6 Şubat Kahramanmaraş Merkezli depremler Malatya’yı yıktı geçti.
Malatya Valiliğinin açıkladığı son resmi rakamlara göre Malatya’da 415 bin yapı stokundan hasar tespiti yapılan ve Yıkık, Acil Yıkılacak, Ağır ve Orta hasar alan bina sayısı tam 46 bin. Bu rakam 132 bin Bağımsız bölümü oluşturuyor. 107 Bin adet konut yıkılmış ya da yıkılacak durumda. Tam 20 bin işyeri ve ticarethane yerle bir olmuş, konteynır çarşılar kuruluyor.
İL gen elinde yıkık, acil yıkılacak yapı olarak tespit edilen 5 bin 662 yapıdan 3 bin 609 enkaz tamamen kaldırılırken daha kaldırılacak çok sayıda enkaz bulunuyor. Ve sonrasında depremlerde yıkılmayan ancak enkaza dönüşen ağır ve orta hasarlı binalara sıra gelecek. Yani bu yılı enkaz kaldırma ile geçirebiliriz. Daha çok kaldırılacak enkaz var Malatya’da.
Malatya il genelinde deprem öncesi elektrik abone sayısı 466 bin 193 iken, deprem sonrası abone sayısı 320 bin 403’e düşmüştür. Yaklaşık 150 bin abone iptali Malatya’daki yıkımın büyüklüğünü göstermektedir.
Ve tahminlere göre Malatya’da 500 bin kişi göç etmek zorunda kaldığından seçmen sayısı da önemli oranda düşmüştür.
2019 Yerel seçimlerinde Malatya’da 562 bin 216 seçmen vardı. Bu seçmen sayısından 464 bin 819’u sandık başına giderek oy kullanarak tercihlerini yaptı. 120 bine yakın oy kullanılmadı bu seçimlerde.
2019’da 562 bin seçmene sahip Malatya’da bırakın seçmen sayısını yaşayanların sayısı bile 300 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.
Malatya’dan 500 bin seçmen göçmüş durumda.
Gidenlerin bir bölümü oy kullanmak için gittikleri bölgelerdeki nüfus kütüklerine kayıtlarını alırken büyük bir bölümü ise hala seçmen olarak Malatya’da görünüyor. Seçimde Malatya’da olacağız diyenlerde var ama gelemeyiz diyenlerde.
Kesin seçmen sayısı konusunda yapılacak resmi açıklamaları bekliyoruz. Ama giden seçmenlerin Malatya’ya getirilmesi konusunda çalışma yapılması gerekiyor.
İşte böyle bir ortamda yapılacak seçimlerde Siyasi partiler adaylarını belirlediler.
AK Parti, CHP, MHP ve İyi Parti Milletvekili adaylarını belirleyip tanıtmaya başladılar.
Aday tanıtımlarını da sade törenlerle salonlarda yapıyorlar.
Adayların tespitlerine yönelik tepkili açıklamalar olsa da siyasi partilerimiz seçimlerde en yüksek oyu almayı hedefliyorlarlar.
Tüm adayları tebrik ediyor ve başarılar diliyoruz.
Aday tespitleri siyasi partilerin kendi tercihleri ve kararlarıdır, bunlara saygı duyarız. Dileğimiz centilmence bir yarış olmasıdır.
Giden seçmenlerin getirilmesi için herkese görev düşmektedir.
Hastamız olması nedeniyle bir aydır Malatya’dan uzak kalsam da inanın karşılaştığım her Malatyalı büyük bir üzüntü ve çaresizlik içerisinde. Bir an önce memleketlerine kavuşmanın özlemiyle yaşıyorlar.
Malatya’da her bina yıkıldığında o görüntülere odaklanarak adeta kahroluyorlar.
Söğütlü Cami çevresi de yıkılmış, Kuyumcular Çarşısı yok olmuş, Halk Bankası binası bile yıkılmış. Temelli Pasajı adeta kaldırılmış. Dahası “evlerimiz yıkıldı” derken gözyaşlarını tutamıyorlar. Ev arıyorlar artan kiraları görünce memlekete dönüş arzusu özleme dönüşüyor.
Depremlerin açtığı yara kapatılacak gibi olmasa da Malatyalılar memleketlerine dönmelidir. 150 bin konut ve işyerimiz yıkılsa da Malatya’ya dönmek için gerekli koşulları sağlamak da Malatya’yı yönetenlere düşmektedir.
Yeter ki yaşama koşullarını sağlayın, sağlam olan evlerin onarılmasına destek olun, konutları, köy evlerin ve işyerlerini yeniden yapın Malatyalı dönecektir memleketlerine.
Enkazlar altında olsa da 14 Mayıs’ta seçim yapılacak. Adaylar seçmenlerin karşısına çıkacak, buruk da olsa oy isteyecekler.
Tüm siyasi parti adaylarına başarılar diliyoruz.