
Malatya / Battalgazi T.C Milli Eğitim Bakanlığı Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Malatya Kız Meslek Lisesi)İnönü Caddesi’nin Emeksiz ve Turgut Temelli Caddeleri kavşağındaki ana binası, 1940’lı yılların başında inşa edilmeye başlandı, 1945- 1946 yılında ilkokul olarak açıldı, 1946-47 ders yılında da Kız Enstitüsü’ne dönüştürülerek eğitim ve öğretim faaliyetleri sürdürüldü.

Malatya ve çevresinde meydana gelen çok sayıda depremden herhangi bir hasar görmeyen okulun 2019 yılında Malatya Mimarlar Odası 6. Dönem Yönetimi tarafından taş binanın tescili yapılmıştır. Malatya Kız Meslek lisesi...24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ merkezli meydana gelen deprem sonrası, 'Depremden zarar gördüğü' iddiası ve gerekçesiyle yıkılacak okullar listesine alındı.

Ancak, ana binada deprem kaynaklı herhangi bir düzeyde hasar bulunmadığı, sadece 1973 yılında ilave edilen ek binanın ana binayla bağlantı noktalarında hafif hasar olduğu öğrenildi... Malatya medyasında yer alan 06 Şubat 2020 tarihli gazete haberlerinde.

Okulun Arka cepheden Görünüşü
Malatya Valiliği tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “Elazığ İli Sivrice merkezli meydana gelen 6.8 Şiddetindeki ilimizin de etkilendiği deprem nedeniyle İlimiz Battalgazi ilçesinde bulunan 2014 yılında okulun adı rahmetli Malatyalı Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Cumhuriyetin çağdaş giyimli ilk kadın öğretmenlerden biri olan annesinin adı "Hafize Özal" olarak değiştirilmiştir.

Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ek binasında," (Betonarme sonradan ilave) yapılan analizler neticesinde yıkım kararı alınmış olup Anıtlar Kurulunun gözetiminde (Tescilli ana binaya)zarar verilmeyecek şekilde ek binanın yıkılması süreci başlatılmıştır. Yıkım işlemi tamamlanıp ana binanın onarım işlemleri yapıldıktan sonra eğitim-öğretim hizmetlerinde kullanılmaya devam edilecektir." yazılmıştı. Ben 2021 Haziran ayının ortalarında gittiğimde ek bina yıkılmıştı. Atatürk anıtının fotoğrafını, yıkılan ek binanın yerini ve bahçesinin fotoğraflarını çekerek bu yazı yazıyı kaleme aldım.
Reklam (billboard )Panolarının arkasında kalan Atatürk anıtı
Okulun İnönü caddesine bakan bahçe kısmında bulunan, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün anıtı 1975 yılında Askeriye tarafından yapılmıştır. Bu anıt yıllardır önünden geçenler tarafından görülüyordu. Sıtmapınarından çarşı merkezine kadar olan tek yeşil alan okulun bu bahçesiydi.
Yıllar sonra bu anıtın olduğu yere boydan boya kocaman Malatya Büyükşehir reklam panoları yapılmıştır. Atatürk'ün anıtı ve bahçe bu panoların arkasında kalmıştır. Artık yoldan geçenler tarafından ne anıt, nede gönderdeki Türk bayrağı görülmemektedir.

Bir önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır döneminde Bu panoların kaldırılması isteğine "Büyükşehir Belediyesi biz bu işten para kazanıyoruz" diyerek panoyu kaldırmamışlar.

Atatürk Anıtının çevresini otlar kaplamış. Belediye temizlik görevlileri çöp arabalarını koymuşlar.. Büstün boyası bakımsız halini gören emekli bir öğretmen olarak bu görüntü bir bilim ve eğitim kurumuna hiç yakışmadı.

Önce Okul Müdürünü, Malatya Valiliğini, Milli Eğitim Müdürlüğünü , Büyükşehir Belediyesini , yetkilileri göreve davet ediyorum. Atatürk anıtına karşı bu saygısızlık, vurdum duymazlık kabul edilemez. Yoldan geçenler anıtı görse ne zararı var? Neden reklam panolarının arkasında kalmıştır. İdare binası ve öğrenci giriş anıtın olduğu alan demir parmaklıklarla kapatılmış. Anıtı okula giden ne öğrenci ne de öğretmen ne veli görebiliyor. Konuştuğum vatandaşlarda bir an önce Tescilli binanın restorasyonu yapılarak orijinal şekliyle taş duvarların ortaya çıkması ve Kız Meslek lisesi önünde bulunan Atatürk büstü ve kaidesinin çevre düzenlemesinin yapılmasını ve reklam panolarının kaldırılmasını eğitimci araştırmacı - yazar olarak ben de istiyorum...
Fotoğraf - Yazı: Fikri Demirtaş


