Malatya’da Velioğlu Aşiretinden olan MHP Genel İdare Kurulu Üyesi Ömer Ekici aradı.
Malatya’da genç girişimci Hilal Acı’nın sahibi olduğu Tokyo Otelinde Velioğlu Aşiret mensupları olarak toplanacaklarını ve birde konukları olduğunu belirterek toplantıya katılmamızı istedi.
Ömer Ekici bizlerin yaptığı her etkinliğe katılan ve yıllara dayanan birde dostluğumuz olduğundan davete katılmamak olamazdı. Gazeteci Remzi Hayta ve Velioğlu Tarihini araştıran, özellikle de bu toplantı için tüm Velioğlu mensuplarını arayarak bilgilendiren Coşkun Gültekin ile birlikte otele gittik.
Akçadağ ve Yazıhan’dan tanıdığımız tüm dostlar oradaydı. Velioğlu Aşireti toplantıya yoğun ilgi göstermişti.
MHP Teşkilatı da tam kadro gelmişti.
Velioğlu Aşiretinin sürpriz bir konuğu vardı:
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Prof.Dr. Edip Semih Yalçın.
Meğer o da Malatya Hekimhan’dan Sivas’a gönderilen bir Velioğlu mensubuymuş.
Prof.Dr. Semih Yalçın anlattı:
“Çok gurur duydum bilmenizi isterim, çok memnun oldum sizlerle bir araya gelmek, bana güç verdi. Ailemiz Hekimhan’dan kopup Sivas geldiğinde Hekimhan kısmından bizde uzak kalmışız. Bu da bizim eksikliğimiz Araştırdığımız zaman ve büyüklerimizden öğrendiğimizle kökümüz buraya dayanıyor.”
Sonra devam ederek ayrıntılar verdi:
“Ben Sivas doğumluyum. Üç büyük dedemiz Hekimhan’daki bir kan davasına karışma sebebiyle, biliyorsunuz Osmanlı Devletinde sürgüne gönderildi. En az 200 km öteye gönderildi. Önce geliyoruz Sivas Suşehri ilçesine gelip yerleşiyorlar oradan da Gemerek geliyorlar. 1780 tarihinde büyüklerimden öğrendim Gemerek’e gelen dedemizde Velioğlu kabilesi olarak anılıyor, Dedemizin adı da Veli. Yalnız bir gözü görmezmiş “Kör Veli” derlermiş. Öz amcam Nüfus Müdürü olduğu için arşivden çıkarttık. Dedelerimiz ve tarihimiz buralardan gelip te Sivas yerleşenler sizin ve bizim atalarımızın kardeşleri. Bundan sonraki dönemi araştırmak da bana düşer. Bu köklü ailenin nereden gelip nereye gittiğini hangi kolların farklı şehirlerde olduğunu çıkarmak gerekiyor.”
Velioğlu Coşkun Gültekin ve Ömer Ekici güzel bir iş başardılar.
Velioğlu Aşiretinin bir kolunun Sivas’ta oturduğunu belirleyerek MHP Genel Başkan Yardımcısı olan Semih Yalçın’ın da Malatya’dan Sivas’a giden Velioğlu mensuplarından olduğunu resmen ortaya çıkardılar.
Velioğlu mensupları da oradaydılar:
Prof.Dr. Murat Aladağ, Öğretim Üyesi Hülya Bingöl, Genç girişimci Hilal Acı, Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, MASKİ Daire Başkanı Ahmet Yalınkılıç, Mimar Hasan Atay, Belediye İş Sendikası Başkanı Osman Solmazgül, Gazeteci Ali Aladağ gibi çok sayıda tanıdık isimlerde Aşiret toplantısındaydılar.
