

Yol arkadaşım. Hekimhan- Güzelyurt köyünden Ozan Birfani (Öğretmen Metin Özer), diğeri emekli öğretmen kayınım Burhan Soğukpınar.
Yaz sıcakları sona erip hüzünlü sonbahar geldiğini artık hissettiriyor. Eskiden sonbaharı, "güz" veya " hazan" diye anardık .Renklerin ve yaprakların rüzgarda dans ettiği bu mevsimi, başka hangi kelime daha güzel anlatabilir?

Hekimhan'dan Sivas'a giden istikamette Güvenç, Basak yön levhası
Arabanın klimasını kapattım. Pencereyi açtım. Usul usul giderken cep telefonundan " Hekimhan'a vardım hanı kavallar, Gine görülmüyor şu soyha Alvar" ı ardından, benim rahmetli eşim Suzan'a yazdığım şiir Antalya TRT' sanatçısı Enver Çatal tarfından bestelenerek notaya alınan " Ağ Gülüm" türküsünü dinledik.
"Kırıldı kanadım, Ağ gülüm soldu
Geçti otuz üç yıl, bir ömür doldu
Gurbette gözyaşım aktı sel oldu
Kara topraklara koydular seni ..."

Kolin Şirketi Hekimhan Madencilik Paletleme , cevheri zenginleştirme fabrikası tesislerinin yanından Güvenç bölgesine gidiyoruz. Epey gittikten sonra tekrar yol ayrımı. Karşı tepede Kolin şirketinin Demir madeni kırma ve eleme tesislerini gördük. Arabayı durdurup birkaç kare fotoğraf çektim.

Maden kamyonları özel yapılmış asfaltta maden taşıyorlar. Yollar geniş. Diğer köy yolları ise bakımsız. Köylülere sorduğumuzda madenin size faydası nedir?" Bu tesislerin tek faydası yollarımız asfalt. Başka hiç bir yararı yok. Bağlarımız ,bahçelerimiz tozdan dumandan etkileniyor ." dediler...

Güvenç Mahallesi ( Köyü)
Coğrafi konumu nedeniyle kendine özgü bir iklime ve bu iklimin yarattığı bitki örtüsüne sahip olan Güvenç mahallesi (köyü) Hekimhan merkezine 16 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Başta kayısı, ceviz ve meyve bahçeleri olmak üzere üzüm bağları, dağlarda meşe, alıç, dağın ağaçlarına, çalılar, endemik bitkilerden; ılgın, yemlik, çiğdem, ters lale, kenger, gevene ev sahipliği yapıyor. Köy yaklaşık 40 hane. Yazın il içinde ve il dışında gelenlerle kalabalık oluyormuş. İlkokul kapalı, öğrenciler taşımalı eğitimle Hekimhan'a gidiyormuş. "Işık köyleri" olarak anılan Türk kültürüyle bezenmiş yerleşim yerlerinden biri.

Köyde bize mihmandarlık yapan iki arkadaş bize yardımcı oldu. Köyün girişinde sağ tarafına "Sadık Baba Çok Amaçlı Kültür Evi" inşaatına başlanmış. Yolun solunda Güvenç’in güneybatı yamacındaki köy kabristanı içinde bulunmaktadır. Mezarlıktan da belli ki, Güvenç bir vakitler çok büyük bir köy imiş.

