ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Bugünkü konuğumuz Malatya’daki, sosyal, toplumsal, sportif,  çalışmaların içinde etkin şekilde yer almış olan bir hemşerimizdir. Köşemde bugüne dek konuk ettiğim kişilerin ilgi alanlarını, çalışmalarını, etkinliklerini ilimize katkılarını gözlemlerime dayanarak, yakınlarıyla görüşerek derleyerek yazıyorum. Bugünkü konuğumun öne çıkan yönlerinin ipuçlarını vererek kendisini anlatmaya başlayayım. Konuğum çok yönlü bir kişi olup, her daim iyi çalışmalar, güzel etkinlikler içinde bulunmuş olan ve güzel dostluklar kuran kişidir.  Malatya’nın sosyal hayatının içinde yaptığı güzel çalışmalarıyla hatırlanan Erdal Karabağ, köşemdeki konuğum oldu bugün.   

Erdal Karabağ’ın spor yönüne bakıldığında iyi bir futbolcu olduğu görülür. Centilmen,  takım arkadaşlarına güven veren, aidiyet bağı, arkadaşlık bağı güçlü olan bir futbolcudur. Oynadığı takım arkadaşları tarafından sevilen, takımının başarısı için üzerine düşenleri yerine getiren bir futbolcudur. Yalnızca oynadığı takımların taraftarlarınca değil, maçlarını izleyen herkes tarafından sevilen, takdir edilen bir futbolcudur. Futbolculuğunun dışında da spora hizmetleri oldu. 1983 – 84 yıllarında Malatya Futbol Hakemleri Komitesi Başkanlığını yaptı. Bir dönem amatör kümede Yıldız Gençlik Kulübünde yönetici oldu. 1978 – 79 Futbol sezonunda Rahmetli Fuat Ercişli’nin başkanlığı zamanında Malatyaspor yönetim kurulu üyesi oldu.

Esnaf Kefalet Kooperatifinde çalıştığı zaman BAĞKUR yasası çıkmış, ancak BAĞKUR İl Müdürlüğü henüz kurulmamıştı. BAĞKUR Müdürlüğü açılana dek esnafların ilk girişlerini işlemlerini Esnaf Dernekleri Birliği ve Esnaf Kefalet Kooperatifi çalışanlarıyla birlikte yaptılar.  

1984’lü yıllarda Türkiye’de konut kooperatifçiliği yaygınlaşmaya başladı. Öyle çok konut kooperatifi kuruldu ki her yerde olduğu gibi Malatya’da da çok sayıda evler, apartmanlar kuruldu. Konut kooperatifini memur, işçi, esnaf gibi farklı mesleklerden üyeler bir araya gelip kuruyorlardı. Erdal Karabağ ve ekibi bürokratik işlemleri gibi konularda, yıllarca konut kooperatiflerine danışmanlıklar yaptılar.

 

Erdal Karabağ ile sohbetimizde söylediklerini kendisinden dinleyelim. “ 1946 Yılında Malatya’da doğdum. 1963 yılında Yıldız Gençlik’te futbola başladım. 1973’te Maarif Gençlik’te oynarken futbolu bıraktım. Futbol hayatımda unutamadığım anılarımdan ikisini anlatayım. 1964 yılında Hürriyet Gençlik’le oynadığımız maçta rakip takımın kalecisi can dostum Naci Şavata idi. Maçı 5 – 3 kaybettik. Ama Naci’ye 3 golü de ben attım. O sezon başka gol yemedi. Ben de o sezon gol kralı oldum. Diğer bir anım. Çok iyi oynadığım 1964 65 sezonunda beni almak isteyen Adafı ve Hürriyet kulüplerine, ikisine birden imza attım. Bu büyük bir cahillikti. İki kulüp de anlayış gösterdiler ve eski kulübümde kaldım.

1969 Senesinde askerlik dönüşü Esnaf Kefalet Kooperatifinde işe başladım. Esnaf Kefalet Kooperatifinin başkanı rahmeti Halil Kelleci, yönetim kurulunda da Bekir Zorlu, Kemal Kahtalı, Oto parçacısı Beyler Ergin, Foto Sümer Cemal Gülpınar, Keresteci Mehmet Kavuk ve Hasan Dinçerli vardı. 1977 de YSE İl Müdürlüğünde işe başladım ve buradan da ayrılarak 1984 senesinde yakın dostum Mahmut Özcan’la muhasebe bürosu açtık. Emekli olana dek muhasebecilik yaptım.

