Malatya Esnafının temel taşlarıdır.
Yıllardır makamlarına gideriz onlar gelirler, dostluk , samimiyet ve dayanışma asla eksik olmaz.
Cemiyetimizi 1989 yılında kurarken de onlar yanımızdaydılar, bu günde hala bir aradayız.
İyi günde kötü günde hep yanımızda oldular.
Deprem oldu, pandemi salgını etrafımızı sardı ilk önce gelen onlar oldu.
Bu dostlarımız Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin ve Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren’dir.
Önce Ali Evren büyüğümüzün makamını ziyaret ettik, esnafın durumunu ve sicil affı ne oldu diye sorduk:
“Sicil affı konusu torba yasada, genel merkezle görüştüm. Bugün yarın inşallah çıkacak. Temennimiz en az geriye doğru 5 yılı kapsaması. Milletvekillerimiz ile de konuyu konuştuk. Deprem oldu arkasından pandemi geldi. Bu en az 5 yıl geriyi kapsamalı ki, burada aş, iş devam etsin. Bizler, takibe düşen arkadaşlarımızın da kredi kullanmasını isteriz. İnşallah hükümetimizin bu sorunları çözeceğine inanıyorum."
Yıllardır esnafın sicil affı konuşulur ama bir türlü çözülmez. Pandemi sürecinde esnaflarımız gerçekten perişan oldular, sicil affı konusunda hala duyarsız davranmayı anlamak çok zor. Esnafın kredi almasını engelleyen bu durum ne zaman çözülecek, bizlerde bekliyoruz.
Sonra Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin’i ziyaret ettik.
Keskin sözünü sakınmaz, doğru bildiğinden şaşmaz, Malatyalılığına laf ettirmez, Malatya’ya zarar verilmesine tahammül etmez.
Önce Malatya Basınının güçlü olmasını istedi, gözümüz, kulağımız, sesimizdir basın dedi. Rahmetli Haydar Karaduman gibi az konuşan ama ağır eleştiren yazarlara, sorgulayan bir basına her zaman ihtiyacımız var diye de vurguladı.
Sonra yeter artık dercesine “Esnaflarımızı Artık Aşılayın” diye uyarmak zorunda kaldı:
“Bugün gerçekten 15 aydır kapalı olan birçok esnafımız var. Bugün eğlence merkezlerinde, o düğün salonlarından dolaylı olarak en az 150 esnaf ekmek yiyor ve 150 esnafı ilgilendiren durum. Çiçekçisi, berberi, gelinlikçisi, yemekçisi, kuyumcusu vs… Biz 1 Haziran’da tamamen açılacağını düşünüyorduk. Olmadı şimdide beklenti içerisindeyiz. Bu aşılamanın biran önce hızlanmasını ve özelliklede ilk olarak esnaf meslek guruplarını biran evvel aşılanması gerektiğini, kendi personelimiz, çalışan personelimiz ve meslek guruplarımızın çoğunun insanlarla iç içe olduğu esnaflarımızın biran evvel aşılanmasını istiyoruz. Esnaflarımızı ve çalışanlarını hızla aşılamamız gerekiyor.”
Esnaf aşı istiyor, işyerlerini tam kapasite ile açmak istiyor. Bunu yapmak içinde aşılama yapılmasını bekliyor. Kapalı olan işyerlerini tam kapasite ile açmayı beklerken aşılamanın bitirilmesi isteniyor.
Bunu yapmak bu kadar mı zor?
Esnaf aşılanmayı bekliyor ama henüz ortada bir takvim yok.
Esnaflar Odasından ayrıldık Malatya Sağlık Müdürü Prof.Dr. Recep bentli’yi ziyaret ettik, ona sorduk aşı durumunu.
Malatya’da 250 bin kişiyi aşıladıklarını 50 bin aşı geldiğini ve süratle aşı takvimini uygulayacaklarını söyledi.
Malatya’da Hastanelerin yanı sıra 4 bin nüfuslu Aile Sağlık Merkezlerinde de aşılama yapılacak. Bunun hazırlıkları yapılıyor.
Ancak hala aşı olmamak için direnenler olduğunu da öğrendik.
Ve Sağlık Müdürü Bentli bir müjde daha doğrusu bir tespiti de açıkladı. Bugüne kadar yapılan tüm aşılarda aksi bir sonuçla karşılaşmadıklarını yan etki konusunun da olmadığını belirterek aşılamanın iyi sonuç verdiğini belirtti.
Esnaf aşı olmayı beklerken, hala aşı olmamakta direnenlere de söyleyecek tek şey, inadı bırakın aşınızı olun.
Çünkü tek çare aşıdır aşı…