10 Yıl önce gitmiştik Konya’ya.
Geçtiğimiz hafta 3 gece 4 gün Konya’da idik.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunun 24. Başkanlar Kuruluna Malatya Gazeteciler Cemiyeti olarak katıldık. İnternet Yasası ve Basın Meslek Yasasının çıkarılması konusunda alınan kararlara hep birlikte iştirak ettik.
TGK’ya bağlı 9 Gazeteciler Federasyonu ve 86 Gazeteciler Cemiyeti Başkanları ve temsilcileri olarak dayanışmanın ve birlik olmanın en güzel örneklerini yaşadık.
TGK Türkiye’nin en örgütlü ve en büyük Basın Kuruluşudur. Malatya Gazeteciler Cemiyeti de TGK’da Yönetim Kurulunda temsil edilmektedir. Basın İlan Kurumu Temsilci seçiminden başlayarak verdiği mücadeleyi tüm Anadolu kentlerine yayarak mutlu sona ulaştıran TGK’na ne kadar teşekkür etsek azdır. Yıllar sonra bizleri Konya’da bir araya getirdiği içinde mutluyuz.
Konya toplantısının ardından Konya’yı gezme imkanı bulduk. Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan Çatalhöyük, 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştı. Çatalhöyük’a gittik,
Malatya’daki Arslantepe’nin bir benzeri kerpiç yapılar. Çatalhöyük Neolitik Kenti hakkında şu bilgiler aktarıldı:
“Neolitik Dönem’e ait en eski yerleşimlerden bir tanesi olarak tanımlanan Çatalhöyük, ilk ev mimarisi, ilk manzara resmi, ana tanrıça kültü gibi özgün buluntuları ve inanç eserleri ile insanlık tarihine ışık tutmaktadır. Konya ilinin Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük, 1958 tarihinde keşfedilmiştir. Çeşitli aralıklarla yapılan bilimsel kazılar günümüzde de kapsamlı olarak devam etmektedir. Olağan dışı sanatıyla hayranlık uyandıran Neolitik Kent Çatalhöyük’te ilk buluntular MÖ 7400 yıllarına tarihlenmektedir. Kent, medeniyetin ve ziraatin temellerini anlamamızda uluslararası anahtar olarak tanımlanmaktadır. Çatalhöyük’ün Neolitik yerleşim tarzı ve kent planının eşitlik ideallerini yansıttığına inanılmaktadır. Çatalhöyük 2012 yılı itibarı ile UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir. Yaklaşık 9400 yıllık geçmişi olan höyüğün mimarisi ilgi çekicidir. Bir ailenin evdeki yaşam süresi bittiğinde ev toprakla doldurulmuş, üzerine yenisi yapılmıştır. Yeni evlerin sürekli yapılması ile günümüzde 21 metre yüksekliğe sahip höyük oluşmuştur. Höyük’te 18 yapı katı açığa çıkarılmıştır. Bina yapımında kullanılan malzeme kerpiç, ağaç ve kamıştır. Tavan üst örtüsü kamış üzerine sıkıştırılmış kil topraktır. Evler tek katlı olup, eve giriş damda açılan bir delikten, merdivenle olmaktadır. Her ev bir oda ve bir depodan oluşur. Odaların içinde dörtgen ocaklar bulunmaktadır. Duvarlar sıvalıdır, sıva üzeri beyaza boyandıktan sonra sarı, kırmızı ve siyah tonlarda resimler yapılmıştır. Orijinal boğa, koç ve geyik başlarının sıkıştırılmış kil ile konserve edilerek duvarlara aplike edildiği anlaşılmaktadır.
Bu temaların yanında rölyef halinde insan figürleri ile hayvan figürleri de görülmektedir. Çatalhöyük, madenciliğin Anadolu’daki başlangıç tarihini Neolitik Dönem’e kadar indirmekte; o dönem insanının toplayıcılık ve avcılığın yanı sıra çiftçilikle de uğraştığını gösteren zengin buluntularıyla dikkat çekmektedir. Çatalhöyük, duvar resimlerinde kent planına yer veren ilk yerleşim merkezidir. Günümüzdeki mülkiyet kavramının o devirde başladığı, pişmiş topraktan yapılmış damga mühürlerle belgelenmiştir.”
Çatalhöyük’ün üzeri tamamen kapatılmış ve ortaya çıkarılan yapılar korumaya alınmış.
Yapılan çatıyı görünce Malatya Orduzu Arslantepe’nin üzerini yıllardır nasıl kapatmadığımıza, bir çatı sorununu dahi çözemediğimize üzüldük, kahrolduk.
Çatalhöyük’de Konya Büyükşehir Belediyesi ‘Tanıtım ve Karşılama Merkezi’ yapılıyor. 4 bin metrekarelik alanda gelen ziyaretçilerin tüm ihtiyaçlarının karşılanabildiği, kafeteryaların ve özellikle sergi alanlarının olduğu karşılama merkezi tamamen ahşaptan yapılıyor.
Çatalhöyük daha şimdiden ziyaretçilerin akınına uğramış, park alanında çok sayıda araç ve otobüsler göze çarpıyor. Konya bu işi iyi yapıyor.
Plan, proje ile işe başlayan Konya tarihine en güzel şekilde sahip çıkıyor. Bu nedenle de oteller tamamen dolu, caddeler tur otobüsleri ve araçlarla dolu. Trafik işliyor, hafif raylı sistem çalışıyor, ulaşım sorununu çömüşler.
Malatya Arslantepe’de henüz bekleme de olan karşılama merkezi, Müze ve Araslantepe’nin üzerini tamamen kapatacak çatı yapılmayı beklerken, Çatalhöyük’de nerede işin sonuna gelinmiş.
Malatya’da üzerine düşeni yapmalı ve Arslentepe’yi tüm donanımlarıyla geleceğe hazırlamalıdır.