ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Malatya Gazeteciler Cemiyeti olarak ilimizdeki kurum ve kuruluşları ziyaret ediyoruz.

Gittiğimiz her yerde konu kayısıya geliyor.

TMO Alım yapacak mı?

Kayısı Alım Fiyatı ne olacak?

Kayısı ne kadar döviz girdisi getirecek?

Konu kayısı, sorun kayısı, dert kayısı.

CHP Malatya İl Başkanlığını ziyaret ettik, İl Başkanı Enver Kiraz’da kayısı ile ilgili endişelerini dile getirdi. Rekoltenin açıklanmaması üzerine yaptıkları çağrıyı hatırlatarak, açıklanan rekoltenin de gerçeği yansıtmadığını, fiyatları düşürmeyi amaçladığını tüm bunlara rağmen Toprak Mahsulleri Ofisinin alıma hazır hale getirlmesinin önemine işaret etti.

Kayısıda artan maliyetlerin ve yüksek enflasyonun üreticileri olumsuz etkilediğini anlatan CHP İl Başkanı Enver Kiraz, kayısı da fiyatların düşmemesi için tüm kurumların üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade ederek “CHP olarak biz kayısının değer bulması için konuyu takip ediyoruz” diye de vurguladı.

Kayısı alımı ile ilgili talepler yerindedir. TMO’nun kuru kayısı alımı için piyasaların oluşmasını beklemek yerine en geç Eylül ayı başında kuru kayısı alımına hazır olması yararlı olacaktır.

Ancak bu konuda TMO’dan hala bir açıklama yok.

Bir diğer konu ise Kayısının tanıtımıdır.

Yıllardır Kayısı Festivalini unutur olduk. Oysa Malatya bu festivalleri Fuarları aralıksız yapmalıdır.

Malatya Kayısı Festivali pandemi tedbirleri kapsamında, fazla bir etkinlik olmasa da bu yıl yeniden yapılacak. Malatya Kayısı Festivalinin ertelenmesi ve hiç yapılmaması önemli kayıplardır.

Kayısı Malatya ekonomisine yılda 400 milyon dolar net döviz getiren bir üründür. Yılda 100 bin ton kuru kayısı ihraç edilmektedir. Malatya ekonomisi, bu gün zamlardan, işsizlikten, hayat pahalılığından en az etkilenen iller arasındaysa bunu kayısıya borçludur.

O zaman kayısının tanıtımı için Festivalleri Fuarları neden yapmıyoruz. Pandemi tamam, geçerli bir mazeret ama ondan önceki yıllarda yapılan ertelemeler doğru değildi. Kayısı Çiçeği festivali iyi bir başlangıçtı, devam etmeli. Kayısı Fuarına ise kesinlikle ara verilmemelidir.

Orduzu’da muhteşem bir Fuar alanı inşa edildi. Yeni Yapılan sosyal tesislerle de Malatya Fuar alanına yeniden kavuştu.  Fuarları bundan sonra ertelemek mazeret olmamalıdır.

Malatya kayısısının tanıtımını amaçlayan Kayısı Fuarlarının eski günlerine yeniden kavuşması gerekmektedir.

Fuar’dan vazgeçtik Festival yapmayı dahi unutur olduk, bu durum Malatya’ya hiç yakışmadı.

Bunları yazarken Malatya Büyükşehir Belediyesinden aradılar, Kayısı Festivali Hazırlık toplantısına davet ettiler.

Bu toplantıda kayısı Fuarı mı olur, Kayısı Festivali mi olur hangisini düzenleme konusundaki görüşlerimizi burada açıklama imkanı bulacağız.

Malatya Büyükşehir Belediyesi, bu konuda bir çalışma yapıyor. Yapmalı da.

Büyükşehir ve diğer Belediyelerimiz Festival hazırlığı yaparken, tarlada kayısıları sergenlere serenlerin endişelerini gidermek içinde Toprak Mahsulleri Ofisini alıma hazır hale getirmeliyiz.

Bir yandan tanıtım, diğer yandan alım süreci devam etmeli ve kayısı hak ettiği değeri almalıdır.

İktidarıyla ve muhalefetiyle tüm görüşler kayısının değer bulmasıdır.

Bunun içinde bekliyoruz.

Önümüzdeki günler neler getirecek.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.