ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 24. Başkanlar Kurulu için gittiğimiz Konya’da gördüğümüz bir diğer yer ise Kelebek Bahçesi idi.

4 Otobüs dolusu Gazetecilerle birlikte Selçuklu Belediyesinin yaptırdığı Kelebek Bahçesine hareket ettik.

Kelebek bahçesinin önünde yüzlerce araç ve onlarca otobüs. Kuyruğa girmiş insan kalabalığı, çocuklar kelebekleri görmek için bir an önce sıranın gelmesini bekliyor. Bizler gazeteciyiz ya, topluca bizi içeri aldılar.

Giriş yerinde ücret yazıyor:

Öğrenci 7.5, Yetişkin 25 Lira…

Ayrıca aile paketi de varmış.

Tropikal iklime sahip olan Kelebek Bahçesi’nde sıcaklık oranı 28 derecede, nem oranı ise yüzde 80 olarak sabit tutulmaktadır.

Bu nedenle rahatsız olanlar giriş esnasında uyarılıyor.

Selçuklu Belediyesi Kelebek Bahçesi hakkında şu bilgileri veriyor:

“2015 Yılında hizmete açılan ve bin 600 metrekarelik kelebek uçuş alanı ile Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise sayılı kelebek uçuş alanlarından bir tanesi olan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi; 3 bin 500 metrekaresi gezi alanı olmak üzere toplam 7 bin 600 metrekarelik kullanım alanına sahiptir. Tropikal ülkelerden gelen ve 45 farklı türdeki yaklaşık 10 bin kelebeğe doğal yaşam alanı sunan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde ayrıca farklı hayvan türleri ile birlikte 98 türe ait yaklaşık 20 bin adet bitki yer almaktadır.”

Gazetecilerle içeri girdik aşırı nemden rahatsız olanlar hızla dışları çıktılar.

Girişten sonra geri dönmek yok, devamlı ileri doğru gidip tek güzergah kullanılıyor. Bu nedenle herkes düzenli şekilde resim çeke çeke ve etrafa baka baka ilerliyor. Mekanın sonunda kelebeklerle ilgili hediyelik eşya bölümü var. Biraz pahalı görünse de çocuklar kelebekli ürünleri almak için sıraya giriyor.

Yüzlerce insan bir taraftan giriyor diğer taraftan yürüyerek çıkıyor. Etrafınızda kelebekler uçuşuyor, yeşilin her tonu içeride mevcut. Kim düşünmüş, kim hayal etmiş bilmem ama Selçuklu Belediyesi güzel bir iş yapmış.

2021 Yılında Kelebek bahçesini tam 375 bin 304 kişi ziyaret etmiş, bu yıl bu rakamın 500 bini aşacağı ifade ediliyor.

Görevlilere sorduk Kelebekler kaç gün yaşıyor diye.

Onlar yazılı broşürleri gösterdiler:

“Dünya’da hiçbir kelebek bir gün yaşamaz. Kelebeklerin bir gün yaşıyor hikayesi mayıs sineğinden gelmektedir. Mayıs sineği fizyolojik olarak kelebeklere çok benzediğinden onun ömrü bir gün olması kelebeklerin de ömrünün bir gün olduğu yanlış inancını doğurmuş. Kelebekler türüne bağlı olarak 1 hafta ile 1 yıl arasında yaşarlar. Yaşamı yumurta, tırtıl, pupa ve kelebek olarak ele alırsak bu süre daha uzun olmaktadır. Kelebeklerin ömürleri hakkında birkaç örnek verecek olursak Türkiye’de yaşayan Sarı Bantlı Kadife (Nymphalis antiopa) ergin evrede 10 ay kadar yaşayabilmektedir.

Konya tropikal kelebek bahçesinde ki kelebeklerin en iyi şartlarda yaşayabilmeleri için bahçe içinin tropikal kelebeklerin doğal yaşamlarında olduğu gibi 28° ve % 80 neme sahip olması gerekmektedir. Bu şartlarda bahçe içindeki kelebeklerimiz en kısa 2-4 hafta yaşamaktadırlar. Idea leuconoe bilimsel isimli “Paper Kite” kelebeğinin 60 güne kadar yaşadığı bilinmektedir.”

 

Kelebek Bahçesini kuranların en büyük sorunu Kelebeklerin yaşamasını sağlamak ve üremesini yapmak.

Yazar Tuğba Sever Kelebeklerin üremesini şöyle anlatıyor:

Kelebekler yumurta ile çoğalırlar, bu yumurtalar küre, silindir, yarım küre gibi farklı şekillerde olabilir. Tırtıl; yumurtadan çıkan larvaya verilen addır ve ağız parçalarının ısırıcı çiğneyici yapıda olması ile konak bitkisinin yapraklarını yerler. Çok obur olan tırtıllar beslenerek büyürler ve büyüdükçe deri (kitin yapıdaki dış iskelet) değiştirirler. Tırtıl gerekli erişkinliğe ulaşmak için türe göre 4-5 kez deri değiştirir. Yeterince beslenerek gerekli erişkinliğe ulaşan tırtıl kendisine bir pupa (krizalit) oluşturur. Bu oluşturduğu pupanın içinde tam başkalaşıma (metamorfoz) uğrayan tırtıl, kelebek olarak pupayı yırtarak çıkar. Çıktığı zaman hemen uçamaz çünkü kelebek, pupanın içinde kanatları katlanmış bir biçimde ve ıslaktır. Genelde sabahın ilk saatlerinde pupadan çıkan kelebekler kanatlarına vücut sıvısı (hemolenf) pompalayarak kanat genişliğini sağlar ve ardından ıslak olan kanatlarını askıda kalarak kurutur.

Kelebek Bahçesi ziyaretçilerini de kelebekler konusunda bilgilendiriyor.

Konya’nın bozkırında Kelebeklere yaşam alanı kurarak 500 bin kişiyi ilçeye çeken Selçuklu Belediyesini tebrik ediyoruz.

Konya işte böyle gelişiyor.

Plan ve proje ile başlayan yatırımlar ilçeye önemli oranda gelir sağlıyor.

Orada aramızda konuştuk.

Malatya’da neden bunu yapamıyoruz diye.

Bunun için Konya’yı bir kez daha gezmek gerekiyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.