ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

1946 yılında Belediyelik olan ve 1963 yılında ismi Bahçebaşı olarak değiştirilen Malatya’nın en eski yerleşim birimlerinden olan Orduzu, ismi değişmesine rağmen bölge halkı ve Malatyalılar tarafından “Orduzu” olarak bilinmeye ve söylenmeye devam edegelmiştir.

İçişleri Bakanlığının 15 Aralık 1993 tarih ve 93/42.579 sayılı ve Resmi Gazetede yayınlanan kararıyla 30 yıl sonra adını yeniden kazanarak iade-i itibar yapılan şirin beldemiz “Orduzu” bu tarihten itibaren belediyelik oldu.

Resmi Gazete de yayınlanan kararda;

Malatya İli Merkez Belediyesine bağlı “Arslantepe, Çarşıbaşı, Elmasuyu, Köşebaşı, Taşpınar, Leylekpınar ve Vaizpınarı Mahalleleri bağlı bulunduğu mahallelerden ayrılarak “ORDUZU” adıyla yeni bir belediye kurulması 1580 Sayılı Kanunun 7469 Sayılı Kanunla değişik 7.maddesi gereğince uygun görülmüştür.” İfadeleriyle Orduzu adını yeniden kazandı.

2012 yılında alınan kararla belediyelik statüsü sona eren Orduzu bölgesi, 7 muhtarlıktan tek muhtarlığa yani Orduzu adıyla tek muhtarlığa (Mahalle) dönüşerek idari hizmet vermeye başladı.

Geldik 2022 yılına;

Battalgazi Belediye Meclisi dün aldığı karar ile Orduzuluların görüşüne baş vurma gereği duymadan Orduzuyu iki mahalleye böldü.

Osmanlı döneminde bile adı Orduzu olan bu şirin tarihi beldenin kadim mahalleleri olan Çarşıbaşı, Köşebaşı ve Aslantepe ( Taşpınar, Elmasuyu, Vaiz pınarı ile birlikte ) Mahallelerinin adı Arslantepe yapılarak Orduzu ile bağları koparıldı. Orduzu Taşpınar Mahallesine bağlı Kaldırım,Leylekpınarı ve Marğap (Gelincik Toki Evleri),Zorvalı bölgeleri ile eski Orduzu Köşebaşı Mahallesi'ne bağlı Şanlıkaya ,Gavur mezarlığı bölgelerine de Orduzu Mahallesi adı verildi.

Battalgazi Belediye Meclisi bu kararınız ile Çınar, Pınarbaşı gibi ismi, başına aldığı Orduzu tamlaması ile anılan yerlerin Kadim Orduzu ile bağını kopardınız.

Sayın yetkililer, Pınarbaşı dediğiniz zaman, hangi Pınarbaşı, Çınar dediğiniz zaman, hangi Çınar cevabı aldığınız bu yerler ancak “Orduzu Pınarbaşı” veya “Orduzu Çınar” dediğiniz zaman tam anlamıyla anlaşılır, Orduzuluyum diyenlerin Orduzuyla bağını bu kadar kolay koparamazsınız….

Büyükşehir statüsü ile yeni yerleşim alanlarına kavuşan Orduzu, 2020 yılında meydana gelen Elazığ Sivrice merkezli deprem sonrası TOKİ tarafından depremzedeler için yapılan 2 bine yakın konutla nüfusunu daha da artırdı.

Sahip olduğu nüfus yoğunluğu ile birlikte yerleşime yeni açılan bölgelerle yoğunluğu daha da artacak olan geçmişte 9 muhtarlığa sahip olan Orduzu’nun 2 muhtarlığa düşürülmesi, orta ve uzun vadede özellikle hizmetler açısından önemli sıkıntılar yaşatacağı endişesini de beraber getiriyor. Orduzu yerleşim alanı Orduzu Köşebaşı mahallesi, Orduzu Gelinciktepe Mahallesi, Orduzu Arslantepe Mahallesi, Orduzu Çarşıbaşı Mahallesi ve 4 Mahalle olarak isimlendirilirse, Orduzu yerleşim alanının tarihten gelen bütünlüğü korunur diye düşünüyoruz…

Sayın valimizin imzasına gidecek olan bu kararın, sayın valimizden döneceğini umutla bekliyoruz…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.