çok sayıda binanın durumu ise ortada bekliyor. Kentsel dönüşüm projeleriyle eski ve hasarlı konutların yenilenmesi konusunda hak sahiplerinin bir araya gelmemeleri nedeniyle yıkılan konut alanları 1,5 yıldır yerinde sayıyor.
Rezerv alanlarda konut almayı bekleyen depremzedeler, evlerinin yıkıldığı arsaları değerlendirmek konusunda bir araya gelemiyor ve ortak karar alamıyorlar.
Yeşilyurt Şehbayram mahallesinde bulunan 4-K Sitesinde benimde bir evim vardı, depremde hasar aldığı gerekçesiyle, bir anda yıkım kararı verilerek boşaltıldı. 4-K sitesi 220 daireden oluşuyordu, Malatya’nın ilk konut sitesiydi, bir grup öğretmen tarafından inşa edilmişti. Site de bulunan 5 bloktaki 130 daireye yıkım kararı verdiler, geriye kalan 90 daire için ise sağlamdır raporu verildi. Sağlam denilen konutlarda ikametler devam ediyor.
Yıkılan 130 konut sahibi içinde Yakınca- Bostanbaşı arasında bulunan Ardıçtepe adı verilen yere 22 bloktan oluşan 499 adet konut yapılyor. Yeşilyurt’ta evleri yıkılan Cenk ve Ada Apartmanı sakinlerine de burada konut verilecek.
İmar yasası nedeniyle yıkılan konutlar yerine yapılamadığı içinde 4-K Sitesinin yıkılan konut alanı boş bir enkaz halinde duruyor.
Ne olacağı konusunda bir girişim olmadığı içinde arsadan pay sahibi olan hak sahiplerinin bir araya gelerek arsalarını değerlendirebilecekleri AFAD ve Yeşilyurt Belediyesi yetkililerince ifade edildi.
Bir araya gelemeyen ve şuan nerede oturduklarından da bihaber olan 4-K Sitesi sakinleri Hasanbey Caddesine yaklaşık 80 metre cepheli konut arsasını değerlendirmekten çok uzak.
Depremle şoka uğrayan ve bir anda kiracı durumuna düşen, kira yardımı dahi alamayan 4-K sitesi sakinleri kendilerine bir resmi kuruluşun öncülük etmesini istiyor. Daha doğrusu Yeşilyurt Belediyesinin kendilerine öncülük yapmasını istiyor.
Bu insanlara öncülük yapılarak arsaları değerlendirilemez mi?
Depremde evlerinden olan bu insanlara boş olarak bekleyen arsaları değerlendirilerek destek olunamaz mı?
Öncülük yapılamaz mı?
Elbette yapılır, yeter ki istesinler.
Depremde yıkılan evlerin boş arsalarını değerlendirmek ve depremzedelere destek olmak için Yeşilyurt, Battalgazi Belediyelerine görev düşmektedir.
Yeşilyurt’ta 4-K Sitesi, Ada ve Cenk apartmanları yerleri Yeşilyurt Belediyesi tarafından, Battalgazi bölgesindeki yıkılan konut arsaları Battalgazi Belediyesi tarafından projelendirilerek değerlendirilmelidir. Bilindiği gibi bu arsalar parasal açıdan da son derece değerlidir.
Rezerv alanlarda yapılan konutlar gerçekten de kaliteli konutlar. Yüksek konutlardan oluşmuyor, 5-6 katlı konutların mimarisi de fena değil. TOKİ’nin eskiden Malatya’da yaptığı konutlara hiç benzemiyor.
Gösterişli, çevre düzeni, yeşil alan ve otopark alanları mevcut. Bu konutlara söylenecek söz yok, ama yıkılan konutların boş arsaları inanın her geçtiğinizde insanların yüreğini yakıyor.
Bir el atın, bir destek verin, öncülük yapın.
Yoksa arsalar üzerinde hak sahiplerinin bir araya gelmelerine nerede ise imkan yok.