Geçmişin İzinde DAMASCUS Sergisi
/Demirci Yusuf Bayyiğit
“Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Malatya - Yeşilyurt ilçesi Çavuşoğlu mahallesinde bulunan Ermeni olmayan yerli halkın Taş Kilise / Taşhoran Kilisesi dediği.
Aslında kilisenin esas adı, Surp Yerrortutyun / Üç Horan Ermeni Kilisesidir. ... Rum bir mimar tarafından yapıldığı kaydedilen kilisenin eldeki bilgilere göre 1878’de başlayan inşaatı 1893’te tamamlanmıştır.
Kayıtlarda en son 1915 yılında kullanıldığı belirtilen Üç Horan Kilisesi yıllardır harap haldeyken Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan döneminde ve devletin tasarrufuyla Büyükşehir Belediyesince aslına uygun bir şekilde restore ederek, onarılmış ve günümüzdeki takdire şayan haline gelmiştir.
28 Ağustos 2021yılında Ermeni toplumuna ait kilisenin açılışı Malatya Valisi Aydın Baruş , Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Malatya halkının, Malatyalı Ermeni vatandaşların katılımları ile açılış yapıldı.
Ermeni vatandaşların katılımları Patrik Sahag Maşalyan yönetiminde kilise kutsandı ve atıl durumdaki kilisede yaklaşık 100 yıl sonra ilk ayin gerçekleştirildi. Ermeni toplumunca ayin yapılması talep edildiğinde izin verilmesi kaydıyla Büyükşehir Belediyesi eğitim ve kültür hizmetlerinde kullanılmak üzere Taşhoran Kültür ve sanat merkezi olarak tahsis edildi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat etkinlikleri Şube Müdürü Ressam Fikret Vurucu tarafından organize edilen Demirci Yusuf Bayyiğit'in
" Geçmişin izinde Damascus Sergisi 10 Aralık Cuma günü saat 11:00'da Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya Kültür ve Turizim İl Müdürü Çetin Şişman, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cemal Nogay , Gnl. Sekreter yardımcıları , daire başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
10-14 Aralık tarihleri arasında sanatseverlerle buluşmaya devam edecek olan serginin açılışını Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan yaptı. Damascus diğer adıyla Şam çeliği tarih boyunca üzerine hikayeler yazılan ve efsaneleri konu olmuş. Ustaların elinde en keskin sağlam savaş aletleri yapılmıştır.
Doğada ruhu bulunmayan faydalı ve güzel olmayan hiçbir şey yoktur. Yeter ki insan onu görüp değerlendirsin. İşte bize güzel bir örnek cansız Şam çeliği onun dilinden anlayan sanatkar Yusuf Ustanın elinde nasıl da dile gelmiş. Yani çelik ve insan . İki gönüldeş el ele vermişler ustanın alın teri emeği, yüreği çeliğe su vermişler cevherlerine cevherler katmışlar.
Demirci Yusuf usta alın teri, el emeği ve yüreğiyle zanaat olarak yaptığı Damascus çeliğine, ustalığını ve sanatsal inceliğini katarak, savaş aletlerinin yanı sıra tasarımı kendine ait çeşitli formlar ve figürleri sanata dönüşmüş haliyle sergiledi.
Demirci Yusuf Bayyiğit sergiye katılanlara eserleri hakkında bilgi verdi. Usta eserlerini tanıtırken " Her damascus eserinin üzerindeki desenler insan parmağının izi gibi birbirine benzemiyor. " dedi. Gerçekten de öyle objelerin üstündeki desenler ebru sanatı gibiydi.
Yusuf Ustanın Malatya'da kendi atölyesinde Damascus / Şam çeliği ile yaptığı savaş aletleri , objeler hayranlık uyandırıcı. Yaratıcı ve etkileyici bir sanat. Türkiye'de ilk, belki de dünyada da ilk olan Damascus eserleri sergisi Malatya'da yapılmıştır.
Malatyalı genç yönetmen Oğuzhan Demirtaş’ın imzasını taşıyan
Demirci Yusuf "Son Halka"belgeseli
https://youtu.be/yPh4Hp5xzuM
9. MALATYA Uluslararası Filim Festivali 15- 19 Kasım 2019 da gösterimi yapılmıştı.
Belgeselde Yüzlerce yıllık Kadim Süryani kültüründen beslenen Yusuf Usta ata mesleği olan sıcak demirciliği farklı bir yöne çekiyor. Hem ait olduğu etnik grup olan Süryaniliğin hem de sıcak demirciliğin Malatya’daki son temsilcilerinden biri olan Yusuf Usta, Şam çeliğiyle ürettiği eserler sayesinde sanat ile zanaat arasında güçlü bir bağlantı kuruyor." demiştir...
Övgüye gerçek anlamda değer. Daha nice eserler üretmesi dileğiyle başarılarının devamını dileriz Yusuf Usta...
Sergiyi gezenler anı defterine çok güzel şeyler yazıyorlardı...
Fotoğraf Galerisi: