ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Yerel Basın şehirlerin vazgeçilmez iletişim aracıdır.

Gazeteler yayınlandıkları dönemlerin geleceğe ışık tutan belgeleridir.

Televizyonlar yayınladıkları şehirlerin yaşayan canlı görüntüleridir.

Radyolar yayınladıkları yerlerin sesidir.

İnternet medyası doğru yapıldığında en yaygın iletişim aracıdır.

Ama tüm bunların ana merkezi yerel gazetelerdir.

Gazetecilik orada başlar, orada haberler yazılır, habercilik orada devam eder. Eleştiri ve öneri yerleridir gazeteler. Tarihe ışık tutan belgelerdir. 1924 Yılından başlayarak günümüze kadar yayınlanan gazeteler Malatya Basın tarihini oluşturmuştur.

Malatya’da 100 Yıllık basın tarihini araştıran Gazeteci dostumuz Nezir Kızılkaya, yayınlanan gazeteleri tek tek toplayarak dijital ortama aktarırken gazetelerin birer belge olduğunu ifade etmiştir.

O nedenle yerel Gazetelerin Malatya’da ayrı bir yeri ve önemi vardır.

Gazeteleri Basın İlan Kurumu resmi ilanlarla destekler, yayın akışına getirdiği kurallarla yön verir, istihdam yaratır, habercilik yaptırır, yardımcı olur.

Malatya’da Yenimalatya, Malatya Söz, Malatya Sonsöz, Malatya Nethaber ve Malatya Busabah Gazeteleri günlük olarak yayınlanır. Resmi ilan alan gazetelerde çalışan sayısı en az 8 kişidir. Dağıtıcılar ve Yazar kadrosunu da eklerseniz 10 kişiden aşağı çalışan gazete yok gibidir.

İstihdam yaratan ve birer okul gibi hizmet veren Gazetelere verilen resmi ilanlar ara da bir bürokratların hedefi olmuştur. Neden gazetelere resmi ilan verildiğini bazı bürokratlar yüksek sesle konuştukları gibi resmi ilana son verilmesini isteyenler de vardır.  Bunu isteyenler her ne kadar Devletin Basın kurumlarında çalışsalar da, uzaktan yakından gazetecilikle ilgileri yoktur. Hayatında bir gazetede çalışmamış, Televizyonda veya bir başka yayın organında görev almamış, ancak günümüzde yazar çizer olarak geçinen ve Danışman adıyla da istihdam edilen bu kişiler buldukları her fırsatta gazetelerin aldığı resmi ilanlara göz dikmişlerdir.

Resmi kurumlar ihalelerini Basın İlan Kurumu aracılığıyla gazetelerde yayınlamak zorundadır. Böylece ihalenin yapılışı duyurulduğunda, ihaleler internette de yayınlanması nedeniyle daha çok fazla katılım olmakta ve ihalenin istenilen kişilere verilmesi zorlaşmaktadır. İhalelerin adrese teslim yapılması içinde Basın İlan Kurumu devreden çıkarılmak istenmektedir, resmi ilan olmayınca ihale duyurusu da olmayacaktır.

Resmi İlanlar son yıllarda ilanların birleştirilmesi, işlerin bölünerek ilan sınırları dışına çıkarılması, doğrudan alım ve acil alım yöntemlerine sıklıkla başvurulması, kooperatif ve dernek ilanları ile özel eğitim kurumu ilanlarının yayın zorunluluğunun kaldırılması gibi nedenlerle ciddi oranda azaltılmıştır.

Kaldı ki resmi ilanların bedeli de ihaleyi alan kişilerce ödenmektedir. Devlete bir yükü de yoktur. Aksine Gazetelere verilen resmi ilan ücretlerin tamamına yakını, Katma Değer Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, BİK komisyonu, Sosyal Güvenlik Kurumu pirimi vb. yollarla kamuya geri dönmektedir.

 

 

Türkiye genelinde yaklaşık bin yerel gazete yayınlanmaktadır. Yaklaşık 10 bin kişi istihdam edilmektedir.

1 Ekim’de Meclis Plan Bütçe Komisyonu’na sunulan ve kabul edilen Vergi Usul Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülmeye başlandığı şu günlerde bu yasa getirildiği şekliyle çıktığında, Maliye Bakanlığı’nca verilen bazı resmi ilanların artık gazetelere verilmemesi anlamına gelmektedir. Benzer sonuçlara yol açacak bir çalışmanın Adalet Bakanlığı’nca hazırlıklarının yürütüldüğü bu tasarıyla da Mahkeme ve İcra ilanlarının Basın İlan Kurumuna verilmesi önlenmiş olacaktır.

Bu nedenle Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunun uyarısıyla Malatya’daki basın kurumlarımızla görüşerek, ilimizde yayınlanan 5 Gazete Sahip ve çalışanlarını bilgilendirdikten sonra ortak metinle yayınlama kararı aldık.

Malatya’da yayınlanan Gazeteler olarak bir araya geldik ve ortak tepki gösteriyoruz.

Yerel Basını susturmayı, kapatmayı amaçlayan bu yasa tasarılarına asla yol verilmemelidir.

Yasal düzenlemeler yapılırken Meslek kuruluşlarının görüşleri alınmalıdır. Bir torba yasa içerisine ekleyerek oradan da Bakanlıkların değiştirilmesi istenen bir maddenin içine adeta sokuşturularak yapılacak yasal düzenlemeler binlerce insanın işsiz kalmasına ve yüzlerce gazetenin kapanması anlamına gelir.

O nedenle Malatya Milletvekillerimize tek tek yazıyla başvurduk, konuyu ilettik. İlgileneceklerini söylediler, inşallah gazetelerin kapanmasına yol açacak bu yasal düzenlemelere yol vermezler.

Israrla takip etmeye devam edeceğiz.

Gazeteleri Susturarak, kapatarak bir yere varılamaz.

Gazeteler bir şehrin hafızasıdır, olanları olduğu gibi yazar, tarihe not düşer.

Gelin size bile yararı olmayan bu tür girişimlerden vaz geçerek yerel basının sorunlarını çözünüz, yardımcı olunuz.

Tarih sizi yaptığınız desteklerle yazsın, basını susturan, kapattıran olarak tarihe not düşmesin.

Karar sizin beyler…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.