ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, 81 İl’in Gazeteciler Cemiyetleri ile görüştükten sonra, medya sektörünün içinde bulunduğu darboğaza dikkat çekmek amacıyla, krizden çıkış için alınması gereken önlemleri açıkladı.  

Yaşanan krizlerin yüzlerce yerel medya kuruluşunun kapanmasına, binlerce medya çalışanının işsiz kalmasına yol açabilecek büyüklükte olduğuna dikkat çeken Kolaylı, gazete okuma oranlarının düştüğü, gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp, mürekkep başta olmak üzere tüm malzeme fiyatlarının döviz cinsinden fiyatlarının arttığı, SGK ve vergi giderlerinin dayanılmaz hal aldığı vurgulayarak alınması gerek önlemleri şöyle sıraladı:

1) Basın İlan Kurumu resmi ilanları yerel gazeteler için yaşamsal önem taşıyor. Ancak, Hükümet kanadının 12 temsilcisi atanmadığından, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu yaklaşık bir yıldır toplanamıyor. Genel Kurul en kısa sürede toplanmalıdır. Genel kurulun toplanamaması halinde de, hak kaybı yaşanmaması için yeni fiyat tarifesini BİK yönetim kurulu belirlemeli ve Cumhurbaşkanlığına sunmalıdır. 

Artış kararı verilirken, dolar artışı ve enflasyon oranı dikkate alınarak fiyat yükseltilmeli, yeni fiyatlar yılbaşı itibariyle uygulanmalıdır. Bu konuda önerimiz, resmi ilan fiyat tarifesi sütun santim fiyatının satış sayısı 50 binin altındaki gazeteler için en az 30 TL olması, satışı 50 binin üzerinde olan gazeteler için de bunun paralelinde fiyat belirlenmelidir.

2) Acil önlemler kapsamında başta gazete kâğıdı olmak üzere sektörde kullanılan tüm sarf malzemelerinde KDV sıfırlanmalı, uzun vadede Türkiye kâğıtta dışa bağımlılıktan kurtulmalı ve SEKA gibi kâğıt fabrikaları yeniden kurulmalı.

3) Medya sektöründe faaliyet gösteren gazete, televizyon, radyo ve kurumsal internet haber siteleri için kamu bankalarınca “kredi” sağlanmalı. Medya kuruluşlarına banka sicil durumuna bakılmaksızın faizsiz kredi verilmelidir. Ayrıca KOSGEB, İŞKUR veya Hazine tarafından zor durumdaki medya kuruluşlarına hibe verilmelidir.

4) Medya kuruluşlarının birikmiş SGK ile diğer vergilerinde indirim yapılmalı, indirim sonrası hesaplanacak borç taksitlendirilmeli. 

5) Gazete, televizyon, radyo ve kurumsal internet haber sitelerinde görev yapan basın çalışanlarına ve diğer basın kartı sahibi gazetecilere faizsiz kredi verilmeli.

6) Yargı Paketi kapsamında TBMM’de yapılan değişiklik geri alınmalı, icra ve iflas ilanlarının eskiden olduğu gibi tam kapsamlı yayınlanması ve icra müdürlerinin keyfiyetine bırakılmaması için Adalet Bakanlığınca genelge yayınlanmalı ve ardından yasal düzenleme yapılmalı. 

7) Televizyon kuruluşlarından alınan uydu bedellerinde indirim yapılarak TL’ye çevrilmeli, taksitlendirilmeli, RTÜK payları düşürülerek, bir süre alınmamalı. Zorunlu yayınlanan kamu spotları ücretlendirilmeli.

8) Yerel basın kuruluşları, belediyeler ve kamu kurumları tarafından ilan ve reklamlarla desteklenmeli; THY, Vakıfbank, Ziraat bankası ve kamu ilanları yerel medyaya yönlendirilmeli, ayrıca bakanlıklar ücretli Kamu Spotu ve zorunlu yayın desteği vermeli. Bu kapsamda, yerel yönetimlerin meclis tutanaklarının tüm il ve ilçelerde yerel gazetelerde yayınlanması sağlanmalı.

9) Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde yer alan tasarruf tedbirleri kapsamında kamu kurumlarına getirilen yerel basına abone olunmama uygulamasına son verilmeli, reklam ve ilan verme kısıtlaması kaldırılmalıdır.

TGK’nın bu önerilerin yanı sıra, Malatya’da yerel yöneticilerinde alması gereken tedbirler de var.

-Malatya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzer diğer 12 Belediyemiz, ihaleleri Kamu İhale Kapsamı dışında tutmak ve resmi ilan vermemek için yaptıkları özel çabadan vazgeçmelidir.

-Resmi İlanların doğrudan ve diğer yöntemlerle kapsam dışı tutulmasına son verilmelidir.

-İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisinde alınan kararla, bundan böyle Meclis Toplantısında alınan kararların resmi ilan olarak yayınlanmasına karar vererek yerel basına önemli bir destek kararı almıştır. Malatya’da bulunan tüm Belediye Meclis kararlarının da resmi ilan olarak Basın İlan Kurumu üzerinden gazetelerde yayınlanmasına başlanması için Belediye Meclis kararları alınmalıdır.

-Yerel basında çalışanlara yönelik yardım ve destek konusunda gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

Evet, Malatya’da tüm medya kuruluşları zor günler yaşıyor.

40 Yılı aşkın bir süredir yerel basında çalışan bir gazeteci olarak bu kadar zorlu bir dönem yaşamadığımızı belirtmek isterim.

İşinden olanlar…

Mezun olmasına rağmen iş bulamayanlar.

İş bulduğunda da verilen ücreti duyunca kahrolanlar..

Gazeteciler sorun yaşıyor, yaşayacak da.

Ama Sorumlulukları onları asla boyun eğmek zorunda bırakmayacaktır.

Gazeteye ilan vermemek için devasa ihaleleri limit açısından parçalayarak Kamu İhale Kurumu kapsamı dışına çıkarmayı meziyetmiş gibi değerlendirip, bunu kural haline getirenleri asla unutmayacağız.

Malatya Resmi İlan potansiyeli bakımından Elazığ ve Adıyaman’ın gerisine düşürülüp Tunceli ile kıyaslanmaya başlamış ise bunun sorumlusu ihale yapmamakta direnen yöneticilerimizdir.

Kaldı ki resmi ilan ücretini ise ihaleyi alan kişi ödemektedir. Resmi kurumların ve Devletin cebinden de bir kuruş çıkmadığı gibi, Devlete KDV ve vergi olarak bir de gelir getirmektedir.

O nedenle Sayın Yöneticilerimiz yerel basına sırtınızı dönmeyin.

Bir pandemi süreci geçirdik desteğinizi görmedik.

Döviz almış başını gidiyor, kur farkı tavan yapmış sizler ilanları hala parçalamakla meşgulsünüz.

İstanbul Büyükşehir Belediyesine bakınız, Ankara ve Gaziantep’den örnek alınız Malatya basını içinde gerekli adımları atınız.

Yerel Basına sırtınızı dönmekten vazgeçin.

Evet sorunlarımız var, ama Sorumluluklarımızı asla da unutmayız.

Sanal algı oluşturmalarınıza, duyarsızlıklarınıza, gereksiz inatlarınıza rağmen Malatya Basını ayakta kalmaya devam edecektir.

Bu zor günleri de birlikte aşacağız…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.