5 Yıl önceydi.
Mamarek-Beydağı Muhtarı ve Mamerek sakinleriyle Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı’nın yanına gitmiştik.
Mamerek Muhtarı kapatılan Beydağı Belediye binasının okula dönüştürülmesini ve öğrencilerin burada eğitim görmesini istedi. Bu yapılmazsa öğrencilerin Malatya-Merkeze ya da yaygın mahallesine gitmek zorunda kalacaklarını anlattı durdu.
Müdür Tatlı hemen kesip attı:
“Hayır olmaz eğitim okulda yapılır, yeni okul binası için yer gösterin okul yapalım.”
Muhtar yolu gösterdi; Belediye binasını okula dönüştürelim sonra yeni okul binası içinde yer bulacaklarını söyledi.
Ama nafile Müdür Tatlı taşımalı eğitimi kafasına sokmuştu, öğrencileri Yaygın Okullarına taşıyarak Beydağı’lı çocukların her gün kilometrelerce yol gidip gelmesine neden oldu.
Beydağı Muhtarı ve vatandaşların çabaları sonuç getirmedi. Beydağı Belediyesinin kaloriferli, dayalı döşeli binası da kaderine terk edildi. Çocuklar taşımalı eğitime adeta mahkum edildiler. Belediye Binasının okula dönüştürülerek öğretmen atamasına izin vermediler.
Ziyarete gittiğimiz Milli Eğitim Müdürü Hatice Özdemir konuyu açınca 5 yıl öncesini hatırladık:
“Beydağı mahallesinden geliyorum, orada kapatılan bir Belediye binası var, binayı okula dönüştürüyoruz. Öğretmen atayacağız çocuklar artık taşımalı eğitimle bir başka yere gitmelerine gerek kalmayacak. Beydağı mahallesinde eğitimlerine devam edecekler.”
Söylediklerine inanamadım önce.
Sonra birkaç kez daha tekrarladı, Beydağı Belediye binası okul olacak ve eğitim döneminde eğitime açılacak diye de vurguladı.
İşte 5 Yıl önce bir Müdürün ısrarlı vurdumduymaz, sorunu çözmekten uzak kararı.
Şimdi ise bu gün koltuğuna oturduğu makamın sorumluluğunu bilen bir Müdürün aldığı karar.
Açılsın ilçe, kasaba ve köy okulları.
Taşımalı eğitime son verilsin.
Çocuklar yollarda zaman tüketmesin, kazalara kurban gitmesin.
Yeni Müdür eğitimin aksayan yönlerine el atmış. Bakanlığın verdiği talimatla kapalı okulları açmak için çalışmalar yapıyor.
Beydağı Belediyesi örneğinde olduğu gibi İlçe ve Kasabalarda kapatılan Belediye binalarının okula dönüştürülerek yer sorununu çözebileceklerini önerdim. Hemen not aldı ve “Bir yerleşim yerinde öğrenciler varsa oraya öğretmen göndereceğiz” dedi.
Eğitimin kalitesini yükseltmek için yapacaklarını anlattı.
Malatya’nın eğitim kalitesini üst sıralara çıkarması gerektiği ifade ederek, yıkılan okulların süratle yapılması için çalıştıklarını, okul talebi olan her bölgeye ulaşmaya çalıştıklarını belirtti.
Müdüre hanım Malatya’da ilk defa bir bayanın Milli Eğitim Müdürü olduğunun verdiği güçle eğitimin sorunlarına odaklanmış, koltuğunun hakkını vermeye çalışırken gördük.
Mamerek ziyaretiyle kapatılan belediye binasını okula dönüştürerek bir sorunu çözen Müdüre hanım, çözüm bekleyen diğer kapalı okullar içinde büyük bir umut haline gelmiş.
Öncelikle Müdüre Hanımı, Beydağı mahallesi Okulu kararı dolayısıyla tebrik ediyoruz.
Şimdi sıra diğer kapalı okulları açmakta.
Başarılar diliyoruz.