10 Yıl aradan sonra geçtiğimiz günlerde Konya’ya gitmiştik.
3 Gece kaldık Konya’yı gezdik baştan sona kadar.
7 Bin 600 Yıllık tarihe ışık turan Çatalhöyük’ü, bir yılda 375 bin kişinin ziyaret ettiği Kelebek Bahçesini gezmiş, Kentsel dönüşümü yerinde ve en güzel şekilde uygulayan Konya’nın planlı gelişmesini yerinde görmüştük.
Yollar, Caddeler, bulvarlar dört gidiş dört de geliş olarak planlanmış, arada veya yanda raylı sistem tıkır tıkır işliyor.
Trafik çilesi yok, araçlar akarak gidiyor.
Binalar yerli yerli yerinde, bir ileri iki geri yok. Baştan baktığınızda sonu görünüyor,.
Oteller yükselmiş Konya’da yer bulmak için birkaç otel bakmak zorundasınız.
Mevlana’yı ziyaret ettik bir yılda 5 milyon insan ziyaret etmiş.
Guruplar halinde insanlar geliyor.
Mevlana Panorama Müzesini gezdik, Türbe yeniden restore edilmiş, çevresi düzenlenmiş.
Mevlana’yı ve Malatya’dan gelen Sadreddi Konevi’yi rehberden dinledik. Mevlana vefat etmeden önce cenaze namazını Sadreddin Konevi’nin kılmasını vasiyet eder ama Konevi namazı kıldıracağı sırada üzüntüden bayılır. Bakın bu konuda neler yazılıyor:
“Çelebi Hüsâmeddin, vefâtına yakın Mevlânâ'ya namazını kimin kıldırmasını istediğini sorar. O da: “Şeyh Sadreddin hepsinden evlâdır”, der. Zamanın ileri gelen âlim ve kadılarının onun namazını kıldırmak istedikleri bilinirse de, Mevlânâ'nın vasiyeti ile bu özel lütuf Sadreddin'e nasib olur. Nihayet vakit saat gelir. Sadreddin Mevlânâ'nın cenaze namazını kıldırmak için ilerlediği vakit birden hıçkırarak kendinden geçer. Daha sonra toparlanarak namazı kıldırır ve ağlar. Rivayete göre o sıradaki hayret ve sarsıntısının sebebi, namazı kıldırmak için ilerlediği vakit, önünde sıra sıra dizilmiş me-lekleri ve mücessem olarak Hz. Peygamber'i görmüş olmasıdır. Sipehsâlâr ise bu manzara karşısında Sadreddin'in iyice kendini kaybettiğini, bunun üzerine imâmete Kadı Sirâceddin'in geçerek Mevlânâ'nın namazını onun kıldırdığını kaydeder.”
Milyonlar Mevlana’yı ziyarete geliyor.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak 9 Gazeteciler Federasyonu, 86 Gazeteciler Cemiyeti olarak Türkiye’nin en etkin ve büyük basın kuruluşu olarak ziyaret ettiğimiz Mevlana’da özel olarak da Semazenlerin gösterisini izledik.
Türbe alanında bir çay içelim dedik, bir bardak çay 12.5 lira ödedik. Kahve içenler 35 lira ödemek zorunda kaldılar. Aldığımız fişleri Konyalı meslektaşlarımıza ilettik. Onlarda bu olamaz dediler ve konuyu Büyükşehir Belediyesine ileteceklerini söylediler.
Tuvalet ve lavaboların ücretsiz olması dikkatimizi çekti.
Bir yılda 5 milyon insanın ziyaret ettiği Şehir elbette gelişecek, elbette zirveye yerleşecek.
O nedenle Konya planlı gelişmeye devam ediyor.
Ah o plan ve projeler Malatya’da neden olmaz, neden uygulanmaz?
Malatya’ya iktidar fazlasıyla kaynak aktarıyor ama planlı gelişmeden uzak her kes ben yaptım oldu mantığıyla hareket ederseniz işte bu günkü betonlaşan, trafik keşmekeşliğiyle uğraşan plansız Malatya ile baş başa kalırsınız.
Konya nere?
Malatya nerede?
Kıyaslamak bile imkansız.
Konya dönüşümüzde Kayseri’ye uğradık.
Kayseri sokaklarını da turladık.
Talas’ı gezdik. Tarihine sahip çıkan Kayseri Büyükşehir Belediyesi eski Rum evlerini yani kesme taşlarla yapılmış tarihi evleri özellikle koruyarak Kültür Sanat Sokağı yapmış. Taş evlerin yıktırılarak yerine yeni binalar yapılmasına izin vermemişler.
Tarihi Talas’da yemek yerken, planlı gelişen Kayseri’ye tepeden baktık. Planlı gelişme burada da devam ediyor.
Erciyes’e çıktık, Teleferikle zirve noktalarından birine ulaştık.
İşletmecilere sorduk Erciyes’e kaç kişi geldi diye sorduk, aldığımız cevap karşısında şoke olduk.
Erciyes’e bu yıl 2 milyon kişi geldi dediler. Hatta biz 3 milyon kişi bekledik ama 2 milyon kişi geldi diye de sitem ettiler.
Erciyes’te otel fiyatlarını sorduk 550 Dolardan başlayıp bin 250 Avro’yu bulduğunu söylediler.
Erciyes’le Kayseri’de uçmuş gitmiş.
Tarım ürünlerinin yanı sıra 100 bin tonu bulan işlenmiş et ürünü satmışlar. Pastırma, sucuk fiyatları 300 liradan başlıyor 500 lirayı buluyormuş. Birde Kayseri mantısı marka olmuş ki satış rekorları kırıyor. Sanayi 3 vardiya çalışıyor. İşyerleri eleman arıyor ve bir ilan dikkat çekiyor:
-Çalışacak vasıflı ve vasıfsız elemanlar aranmaktadır.
Kayseri üreterek kazanıyor.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Erciyes’e sürekli yatırım yapıyor. Bu kez Yurt dışından futbol kulüplerinin Erciyes’te kamp yapmaları için Erciyes eteklerine çok sayıda Futbol sahası ve tesis inşa ediyor.
Bunlar bittiğinde Kayseri Erciyes’te yaz aylarında çok sayıda takım kamp yapmak için gelmesi planlanıyor.
Konya’ya bakıp, Kayseri’deki planlı yatırımları görünce Malatya için hayallere kapılıyoruz.
Konya ve Kayseri’de olanları Malatya’da ne zaman göreceğiz.