ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Gazeteciler Cemiyeti olarak ziyaretlerde bulunuyoruz.
MASKİ Genel Müdürlüğüne atanan Mehmet Mert’e de hayırlı olsun ziyaretine gittik.
Ziyaret sırasında da gazetecilik tarafımız ağır basıyor ve bilmediklerimizi sormaya başlıyoruz:
-Sayın Müdürüm içme suyuna zam var mı yok mu?
-Hayır suya zam yapmayacağız rahat olun… Büyükşehir Belediye Başkanımızda yakından ilgileniyor zam olmayacak.
-Şehir merkezinde içme suyu 1.4 liradan başlıyor, Kırsal da 60 kuruş?
-Evet Büyükşehir Yasasından kaynaklanan böyle bir durum ne yazık ki var. Kırsalda 770 sondaj kuyusundan ayda 4 milyon lira da elektrik faturası ödeyerek kırsala su veriyoruz. Tonu 60 kuruş. Bostan ve bahçe sulaması da cabası. Bahçeyi suladım diyor parasını ödüyorum diye de savunma yapıyor. 1.5 Liraya mal ettiğimiz suyu kırsala 60-70 kuruşa veriyoruz.
-Yani Kırsal da yaşayanların su parasını da Malatya’da merkezde oturanlar mı ödüyor?
-Öyle değerlendirebiliriz. Ama bu Büyükşehir yasasından kaynaklanıyor. Geçenlerde Başkanımız aradı kırsalda yaşayan bir vatandaşın suyunu neden kestiğimi sordu. Kimsenin suyunu kesmiyoruz dedim. Baktık bu vatandaşımız yüzlerce ağacı şebeke suyu ile yetiştirmiş, biz şebekeyi yenilediğimiz içinde eski su borusundan aldığı su kesilmiş, benim suyumu kestiler diye sitem ediyor. İçme suyu ile bostan ve bahçe sulanmaz, bunu önlememiz lazım ve bu konuda gerekeni yapıyoruz. Eski depolardan dağılan boruları da takibe aldık, su kaçaklarını önlemek için çalışıyoruz. Kırsalın su parasını da şehir merkezindekiler ödüyor diyebiliriz. Cazibesiyle akan suyumuzu vatandaşa içme suyu olarak ulaştırıyoruz.
-MASKİ il genelinde yatırımlar yapıyor, ekonomik sıkıntılar etkiledi mi?
-MASKİ’nin 600 milyonluk bir bütçesi var ve yatırımlar yapıyoruz. Bize iş yapan müteahhitler gelip parasını verdikleri boruları ve malzemeleri alamadıklarını ve zarara uğradıklarını söylüyorlar. Bazı işlerin aksadığını da görüyoruz. Bütçemizi yatırımları gerçekleştirmek için çalışıyoruz.
-Batı Kollektörü Hattı hangi aşamada?
Yaklaşık maliyeti 37 milyon TL olan 36 bin 547 metrelik Batı Kolektörü Hattı çalışmaları devam ediyor., Yeşilyurt İlçesi Gündüzebey Mahallesi Kapuluk bölgesinden başlayıp, Mollakasım, Hamidiye, Hıroğlu, Tepeköy, Topraktepe ve Dilek Mahallesindeki hatta bağlantı yapılarak Battalgazi’deki Atıksu Arıtma Tesisine deşarjı sağlanacak olan projede şuana kadar 15 bin metrelik kısım tamamlandı. Kayalık bir bölgede çalışmalar sürüyor bahar aylarında tamamlanmasını bekliyoruz.
-MASKİ’de hantal bir yapı var siz ise yerinde durmayan ve sahada olan bir yöneticisiniz, personel size ayak uydurabiliyor mu?
-Ben adamların peşinden koşmam, işin peşinden giderim. Projeye masa başında bakıyorum ama sahada çok farklı. O nedenle projeye sahada bakıyoruz, sürekli sahada olacağız. MASKİ’de bugünkü iş yarına kalmayacak. Gelen her iş o gün bitecek, gelen her başvuru anında değerlendirilecek. Öyle bugün bırakayım yarın yapayım anlayışı yok. O nedenle herkes işine sarılacak ve görevini yapacak. 
-Arızalara nasıl cevap veriliyor?
-Gelen arıza hemen yapılacak, anında bölgeye gidilecek ve hemen müdahale edilecek. Bunun sistemini kurduk, araç takip sisteminden başlayarak görüntülü takiplerimiz de var. Gelen arıza o gün bitmeden işten ayrılmak yok.
-Sayaç okumaları geç yapılırdı ya da konutlara gitmeden faturalar tahmini yazıldığına dair şikayetler de oluyordu?
-Evet ne yazık ki böyle durumlarla karşılaştık. Malatya’da her sayacın aylık okunması talimatını verdim. Öyle kahveye gidip oyuna düşüp, sonra da sayaçları okumuş gibi bir ay öncesinin faturasını esas alarak, aboneye gitmeden sayaç okuyanlara müdahale ettim. Her ay sayaçlar bir defa mutlaka okunacak. Öyle 45 gün okumalara müsaade etmiyoruz. Sayaç okuyanlar her abonenin kapısına giderek sayacı okuyacak. Bunun içinde bir sistem kurduk, sistem üzerinden bizzat takip ediyoruz.

 
MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert’in Malatya’da gitmediği yer yoktur.

Asfalt ve yol yapımına öncülük ederken alt yapıyı da öğrenmiş. Nerede ne var biliyor.
MASKİ’den emekli olan 3 eski personeli göreve çağırmış, genç personeli emirlerine vermiş, nerede hangi boru var onu tespit ettiriyor. Eski depolardaki sıkıntıları bu personel ile çözüyor, yeni personeli yetiştiriyor. 3 Emekli personele maaş teklif etmiş, üçü de kabul etmemiş, gönüllü olarak sabah gelip MASKİ için yol gösteriyorlarmış.
Sabah arabaya tek başına gidip Yukarı Örüşkü’nün yol ve içme suyu sorununu yerinde gören Mehmet Mert, masaya oturduğun da bizleri de bilgi birikimi ile etkiliyor. 
Yol, su ve kanalizasyon için saha da koşturuyor, masa başında ise takip ediyor.
Mert, MASKİ koltuğuna pek oturmasa da bu makam ona çok yakışmış.
Büyükşehir Belediyesi de aradığı bürokratı bulmuş.
MASKİ’de bir değişim rüzgarı esiyor. 
Başarılar dileyerek ayrıldık.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.