2004 yılında Rahmetli Gazeteci Raşit Kısacık başkanlığında Malatya’da Malatyalılar Derneğini kurduk. Ecz. Raşit Alaçık, Ertan Turfanda, Hadi Çekirdek, Erhan Onel, İbrahim Halil Kılıç arkadaşlarımız da kurucular arasındaydı. Raşit Kısacık bir yıl başkanlık yaptıktan sonra ayıldı ve başkanlığa beni seçtiler. 9 Yıl başkanlık yaptım. Başkanlık yaptığım dönemde çeşitli çalışmalar yanında “Şeher” isimli dergi çıkardık. Orhan Çekin Malatya’da ilk televizyon yayınlarını başlattı. ‘Pazar Sohbetleri’ programına konuklar alıyordu. Bu programın ilk konuklarından biri oldum.”

Erdal Karabağ hakkında yazımı oluşturmam için evine konuk oldum. Kendimi ‘Malatya Arşivi’ gibi bir ortamda buldum. Oldukça çok sayıda fotoğraf vardı. Kronolojik ve kategorik olarak destelenerek kutulanmış fotoğrafların arkalarında açıklamalar da yazılı idi. Malatya’nın geçmişten günümüze her türlü sosyal mekânlarında, etkinliklerde, sivil toplum kuruluşlarında çekilmiş olan bu fotoğrafların öyküsünü kendisinden dinleyelim. “Malatya’da Malatyalılar Derneği Başkanlığını yaptığım dönemde, gazeteci arkadaşım Yaşar Karaaslan’la bir fotoğraf sergisi açmayı planladık. Konusu “Malatya’da Amatör Futbolun Tarihi” idi. Benim de eski futbolcu olmam nedeniyle, kendi dönemim, önceki ve sonraki dönemlerde futbolculuk yapan arkadaşlarıma ulaştım. Topladığımız fotoğrafları Etnografya Müzesin’de sergiledik.”

 600 Orijinal fotoğrafı bir arada görünce benim de çok ilgimi çekti. Yazımın yayınlanacağı sayfada bu fotoğrafın olmasının okuyucularımın ilgisini çekeceğini düşünerek, bu fotoğrafların sığacağı kadarını masanın üzerine sererek, bu fotoğrafların fotoğrafını çektim.

Şimdi artık olmayan Malatya’nın çok ünlü ve en büyük hanı olan Şirket Han’ı anlattı. Dedesinin zamanında başlayan ve babasının çalıştırdığı Şirket Hanındaki işyerlerinin öyküsünü kendisinden dinleyelim. “1930’lu yıllarda dedem Kamil Çavuş, Şirket Hanın 2. Katındaki müzikli kıraathaneyi çalıştırmış. Daha sonra burayı bölümlere ayırarak otel yapmış. O zamanki adı Emniyet Oteli imiş. Bu otel 1979’a dek böyle çalıştırıldı. Dedemin rahmetli oluşundan sonra babam burayı tekrar kahvehaneye dönüştürdü.  Villa Kıraathanesi Malatya’nın en büyük yeri idi. Burada ben de kahvecilik yaptım. Çocukluğum ve gençliğimin büyük bölümü Şirket Hanı’nda geçti.”

Erdal Karabağ, oğlu, kızı ve üç torunu ile emeklilik hayatının tadını çıkarmaktadır. Kızı Senem Karabağ Uçar babası Erdal Karabağ için, “Rabbim sağlık, selamet ve uzun ömürler versin. Babam onurdur, babam gururdur, babam tarihtir, kitaptır bize.” dedi. Torunu Zeynep Iraz Uçar’ın, dedesi hakkındaki duygularını birlikte okuyalım. “Dedemle vakit geçirmeyi çok seviyorum. Onunla olduğum her an ne kadar şanslı olduğumu düşünüyorum. Merhameti sevgisi, hayata, geçmişe dair bana kattığı her an için çok şükür. Hep yanımızda, hep başımızda bizimle olsun canım dedem. Dedeciğime ‘dedişkom’ diyerek büyüdüm. Yaşça ne kadar büyümüş olsam da O her daim ‘dedişkomdur’ benim. ” Oğul Emre Karabağ’ın da babası hakkındaki duygularını birlikte dinleyelim. “Bizlere akıl, vicdan, merhamet ve adalet duygularıyla hayatın iyileştirilebileceğini; spor yaparak ve kitap okuyarak ise kendimizi iyileştirebileceğimizi öğreten dünyanın en beyefendi insanıdır benim babam.”

Malatya amatör futbol hayatının bir dönemini yerel Bakış Gazetesinde yazarak güzel anılarını paylaşmış olan Erdal Karabağ, anılarını bugün de benimle paylaştı. Bu güzel anıları için Erdal Karabağ’a teşekkür ederek vedalaştım.  

Malatya SÖZ Gazetesi-Cemal Gürsel Toy

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.