Emektar İnönü Stadı, günün şartlarını karşılayamıyordu. Zemini yenilenmelii, türbünler değişmeliydi. Kısacası Malatya’ya yeni stad gerekiyordu. Elbette buna kimse hayır diyemezdi. Televizyonda diğer illerdeki stadları, zeminleri, taraftarların konforunu gördükçe neden Malatya’nın da böyle bir stadı olsun demeyen kalmamıştı.
İşte o ihtiyaçdan yapılacak yeni stadın, zemini, otoparkı, ulaşımı mutlaka düşünülmeliydi.
Şimdi yeni bir stadımız var amma, nereden baksak fiyasko.
Zemin ilk günden itibaren nedense olmadı. Önümüzdeki kış yine tüm ülkede konuşulacağını sanıyorum. Bizi stadın zemini nedeniyle atıp, keseceklerdir. Peki hiç dünyada 70-80 basamakla stad gişelerine giriş olur mu? Peki çıkıştaki durma ne demeli. Binlerce insan aynı merdivenlerden otobüs duraklarına çıkacak.
Gerçekten bir çok açıdan getirisi ve götürüsü düşünülmeden, hesap edilmeden, biz buraya bir stad yapalım denilmiş.
Bir kere stadın yeri bu şekilde olmaz. Karayolunu baz alırsak stad 7-8 metre aşağıda olmaz. Neden olmaz çünkü evinde ikinci kata merdivenlerden çıkamayıp asansör yaptıranları duymuşuzdur. Bu insanlarda maça gelecektir. Arabası yoksa yandı. Metrobüsle geldiğini Kabul edelim, 70-80 basamaklı merdivenden nasıl inecek, maç sonrası burayı nasıl çıkacak.
Yani bu stada her isteyen gelemez. Dünyanın neresinde böyle bir durum olabilir ki?
NASIL BOŞALACAK
Stadın hemen girişindeki durum, çıkışta tam bir felakete dönüşüyor.
Stadımız 27 bin 44 kişilik. 27 bin kişinin türbünleri doldurduğunu kabul edelim. Bu insanlar nasıl boşalacak. Evet Stadın kapısından çıkacaklar ama daha sonra neler yaşayacaklar.
Malatya’nın elindeki şartlara baktığımızda:
Şehir Merkezi’ne dönmek için 7 bin otomobil gerekiyor.
Yine şehir merkezine dönmek için 90 metrobüsünüz olmalı.
Zira stadda 7 bin otomobil için park yeri yok. Büyükşehir’in de 90 adet metrobüsü bulunmuyor.
Sadece dolum ve boşalım konusuna bakıldığında bu yapının sınıfta kaldığı gün gibi ortada.
Kimse ilgi görmüyor artık demesin sakın.
Örneğin ben. Beni bilen bilir. Bu mesleğe dahi futbol tutkum nedeniyle girdim. Hatta basın türbününde yerim olmasına rağmen gitmiyorum. Ne Malatyaspor sevdam bitti. Ne de spor aşkım.
Uzaklık, merdivenlerle inme ve çıkmayı boş verin. İnsanları hiç gördünüz mü? 3-4 bin kişi geldimi dahi o çevre yolu ne durumda hiç işittiniz mi. Afanlıların uçağa asılmalarını biz metrobüste görüyoruz. Metrobüsün cantı yere yapışıyor. Araç 1 saatten önce merkeze gelemiyor.
İşte bu rezalet nedeniyle insanlar maça gelmiyorlar. Sakın kimse başka şeye yormasın. Şehir merkezinde bir ayı oynatılsa daha çok izleyici buluruz.
FUTBOLCU ZEVK ALMAZ
Yeni stadımızı birde Yeni Malatyaspor açısından incelersek yine sınıfta kalıyoruz. Futbol bir temaşa oyunudur. Sporcusu ne kadar önemli ise seyircisi de o denli önemlidir.
Her futbolcu seyirciden destek bekler. Oynadığı takımın sahiplenmesine bakar. Türbünlerdeki doluluk, tezahürat çeşitliliği onlar için önemlidir.
Ancak Stadın saymakla bitmeyen olumsuzlukları nedeniyle taraftarın ilgi göstermediği yerde, beklentilerde gerçekleşmez ve sonuçta futbolcular, yöneticiler yaptıkları işten zevk alamaz olacaklardır.
Böyle olunca takımı hiçte iyi günler beklemeyecektir.
Komşu Elazığ, bizdeki örnekten hareket ederek, yeni stadlarını eski stadlarının yerine yaptılar. Üstelik kentte hiç bir parkları, bahçeleri olmadığı halde.
Biz ise İstanbul Olimpiyat Stadı’nı örnek aldık.
Şimdi Olimpiyat’ta bir maç oynansın diye milyarlarca lira harcıyoruz.
Olimpiyat stadına harcanan miktarının KDV si kadarı Yeni Malatya Stadı’na harcanmıştır.
Yine Galatasaray’ın yeni Stadına da aynı Malatya Stadındaki olumsuz sebeplerden dolayı taraftarı ilgi göstermemişti.
Galatasaray yönetimi, Büyükşehir Belediyesi’nden çıkmadılar, alttan girdiler, üstten çıktılar, kapıdan kovalandılar, bacadan girdiler. Sonunda metroyu stada getirdiler işi çözdüler.
Biraz araştırırsanız örnekleri çoğaltabiliriz.
İnşallah yapılanlar hep hesapla, kitapla yapılır da böyle sorunlar çıkmaz.