Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Büyükşehir Meclisinin Mart ayı topantısında bence Malatya’nın yeniden yapılanmasında gündem olabilecek bir şey söyledi.
Herkesin kendi dertleriyle boğuştuğu bir ortamda söylenen bu söz gereken ilgiyi görmedi ve maalesef gündem oluşturamadı.
Neydi Gürkan’ın söylediği bu önemli gördüğüm söz;
“Kent kimliğini koruyacak şekilde yerinde dönüşüm yapmak Malatya İçin en doğru yoldur”…
“Bizim hedefimiz yerinde dönüşümdür”…
Kent kimliği ve Kent kültürünün korunması benim de üzerinde en çok durduğum konuların başında gelir.
Çünkü kimliği ve kültürü korunmamış şehirler ruhsuz şehirlerdir ve ruhsuzlaşan şehir de bir süre sonra anlamını ve işlevini yitirir ölmeye başlar…
Bu yüzden bilim adamlarının işaret edeceği yerlere geçmişte var olan Bedesten (1730) (taştan kapalı çarşı), eski Çınarlı Cami(1627), Şirket Han, Söğütlü Caminin tarihi minaresi (1763) gibi tarih ve geçmişimizi hatırlatan binaların yapılması elzemdir.
Ayrıca Teze Caminin etrafı temizlenip etraftan izole edilerek hali hazır durumu deprem anıtı olarak kıyamete kadar korunacaklar listesine alınmalı.
Bizden sonraki kuşaklar deprem gerçeğini unutmamalıdır…
…
Hemşehrilerimizin en büyük endişesi, doğup büyüdükleri, komşuluk ilişkilerinin üst düzeyde olduğu ve en önemlisi bir çok anı biriktirdikleri mahallelerinden ayrılıp hiç bilmedikleri yerlerde ikamet zorunda bırakılacak olmaları ve çekecekleri yabancılıktır.
Yerinde dönüşüm hemşehrilerimizin bu endişelerin büyük bir kısmını giderecektir.
Tabi ki yerinde dönüşüm kararını nerede uygulanıp nerede uygulanamayacağına karar verecek olanlar bilim adamlarıdır.
Pek tabidir ki zemin sıvılaşmasının olduğu bir bölgede bu dönüşümü uygulamak cinayet olur. Bilimin ışığında, bilim adamlarının rehberliğinde yerinde dönüşüme uygun bölgeler seçilip buralarda TOKİ vasıtasıyla uygun katlarda ve altı dükkan olmaksızın projeler üretilebilir.
Bu proje her bakımdan rantabl bir projedir. Çünkü alt yapısı hazır olan yerlere yapılacağından yeni bir alt yapı maliyetinden kurtulmuş olunacaktır.
Bilimin önderliğinde yapılacak olan yerinde yapılanmaya teşvik verilmeli…
Vatandaş ortak parsele 8 kat yerine 4 kat
200 m2 yerine 100m2 konut yapabilmeli…
Devlet TOKİ İle yapıma destek olmalıdır…