ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

                                                         Malatya  Gar

 

KÜÇÜK İSTASYONLAR

 

Çelik tekerleklerin  tıkırtıları

kulaklarımda yankılanıyor

Issız yerlerden trenler, katarlar geçer

Vagonlar tıslayarak buhar çıkararak İstasyona girerdi.

Herkes onu beklerdi

 

Demiryollarında

rayların üzerinde trenler

yıldızlar gibi akar.

Nice trenler uğrardı

Nice yolcular konaklardı

Küçük  istasyonlarda 

 

Ayrılığı ve kavuşmaları çalar makinist 

İnsana bazen hüzün bazen de sevinç verir

 gece gündüz gelip geçen trenler.

Küçük istasyonlar şimdi kederli üzgün.

hasret tüten  anılar gibidir.

 

 Namı şanı kaybolmuş 

kütükten düşmüş istasyonlarda

Ayakta ölmüş ağaçlar.

yok artık cıvıl cıvıl çocuklar 

İstasyonların şefi güvercinler,

sanki ağlar gibiler

 

Yaşarken öldürdüğümüz 

metruk istasyonların  

sarıya çalan binaları öksüz 

Şimdi ne bir tren, ne de düdük...

Beklemez kimse artık hiç gelmeyecek trenleri.

 

                                                                1 Aralık 2021, Malatya

 

                             Malatya Yazıhan-Sarsap İstasyonu

 

KAPATILAN, YIKILAN  KÜÇÜK İSTASYONLAR

 

Genç Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu M. Kemal Atatürk ve  ilk hükümetleri, ulaşım politikaları konusunda tercihlerini demiryollarından yana kullanmışlardır. Bir taraftan ekonomik kalkınmayı hızlandırmak, diğer taraftan ülkenin siyasi birliğini pekiştirmek ve savunmasını kolaylaştırmak amacıyla, aktif ve tutarlı bir demiryolu politikası belirlemek, temel hedef olmuştur. Bu politikanın iki ana prensibi, ülkenin uzak şehirlerinin yeni hatlarla merkeze bağlanması ve mevcut imtiyazlı yolların devletleştirilmesi olmuştur. Böylece Cumhuriyet'ten önce Osmanlı döneminde 3714 km. 1923-1950 yılları arasında 3780 km. ve 1950 yılından sonra da 1169 km. olmak üzere 8663 km. demiryolu yapılmıştır.

 

  Akçadağ İstasyonu ( Karapınar Köyü)

 

1950'li yıllarda devletin demiryolu için yapılan masrafları devlet bütçesine yük olarak görmeye başlamasıyla bir duraksama dönemine giriyor. O zamandan günümüze ise ancak bin kilometre daha eklenebiliyor. Onuncu yıl marşında söylenen “demir ağlarla ördük ana yurdu dört baştan” sözleri ise sadece bir marşın nakaratı olarak akıllarda kalıyor. 

 

"Karayoluna neden daha çok önem veriliyor?

 

   Neden demiryolları tercih edilmiyor sorusunu,  düşünürsek cevabı şu olabilir: bizim 2. dünya savaşı sonrası bütün sistemimiz Amerikan yardımlarına göre tasarım ediliyor, yatırımların çok büyük bir kısmı kara yolu inşaatına gidiyor. Aradan geçen 70 senede de çok fazla değişiklik olmadı, şu an hala 

Avrupa ülkeleri . Amerika gelişmiş ülkeler Demiryollarını tercih ederken. 

en büyük altyapı yatırımlarımız kara yolu yatırımı. 

  

   Malatya Gar

 

     1 km kara yolu yapılana kadar bilmem kaç km. demiryolu yapılabilir belki. Veya son teknoloji uygun şekilde getirildiğinde ve kullanıldığında Türkiye'nin doğusuyla batısı 6 saate inebilir. Yol üzerinde bir sürü istasyon olacağından, üzerinden geçilecek köyler, kasabalar, küçük şehirler kalkınabilir, bu bölgelere yapılan yatırım artırılabilir. Köylerden kente göçler engellenir.

     Doğuyla batı arasındaki fark da ortadan kalkabilir, doğu güçlenebilir; ama asfaltın, ziftin, yol yapımıyla ilgili petrole dair daha bilmediğimiz bir ton şeyin alımının, benzin tüketiminin azalacak olması, büyük petrol şirketlerinin , otomobil ( tır, otobüs) üreticilerinin  hiçbirinin işine gelmez. Ulaştırma bakanlığı köy istasyonlarındaki personeli çekince istasyonlar birer harabe haine geldi. Trenler hız kesmeden yoluna devam edecekmiş. 

Doğanşehir Su Çatı İstasyonu

 

Hâlbuki İstasyonlar yıllarca etraflarındaki onlarca köye ulaşım köprüsü olmuştu. O istasyonları çevresinde yeni yerleşimler oluşuyordu. 

 

Yani, TCDD bir kamu kurumu olarak kamusal işletmecilik görevini bir kenara bırakarak karlılığı temel alan işletmeciliği esas almaktadır. Bu uygulama ise kamusal bir ulaşım aracı olan trenden yararlanmak isteyen yöre halkının "ulaşım hakkını" engellenmektedir. Köyden kente göçü tetikleyecektir

 

                                      Akçadağ İstasyonu  Bilet gişesi

 

    Türkiye’deki demiryolu hatları üzerinde çok sayıda istasyon binası inşa edilmiştir. Gar binası, bu taşra kasabasının belki de en gösterişli ve sağlam yapısıdır.

Ancak bu yapıların bir kısmı demiryolu teknolojisindeki gelişmeler, taşımaların özelleşmesi, yönetim tercihleri, kullanıcı ihtiyaçlarının farklılaşması, demiryolu hat güzergâhlarının değişmesi gibi çeşitli nedenlerle yüzlerce istasyon terk edilmiş harabe halde, özgünlüğünü yitirmiş veya yıkılarak yok olmuş, önemli bir kısmı da yok olmaya yüz tutmuştur.

 

    Yıllardır kullanım dışı olan Tren İstasyonları günümüzde kullanımının olmaması ve buna bağlı olarak da bakımsız kalmaları nedeniyle yapılar günden güne tahrip olmaktadır. Ara İstasyonlar alanı ve içinde bulunan yapılar , ilçenin, köyün   kimliğine ve alanın tarihi dokusuna uygun olarak yeniden tamir edilmeli ve kent yaşamına aktif olarak katılmalıdır.

 

Fotoğraf Galerisi:

 Malatya Gar Binası

Malatya’da İstasyon müze

Malatya/ Battalgazi Menfez

                                            Akçadağ İstasyonu 

                                        Akçadağ  İstasyonu 

                                                   Malatya-Doğanşehir İstasyonu 

                                                    Yazıhan- Sarsap İstasyonu 

                                                    Hekimhan- Hasançelebi İstasyon yok artık

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.