Gelişi güzel yapılmış mimari özelliği olmayan türbenin içinde Sadık Baba ve sır katibi Bektaş Baba'nın mezarı yer alıyor
Türbenin içinde bir köşede boş bir bebek beşiği vardı. Bu türbeyi çocuğu hasta olan kadınlarda ziyaret ettiğini öğrendik. Kurban adaklarını, lokmalarını burada yapmaktadırlar.
Benim önerim 'Kültür Evi ' yapılırken Sadık babanın türbesininde tadilat, ya da yeniden yapılması halinde, işin ehli bir mimar tarafından plan çizdirilmesi. Türbe yörenin kendi taşını kullanarak yapılmasıdır. Çünkü ilkim şartları onu gerektiriyor. Mermer plakalar zaman içinde soğuktan dondan çatlıyor, patlıyor. Örnek: Arapkir Ocak köyünde Hıdır Abdal türbesi gibi...
Kitabesi ve türbe hakkında tanıtıcı levha açılmalıdır. Türbede mimari ve mefruşat, mezar taşına veya duvarlara asılacak yazı ve resimler, simgeler Alevi inanç yoluna göre yapılmalıdır. Türbe içine konulan kitap ve dergiler, takvimler kendi İnançlarına uygun olmalıdır.
Sadık Baba TürbesiAlevi inancına yol erkanına göre mezar taşı, mezarı , Sünni İslam taklit edilmeden Puşidesi ( örtüsü) yapılsın. Sadık Baba'yı tanıtıcı levha asılsın. Yoldan mezarlığa türbeye kadar yürüme yolu elden geçsin.
Mezarlıkta derin bir sessizlik hakimdi. Köy buradan kuşbakışı çok güzel görünüyor. Geçen aylarda aşırı yağıştan derelerden gelen sel türbenin altından geçip maddi zarara sebebiyet vermiş.
Köyün kapalı ilkokulu
Mihmandar arkadaşlarla köyün içini gezdik. İlkokul kapanmış. Öğrenciler taşımalı eğitimle Hekimhan'a gidiyor. Okul şimdilik köylülerce kültür evi olarak kullanılmakta. Okula giderken kapı önünde oturmuş 85 yaşlarında Eseri dedenin oğlu Ali'nin torunu Selver ana ( Çelebi) ile tanıştık. Fotoğrafını çektim. Sohbet ettik. Esiri'nin diğer iki oğulunun adlarını İbrahim ve Haydar olduğunu öğrendik.
Esiri Babanın oğlu Ali'nin kızı Selver Çelebi Ana
![]()
Güvenç Köyü yeni yapılan Sadık baba Çok amaçlı Kültür evi
HEKİMHANLI SADIK BABA
Asıl adı Hüseyin olup Hekimhan’a bağlı Güvenç köyünde 1 Mart 1771 (Rum 1187)’de dünyaya gelmiştir. Babasının ad Kurada Ali’dir. Genç yaş da şohreti oldukça yayılan aşık okur yazarlığı olmayan ümmi bir kimsedir. şiirlerinde Sadık mahlasını kullanmış, halk arasında da Sadık Baba ismi ile sevilip sayılmıştır. Çocukluk ve gençlik yıllarının önemli bir bölümü Sivas’in Karaöz köyü ile Hekimhan’ın Basak (Başak) köyünde geçmiştir. İlham geldikçe söylediği şiirleri yakın arkadaşı Molla Bek-taş tarafından tutulan bir cönket yazıya geçirilmiştir. 35 Yaşından sonra kendi köyü olan Güvence dönen aşık köyünde evlenmiş ve çoluk çocuğa kavuşmuştur. Halen köyde torunları bulunmaktadır. Hayatının sonuna kadar çiftçilikle geçinmiş ve 8 mart 1837de Güvenç köyünde vefat etmiştir. Bu gün kendi köyü ve çevre köylülerce mezarı ziyaret yen olarak kabul edilmektedir. Tarikat meclislerinde kendini yetiştiren ender insanlardan olan Sadik Baba Bektaşi edebiyatında sivrilmiş yedi şairden biri sayılır. Kumralımsı, sarı saçlı, uzunca bıyıklı, sarı sakallı, orta boylu, sessiz, sakin, parlak gözlü bir kimse olup Vahdet-i Vücut prensibini benimsemiştir. Din ve tarikat ulularını sevmiş, onları şiirlerinde övmüştür. Şiirlerinin çoğu dini, tasavvufi ve öğretici türdendir.( Alıntı Hekimhan Net)
GÖNÜLE ÖĞÜT
Gönül selamını kamile söyle
Alıcı olmayınca açma dükkanı.
Ariflik manasın sor sual eyle
Müşterisiz yerde olma lisanı
Cahil ikrar eder ahtinde durmaz
Burda ağlamayan 0 demde gülmez
Yalan ile iman bir yerde olmaz
Neden maruf yalancının imanı
Cümle alem gezer arar Hak deyi
Arif ifşa eder kula bak deyi
Nehi münkir inkar eder, yok deyi
Men ademde gördüm Hakk'ın ihsani
Yerde değil, gökte değil ya kande
Acep Hak mihman mi ola bu tende?
Velakat kerremna bani ademde
Kimse bilmez kimde mihman cananı.
Almayana değil sözü'm alana
Gerçekler yuf dedi kalbi yalana
Canım kurban olsun halden bilene
SADIK'a bildirdi küllü noksanı.
YorumlarYorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.![]()
![]()