Malatya’da saygın ve etkin bir Aşiret olan Velioğlu Aşireti konusunda Velizâde Hüseyin Efendi 3. Kuşak Torunu Coşkun Gültekin şu bilgileri veriyor:
VELİOĞLU AŞİRETİ TARİHÇESİ
1550 Yıllarında Özbekistan’dan kalkarak Horasan-İran üzerinden Anadoluya giriş yapan Velioğlu Aşireti Osmanlı devleti tarafından Dersim-Munzur bölgesine yerleştirilmişlerdir. Bu dönemde Osmanlı’nın boybeyi olarak görev yapan atalarımız, Osmanlı –Safevi devletleri arasındaki bölge hakimiyeti mücadelesi sırasında Osmanlı devleti için güvenlik şeridi oluşturmuş, bu arada bazı seferlere katılmışlar ve birçok iç isyanını bastırmışlardır. Zamanla bulundukları bölgenin adından esinlenerek Munzuroğulları adını almışlardır.
1759-1760 yıllarında Munzur’dan ayrılan atalarımız, Baskil’in Zeyve bölgesine gelerek buraya yerleşmişlerdir. 1789-1790 yıllarında Zeyve’de meydana gelen bir olayda Veli dedemizin kızı kaçırılmış, Veli dedemizin kızını kaçıran akrabaları da Veli dedemizin oğulları tarafından öldürülmüştür. Bu olaylar üzerine kan davasının daha fazla büyümemesi ve daha fazla kan dökülmemesi için oymak meclisi toplanarak iki tarafında Zeyve’den ayrılmasına karar vermiştir. Karşı taraf olan akrabalarımız Erzuruma gitmişler, Veli dedemiz de ailesini toplayarak Zeyveden ayrılmış ve Malatya’ya gelerek bugünkü Havaalanı yolu üzerinde bulunan Aksaray köyüne yerleşmiş, buraya Baskil’deki köylerinin adına izafeten Zeyve adını vermişlerdir. Bu arada yazlak olarak’da Ancar bölgesine yerleşmişlerdir. Bu dönemde Ancar, Kadıibrahim köyünün merasıdır.
Velioğlu Ağası Alhas ağa Kürne boy beyi olarak Kürecik, Levent, Ören, Yazıhan, Kurşunlu ve Hekimhan’ın bir bölümünün yönetimini üslenmiştir. Osmanlı, bölge yönetimini yürütmek üzere dedemiz Kürne Boy beyi Alhas Ağa’ya Ansır civarında bir Konak yaptırmış, konaktan dolayı bölge Konak diye adlandırılmıştır. Aynı konak’tan Baskildeki akrabalarımız için’de yaptırılmış, onlarda kendi bölgelerinde boybeyliğini sürdürmüşlerdir.
Zaman içinde gelişip çoğalan Velioğulları kışlak olarak kullandıkları Zeyve ve Yeniköy’e, Yazlak olarak kullandıkları Ancar ve Keklikpınarı’na sığmaz olmuşlar, Yeniköyde Sultansuyu harasının kurulmasına karar verilmesi üzerine, devlet tarafından atalarımıza Yeniköy’e karşılık yer seçme hakkı tanınmış, atalarımız buradan dağılarak birçok yerleşim alanında yeni yurtlar kurmuşlardır. Bugün Eski Ancar, Ata yadigarı bir cami ve birkaç ev dışında harabe halindedir.
VELİOĞULLARI NEREDE?
Bugün Munzur’da, Baskil-Zeyve de, Erzurum da, Tokat Turhal’a bağlı Ancar ve Örükçü köylerinde, Sivas-Suşehri’nde Gürün Yazyurdu’n da, Darende-Ayvalı’da ve Yozgat’ta, Giresun-Piraziz Bozat Beldesi, Giresun Merkez Hisargeriş-Sıvacı, Sakarya-Akyazı-Karapürçek, Trabzon-Beşikdüzü-Of-Maçka, Esiroğlu, Kastamonu Düzce Gündolaması köyü, Bayburt Zonguldak Erzurum Malatya, Elazığ, Şanlıurfa Kars, Iğdır, Gaziantep, Rize, İstanbul, Ankara, İzmir, Osmaniye, Adana, Tunceli, Sinop-Ayancık-Zaviye Köyü, Türkiye’nin dört bir yanında ve bir çok komşu ülkede akrabalarımız yaşamaktadır. Bunların dışında birçok devlet kademelerinde ve bilim dünyasında ülkeye hizmet eden çok sayıda akrabamız vardır.